Το απύθμενο θράσος του Λαγού

Ο αμετανόητος χρυσαυγίτης που δεν αναγνωρίζει καν το δικαστήριο, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός επιμένει με κείμενό του στην πλατφόρμα του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΣΥΝ για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων από μεριάς του κατηγορώντας, την πολιτική αγωγή και την πρόεδρο του δικαστηρίου για ψευδείς κατηγορίες παραβίασης του κατ' οίκον περιορισμού. 

AP 20286277581482

Δε σταματά να προκαλεί με ψεύδη ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος μετά την απόφαση της Μαρίας Λεπενιώτη να αμφισβητήσει την εισαγγελική πρόταση και να ζητήσει στοιχεία για παράβαση των περιοριστικών όρων του, ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης επιτίθεται στην πρόεδρο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εγκαλώντας τη για εμπάθεια και χαρακτηρίζοντάς την εντολοδόχων. 

Ο Λαγός επικαλείται το βούλευμα με αριθμό 1031/2019 το οποίο αναφέρει, όπως ο ίδιος γράφει στο site του νεοφασιστικού του μορφώματος ΕΛΑΣΥΝ, ότι δεν έχει παραβιάσει ουδέποτε τους περιοριστικούς όρους.

Ωστόσο, τα στοιχεία εκθέτουν πλήρως τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, καθώς σύμφωνα με τα υπόλοιπα βουλεύματα, το 2015 είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους της κατ’ οίκον διαμονής τρεις φορές, κάτι το οποίο τον οδηγήσε στην επαναπροφυλάκιση. 

Αυτό άλλωστε επεσήμανε αμέσως μετά τη διακοπή της σημερινής διαδικασίας, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους, έξω από την αίθουσα του Εφετείου. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των αιγύπτιων αλιεργατών υπογράμμισε ότι «ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι’ αυτό το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία. Και μάλιστα με συμμετοχή του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας στις σχετικές συνθέσεις που εξέδωσαν τα βουλεύματα, λόγος για τον οποίο χθες η πρόεδρος του απύηθυνε το λόγο γνωρίζοντας τη συμμετοχή του αν έχει να συμπληρώσει κάτι αλλά εκείνος προτίμησε να σιωπήσει άλλη μία φορά για να καλύψει την κ. Οικονόμου».

Γι’ αυτό άλλωστε όπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, «σήμερα η πρόεδρος ζήτησε να διακοπεί η δίκη προκειμένου με τη μέριμνα της εισαγγελίας να προσκομιστούν μέχρι αύριο στις 11 στη δικογραφία όλα τα βουλεύματα που αφορούν στους περιοριστικούς όρους του Λαγού και τις προφυλακίσεις του στην προδικασία και βεβαίως θα προσκομιστούν και αυτά τα βουλεύματα».

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Λαγός προσπάθησε να παραπλανήσει, όπως αναφέρει ο δικηγόρος, την έδρα, ο Κώστας Παπαδάκης εξήγησε ότι, «η υπεράσπιση του Λαγού παρόλα αυτά προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο, εμφανίζοντας το τελευταίο βούλευμα του 2019, που εκδόθησε μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής και του επιτρέπει να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να δημιουργήσει την παραπλανημένη εντύπωση ότι το βούλευμα αυτό δέχεται ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του παραβίαση περιοριστικών όρων. Και πράγματι το βούλευμα έτσι λέει αλλά αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του. Γιατί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση, υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων  γι’ αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση.» 

Παραβίαση του κατ’οίκον περιορισμού από το Λαγό

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, η πρότασή της για αναστολή των ποινών των καταδικασθέντων της ΧΑ βασίζεται στο γεγονός ότι οι καταδικασθέντες δεν είναι ύποπτοι φυγής, έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς τους όρους και η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί ως κόμμα.

Προκαλεί εντύπωση ότι αναστολή έλαβε και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, παρά το γεγονός ότι δεν είχε αιτηθεί και με επιστολή του δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Ο ίδιος μάλιστα, τον Ιούλιο του 2015 οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή μετά από παραβίαση των περιοριστικών όρων, τρεις μήνες αφότου αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου.

Ο Γ. Λαγός δεν τηρούσε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού που του είχε επιβληθεί, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε σήμερα η Α. Οικονόμου, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Εφετών να διατάξει την επιστροφή του στη φυλακή. Ο ευρωβουλευτής που έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης παραβίασε, τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα έγγραφα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά:

– Στις 28 Μαΐου του 2015, όταν αποχώρησε από τη Βουλή στις 23.40, δεν πήγε σπίτι του αλλά σταμάτησε σε δύο μαγαζιά, διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο και επέστρεψε σπίτι του την επόμενη ημέρα το μεσημέρι.

– Στις 12 Ιουνίου του 2015 αντί να επιστρέψει στο σπίτι του όταν έφυγε και πάλι από τη Βουλή πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.

– Στις 16 Ιουνίου του 2015 έφυγε από τη βουλή στις 21.50 και εμφανίστηκε στο σπίτι του στις 9.00 το πρωί της επόμενης.

Πού χωλαίνει η ορθότητα της εισαγγελικής πρότασης επί της αναστολής των ποινών 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της δικαστικής έδρας, Λεπενιώτη Μαρία, τίθεται το ζήτημα της ορθότητας της εισαγγελικής πρότασης για το αν οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει ή όχι περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας χθες υποστήριξε ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι’ αυτό το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία.

Ο συνήγορος του Λαγού, Αλέξης Αλεξιάδης, «στρατηγικά» σκεπτόμενος στάθηκε μόνο στην περίπτωση της τελευταίας παραβίασης περιοριστικών μέτρων, στην οποία αναφέρεται το βούλευμα του 2019. Γιατί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση, υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων γι’ αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση.

Το Συμβούλιο που εξέδωσε το βούλευμα του 2019 δεν είχε κάνει δεκτή την αίτηση του τότε νεοεκλεγέντος ευρωβουλευτή για άρση των όρων του και είχε διατάξει μόνο την τροποποίηση του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ως εξής:

«Επιτρέπεται η έξοδος του από την χώρα για όσο χρόνο έχει και διατηρεί την ιδιότητα του τακτικού μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκλειστικώς και μόνο για να μεταβαίνει αεροπορικώς στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο ή στο Λουξεμβούργο με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Τμήμα Ασφαλείας του Αερολιμένα κατά την ημέρα αναχώρησης από την Ελλάδα και άφιξης του στην Ελλάδα δηλώνοντας κατά την αναχώρηση του την πόλη ή πόλεις προορισμού του και την ακριβή διεύθυνση διαμονής του. Κατά την άφιξη του να προσκομίζει κατάλληλο έγγραφο από το οποίο να πιστοποιείται η παρουσία του στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου». Είναι επίσης υποχρεωμένος να διαμένει εκτός Ελλάδας στη διεύθυνση που δηλώνει στην πόλη προορισμού του, να μην απομακρύνεται από την πόλη προορισμού του παρά μόνο για να μεταβεί σε μία από τις τρεις σχετιζόμενες με το Ευρωκοινοβούλιο και αποκλειστικά για την άσκηση των καθηκόντων του και τέλος να εμφανίζεται τρεις φορές τον μήνα είτε στο αστυνομικό τμήμα μόνιμης κατοικίας του, είτε στην πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, είτε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρασβούργο.

Στο βούλευμα τονίζεται πως ο όρος τροποποιείται μόνο για λόγους αναγκαιότητας για την άσκηση των καθηκόντων του κ. Λαγού στην Ευρωβουλή και ως εκ τούτου διατάσσεται η ισχύς των άλλων περιοριστικών όρων καθώς «δεν προέκυψε μεταβολή των προϋποθέσεων που επέβαλαν την επιβολή τους».

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι’ αυτό το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία.

Νομικοί κύκλοι και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εκτιμούν ότι η κίνηση της Μαρίας Λεπενιώτη να αμφισβητήσει ανοιχτά την εισαγγελική πρόταση, δείχνει ότι το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να χορηγήσει αναστολές με την ίδια ευκολία που το έκανε στην πρότασή της η Αδαμαντία Οικονόμου.

Χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαδάκης εκτίμησε ότι «οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αμάσητο τα ατεκμηρίωτα και στρεβλά εισαγγελικά επιχειρήματα και να δώσει συγχωροχάρτια και αναστολές σε όλους όσοι καταδίκασε»

Ξεσπάθωμα στο site της ΕΛΑΣΥΝ 

Αποκρύπτοντας καθοριστικά στοιχεία, αναδεικνύοντας μόνο αυτά που οδηγούν στην πιο συμφέρουσα απόφαση, ο συνήγορος του Λαγού προσπαθεί επί ματαίω να υπερασπιστεί τον εντολέα του. 

Το απύθμενο θράσος του Λαγού αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά με τα όσα έγραψε το μεσημέρι της Τρίτης, στο στο site του νεοφασιστικού του μορφώματος ΕΛΑΣΥΝ. 

Απευθυνόμενος στους οπαδούς του, δεν παραλείπει να κάνει λόγο για εμπάθεια, γκάφα και ερασιτεχνισμό από τη μεριά της προέδρου.

Αναλυτικά γράφει: «Η εμπάθεια της εντολοδόχου Λεπενιώτη, που μόνο σαν πρόεδρος ενός δίκαιου δικαστηρίου δε λειτουργεί, την οδηγεί σε διαρκή σφάλματα που την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Τελευταία της μεγάλη γκάφα είναι το ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι έχω παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους το 2015, γιατί έτσι της είπε κάποιος Καμπαγιάννης. Η Λεπενιώτη για άλλη μια φορά βιάστηκε και δεν είδε καν το βούλευμα με αριθμό 1031/2019, στο οποίο αναφέρεται σαφέστατα ότι ουδέποτε παραβίασα περιοριστικούς όρους».

Εξάλλου, όπως δήλωσε σε ανάρτησή του και ο Θ. Καμπαγιάννης: «Οι μεγάλες ποινικές δίκες, όπως αυτή που το τέλος της ζούμε αυτές τις μέρες, θυμίζουν μεγάλες θεατρικές παραστάσεις…Το “δράμα” της δίκης της Χρυσής Αυγής δεν προκύπτει μόνο από το τεράστιο πολιτικό της διακύβευμα. Πηγάζει από τη διαταραχή που έχει προκαλέσει στην όλη διαδικασία η ποινικοποίηση μιας οργάνωσης με ιδιαίτερους δεσμούς με μηχανισμούς του κράτους (το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τις οργανώσεις της ένοπλης αντικρατικής βίας).

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…