Αρ. Πελώνη: Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας

Εξακολουθεί να αγνοεί τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών | Επιμένει να κουνά το δάχτυλο για συμμόρφωση

5260902

Σε ενημέρωση που παραχώρησε προ λίγου η κ. Πελώνη στους πολιτικούς αρχισυντάκτες, σχολιάζοντας το νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας, σημείωσε ότι: «Έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών.»

Συνέχισε λέγοντας ότι «Καθιερώνεται έτσι από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν έχουν rapid ή μοριακό τεστ.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους -σε ψηφιακή ή έγχαρτη μορφή- και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη «η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες.

Οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα ανοίγουν από σήμερα ως μικτοί χώροι. Από τις 15 Ιουλίου, θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να λειτουργούν ως αμιγείς χώροι».

Η κ. Πελώνη επεσήμανε επίσης με έμφαση πως «ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες. Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινούνται».

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν υπάρξει πρώτες σοβαρές αντιδράσεις για τα νέα προνόμια που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, με τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης να ζητά την ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα. 

Στην ίδια κατεύθυνση είχε προηγηθεί η απάντηση του διάσημου σεφ, Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι «Δεν θα αστυνομεύσω εγώ τον εμβολιασμό ούτε θα συγκρουστώ με άλλες κοινωνικές ομάδες»

Στο ίδιο διχαστικό μήκος κύματος με τις δηλώσεις που πραγματοποίησε η της κ. Πελώνη, κινήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκερτσος. Μέσα από μια ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σημείωσε ότι: «Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια»

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση εδώ:

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…