ΑΠΘ: Η εργολαβία έκλεισε τη Λέσχη, αλλά οι φοιτητές την άνοιξαν και μοίρασαν φαγητό (pics)

Αλληλεγγύη στην πράξη - Τι καταγγέλλουν οι φοιτητές

396053060 265860529782137 2632009820171956628 n

Γράφει ο Χρήστος Αβραμίδης

Σε μία ακόμα κίνηση αποκλεισμού φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση προχώρησε το φοιτητικό εστιατόριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η εργολαβία που έχει τον έλεγχό του. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου εκατοντάδες φοιτητές παρέμεναν νηστικοί, καθώς η εταιρεία που έχει το management της Λέσχης, κατέβασε κυριολεκτικά τα ρολά διότι οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου και πέτυχαν την απομάκρυνση των ελεγκτών, προκειμένου να τρώνε όλοι οι φοιτητές δωρεάν. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη Λέσχη, οι φοιτητές σιτίζονται δωρεάν, χωρίς αποκλεισμούς από την ίδρυσή της, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες, μπροστά την κίνηση του εργολάβου δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά εισήλθαν στους χώρους της Λέσχης με τους φοιτητικούς τους συλλόγους. Μάλιστα, συνεργάστηκαν με τους εργαζόμενους που έδειχναν την αλληλεγγύη τους και κατάφεραν να θέσουν κανονικά σε λειτουργία το εστιατόριο, μοιράζοντας εκατοντάδες μερίδες φαγητού.

396103386 265860503115473 9203368028633106315 n

Την Τετάρτη, όμως, η εργολαβική εταιρεία ακολούθησε την ακριβώς ίδια τακτική καθώς μετά από κινητοποίηση, φοιτητικών σχημάτων, κατέβασε πάλι τα ρολά. Την ίδια ώρα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ευρύτερο χώρο της Πρυτανείας και απαίτησαν από τον πρύτανη Δημήτρη Κωβαίο να δεσμευθεί ότι όλοι οι φοιτητές θα συνεχίζουν να σιτίζονται δωρεάν, δίχως αποκλεισμούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργολαβική εταιρεία του ΑΠΘ προχωρά σε αυτήν την κίνηση, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια αυτή η διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη με κερδισμένους μέχρι στιγμής τους φοιτητές που στο τέλος του εκάστοτε επεισοδίου επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας ως έχει. Πρόκειται για μία υπόθεση που δεν αφορά μονάχα το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αλλά τη μοίρα της πρόνοιας για τους φοιτητές σε ολόκληρη την χώρα. Άλλωστε το ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές. Είναι πολλά τα λεφτά…

Όπως καταγγέλλουν στο Documento και όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας άνδρες της Ασφάλειας, βρίσκονταν πέριξ της συγκέντρωσης και παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες. Αυτή η παρουσία της αστυνομίας μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι απαίτησαν την αποχώρησή της Ασφάλειας. Αρχικά ο Πρύτανης Δημήτρης Κωβαίος υποστήριζε ότι βρίσκονται εκεί λόγω της προγραμματισμένης εκδήλωσης στην οποία θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι άνδρες της ασφάλειας ισχυρίζονταν συγκεκριμένα ότι πραγματοποιούν αυτοψία για την εκδήλωση στην οποία θα παρευρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έτσι συνέχισαν να παραμένουν στον χώρο. Μόνο που η εκδήλωση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα από το συμβάν.

396053060 265860529782137 2632009820171956628 n

Όπως φαίνεται από το βίντεο, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας της ασφάλειας είχε ανοίξει τσάντες φοιτητών σε προηγούμενο έλεγχο. Τελικά οι φοιτήτριες και οι φοιτητές καταφέρνουν και διώχνουν τελικά τον άνδρα της Ασφάλειας. Μάλιστα η παρουσία ενός αστυνομικού με πολιτικά σε μια τέτοια συνθήκη, θεωρήθηκε τόσο απαράδεκτη που όπως φαίνεται και από το βίντεο σε αυτήν την εκδίωξη του αστυνομικού από το κτίριο αναγκάζεται να συναινέσει ακόμα και ο Πρύτανης του ΑΠΘ. Στη συνέχεια οι φοιτητές με συνθήματα και πορεία εξώθησαν τους αστυνομικούς στον χώρο της ΔΕΘ, μακριά από το πανεπιστήμιο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε για τα γεγονότα της Λέσχης, το φοιτητικό σχήμα «Καταλύτης Αρ.Εν Χημ. Μηχ ΑΠΘ»:

-Χθες, στην φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, φοιτητές έμειναν νηστικοί μετά απο την εκδικητική κίνηση της εργολαβίας και της διοίκησης να κλείσει τις διανομές. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, όπου καταφέραμε να διώξουμε τον ελεγκτή και να σιτιστούν οι φοιτητές χωρίς κανέναν έλεγχο.

-Δεν είναι πρώτη φορά που η εργολαβία προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση, αυτή τη φορά όμως προσπάθησε να αποκλείσει εντελώς τους φοιτητές, κατεβάζοντας τα ρολά, έτσι ώστε να τους αποτρέψει από το να μοιράσουν το φαγητό (μάλλον για αυτούς είναι προτιμότερο να πεταχτεί, παρά να φάνε οι φοιτητές). Μάλιστα, έκλεισαν και την άνω λέσχη έτσι ώστε ούτε οι εργαζόμενοι να μπορούν να φάνε.

-Παρόλα αυτά, οι φοιτητ(ρι)ες από την πλευρά μας καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και απαντήσαμε μέσω της αυτοδιαχείρισης, αναλαμβάνοντας εμείς τα ίδια, συλλογικά, την διανομή φαγητού στους συμφοιτητές/τριες μας, προφανώς χωρίς καμια επίδειξη κάρτας σίτισης. Δώσαμε για ακόμη μια φορά, ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εργολαβία και την διεύθυνση της λέσχης ότι όσο συνεχίζουν να μας στερούν την δωρεάν και ποιοτική σίτιση, θα μας βρίσκουν απέναντι τους!

-Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, ειδικά τώρα σε μία περίοδο κρίσης και ακρίβειας, πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση για την ουσιαστική αναβάθμισή της, και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω του συλλογικού αγώνα!

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…