Newsroom

Newsroom

Αργεντινή: Eπίθεση γιγάντιων τρωκτικών ή ταξικός πόλεμος; (Video)

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει πυροδοτηθεί μια έντονη διαμάχη περί ισότητας και περιβάλλοντος όταν ορδές από υδρόχοιρους άρχισαν να επιτίθονται και να καταλαμβάνουν τη θέση τους στην περιοχή. Oι προοδευτικοί Peronists βλέπουν την Nordelta ως θύλακα μιας ανώτερης τάξης έτοιμης να αποκλείσει τους απλούς πολίτες- και κατά ειρωνικό τρόπο, κάποιοι θεωρούν τα καπιμπάρα ως πρωτοστάτες σε έναν ταξικό πόλεμο.

jaime dantas WROg3LroIIU unsplash

H περιοχή Nordelta είναι η πιο γνωστή περιφραγμένη κοινότητα για τους πλουσίους της Αργεντινής – στη μέση ενός ειδυλλιακού τοπίου με λίμνες και ποτάμια, νότια του Μπουένος Άιρες. 

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο έχει πυροδοτηθεί μια έντονη διαμάχη περί ισότητας και περιβάλλοντος όταν ορδές από υδρόχοιρους άρχισαν να επιτίθονται και να καταλαμβάνουν τη θέση τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Guardian, oι περιβαλλοντολόγοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το παρόν ζήτημα, καθώς η πλούσια αυτή κοινότητα είναι χτισμένη στους υγρότοπους του Παρανά, του δεύτερου σημαντικότερου ποταμού στη Νότια Αμερική μετά τον Αμαζόνιο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως υπό μια έννοια εξευγενίστηκε από τους πλούσιους μια περιοχή που ανήκε δικαιωματικά σε άλλους κάτοικους: Aποτέλεσμα ήταν η φύση να αντεπιτεθεί.

Mέσα σε ένα διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων, στην κοινότητα έχουν εισβάλει υδρόχοιροι, καταστρέφοντας τα περιποιημένα γρασίδια, δαγκώνοντας σκύλους και προκαλώντας τροχαία ατυχήματα.

Οι υδρόχοιροι, (ή αλλιώς capybaras ή carpinchos όπως τα λένε στην τοπική κοινότητα) είναι τρωκτικά ζώα κοινωνικά από την φύση τους, ζουν σε μεγάλες αγέλες 10 ως 20 ζώων. Τα ενήλικα μπορεί να φτάσουν σε μήκος το ένα μέτρο, ξεπερνούν σε ύψος τα 60 εκατοστά και το βάρος τους φτάνει μέχρι και τα 60 κιλά.

«Όχι μόνο καταστρέφουν τους κήπους αλλά έχουν γίνει πρόβλημα και τα περιττώματά τους», δήλωσε ένας ντόπιος στην εφημερίδα La Nación, που διαμαρτύρεται επειδή οι υπεύθυνοι άγριας ζωής έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους να πειράζουν τα τεράστια τρωκτικά. 

Λόγω του πανικού που έχει επικρατήσει, ορισμένοι κάτοικοι βγάζουν τα κυνηγετικά τους όπλα, ωστόσο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις με κάποιους κάτοικους να σπεύδουν να υπερασπιστούν τα τρωκτικά. 

Επίθεση από τρωκτικά ή ταξικός πόλεμος;

Oι προοδευτικοί Peronists βλέπουν την Nordelta ως θύλακα μιας ανώτερης τάξης έτοιμης να αποκλείσει τους απλούς πολίτες- και κατά ειρωνικό τρόπο, κάποιοι θεωρούν τα καπιμπάρα ως πρωτοστάτες σε έναν ταξικό πόλεμο.

Ο οικολόγος Enrique Viale θεωρεί λάθος τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων τρωκτικών ως εισβολείς. «Βασικά συμβαίνει το αντίθετο: Η Nordelta εισέβαλε στο οικοσύστημα των καπιμπάρα», λέει ο Viale, που εδώ και μια δεκαετία συμμετέχει σε καμπάνιες προκειμένου το Κογκρέσο να περάσει νόμο προστασίας των υγρότοπων από την ανάπτυξη. 

«Κτηματομεσίτες με τις πλάτες της κυβέρνησης καταστρέφουν την φύση για να πουλήσουν σε πελάτες το όνειρο μιας ζωής στη φύση- επειδή οι άνθρωποι που αγοράζουν αυτά τα σπίτια θέλουν φύση, αλλά χωρίς τα κουνούπια, τα φίδια ή τα καπιμπάρα», εξηγεί. 

«Η Nordelta είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα περιφραγμένης κοινότητας, που χτίστηκε πάνω σε υγρότοπο. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πειράζει την απορροφητική φύση του εδάφους, οπότε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φτωχοί τριγύρω καταλήγουν να πλημμυρίζουν. Όπως πάντα, οι φτωχοί πληρώνουν το τίμημα», καταλήγει. 

Mε πληροφορίες απο the Guardian και Lifo 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…