Newsroom

Newsroom

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν τέσσερις δικαστικοί – Καθυστερούσαν έως και 4,5 χρόνια να εκδώσουν αποφάσεις

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων αφορούσε σε 241 υποθέσεις ενώ για ορισμένες από αυτές έπρεπε να περάσουν 4,5 χρόνια.

Άρειος Πάγος 1

Στην απόλυση τεσσάρων δικαστών λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων προχώρησε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα παύθηκαν οριστικά από τα καθήκοντά τους δύο πρόεδροι Πρωτοδικών Αθηνών, μια Πρωτοδίκης Αθηνών και μία Εφέτης Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι αναβλήθηκε η υπόθεση ενός αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων αφορούσε σε 241 υποθέσεις ενώ για ορισμένες από αυτές έπρεπε να περάσουν 4,5 χρόνια.

Αναλυτικά:

Ομόφωνα παύθηκε πρόεδρος Πρωτοδικών, παρά το γεγονός όπως επισήμανε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Ευαγγελία Γιακουμάτου, ότι «είχε τα τυπικά προσόντα για μια καλή πορεία στο δικαστικό σώμα, καθώς είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Αστικό Δίκαιο και γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα, από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του εμφάνιζε σημαντική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, η οποία με την πάροδο του χρόνου επιδεινώθηκε».

Ο αριθμός των καθυστερήσεων κυμαινόταν αρχικά από 114 έως 241 υποθέσεις, αλλά οι καθυστερήσεις κορυφώθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε σημείο να εκκρεμούν σήμερα στα χέρια του 241 υποθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών εδώ και 4 έτη και 5 μήνες.
Επιπλέον, εκκρεμούσαν 10 υποθέσεις για τις οποίες του απέστειλε έγγραφα η κα Κλάπα με τα οποία του έτασσε προθεσμίες για ολοκλήρωση των υποθέσεων αυτών. Παρ΄ όλα αυτά, συμμορφώθηκε στις προθεσμίες αυτές μόνο ως προς τις 4 υποθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια εισηγήτρια αρεοπαγίτη, «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, δεν παράγει σχεδόν καθόλου ή παράγει ελάχιστο δικαστικό έργο και επιβαρύνει επανειλημμένως συναδέλφους του. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά δεν χρεωνόταν υποθέσεις, προκειμένου να καλύψει τις καθυστερήσεις του».

Ο πρόεδρος πρωτοδικών από την πλευρά του ανέφερε ότι η συμπεριφορά του δεν οφείλεται σε αδιαφορία αλλά σε οικογενειακά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, σε προσωπικά προβλήματα υγείας του και στον μεγάλο όγκο υποθέσεων που χρεώθηκε. Ωστόσο, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας παύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Δεύτερη απόλυση πρόεδρου Πρωτοδικών

Δεύτερη πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών κατά πλειοψηφία παύθηκε οριστικά λόγω των μεγάλων αδικαιολόγητων καθυστερήσεων επί σειρά ετών τις οποίες είχε εμφανίσει από την είσοδό της στο δικαστικό σώμα. Οι καθυστερήσεις που παρουσίαζε ήταν κυμαίνομες ανά δικαστικό έτος και ξεκινούσαν από 100 υποθέσεις έως 143. Η δικαστής επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας στενών συγγενών της τα οποία συνέβαλαν στις καθυστερήσεις.

Η ίδια επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας στενών συγγενών της (συζύγου, πατέρα, μητέρας και αδελφής) τα οποία συνέβαλαν στις καθυστερήσεις.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης αρεοπαγίτης Γεωργία Κατσιμαγκλή πρότεινε την οριστική παύση της, πρόταση η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την Πειθαρχική Ολομέλεια.

Οριστική παύση σε Πρωτοδίκη

Τις 224 έφταναν οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα χέρι της Πρωτωδίκη που παύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα, ενώ της είχαν αφαιρεθεί 111 υποθέσεις λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει συναδέλφους με τις δικογραφίες που αφαιρέθηκαν.

Σε βάρος της λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων είχαν υποβληθεί κατ΄ επανάληψη αναφορές τόσο από δικηγόρους όσο και από πολίτες που ζητούσαν την επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων τους.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι εκδίκαζε μικρό αριθμό υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι επί 570 υποθέσεων που εισήχθησαν προς εκδίκαση μόνο τις 320 δίκασε και ανέβαλε τις 250. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 25 ημερών και επίπληξη.

Η ίδια, μεταξύ των άλλων, επικαλέστηκε ότι όταν ήταν στο Εργατικό Τμήμα το 2019-2020 είχε ήδη δημιουργήσει κυλιόμενη εκκρεμότητα, την οποία επιχείρησε μεν να μειώσει καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, πλην όμως κατά τη χρονική εκείνη περίοδο αλλά και το 2021 επιβαρύνθηκαν οι οικογενειακές της υποχρεώσεις, λόγω του κλεισίματος των σχολείων, εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσα να επωμισθεί εκείνη όλο τα βάρος της φροντίδας των δυο ανήλικων παιδιών της, χωρίς να έχει οποιαδήποτε βοήθεια τόσο από τον σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν καθημερινά πρωί και απόγευμα, όσο από συγγενείς της.

Η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Μαρουλίω Δαβίου, επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι η εν λόγω Πρωτοδίκης δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών της και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, δεν παρέχει σχεδόν καθόλου ή ελάχιστο δικαστικό έργο, επιβαρύνει επανειλημμένως τους συναδέλφους της, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ολομέλεια έκανε δεκτή την εισήγηση της κυρία Δαβίου και απέλυσε οριστικά την Πρωτοδίκη.

Τέλος, όσον αφορά στην τέταρτη περίπτωση απόλυσης δικαστικού, με συνοπτικές διαδικασίες η Ολομέλεια οριστικοποίησε την απόλυση γυναίκας Εφέτη λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.

Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία έχουν απολυθεί συνολικά 32 δικαστές και εισαγγελείς.

Ειδήσεις σήμερα:

Γνωστή Tik Toker μετακόμισε στην Ελλάδα και έχει πάθει σοκ με την ακρίβεια: «Βροχή» τα σχόλια (video)

Τα «κουμάσια» του Κουτσούμπα στη Βουλή έφεραν την έντονη αντίδραση Παππά – «Να ανακαλέσετε» (video)

Σεργουλόπουλος για Κουτσελίνη: «Κάποιος να την πάρει από εκεί που βρίσκεται, να την κλείσει κάπου για να τη θεραπεύσει» (video)

Αντετοκούνμπο: Το αιχμηρό σχόλιο για την ελληνική ιθαγένεια στον Φαλ – «Εμένα μου πήρε 18 χρόνια»

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Mega

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Συνεχίζουν να «κεντάνε» απ' το λιμάνι του Πειραιά οι νέοι με τις δηλώσεις τους

Κάρυστος: Νέα στοιχεία για την γνωστή ηθοποιό που επιτέθηκε στον πρώην σύζυγό της – Χτύπησε και το παιδί της

arguing 1296392 1280

Κάρυστος: Νέα στοιχεία για την γνωστή ηθοποιό που επιτέθηκε στον πρώην σύζυγό της – Χτύπησε και το παιδί της

Η ηθοποιός συνελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/07), αφού γείτονες κάλεσαν την αστυνομία

Νέα δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για τον νέο πρόεδρο – Έκπληξη στην 3η θέση

πασοκ

Νέα δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για τον νέο πρόεδρο – Έκπληξη στην 3η θέση

Σκληρό ντέρμπι για την πρώτη θέση δείχνει δημοσκόπηση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Καιρός: Δύσκολο τριήμερο καύσωνα με 42αρια – Η μέρα που αλλάζει εντελώς το σκηνικό (videos)

6271917

Καιρός: Δύσκολο τριήμερο καύσωνα με 42αρια – Η μέρα που αλλάζει εντελώς το σκηνικό (videos)

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες καθώς ο καιρός δεν φαίνεται…

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Πολάκης

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Ο Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια στο θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στον ίδιο και τη…