ΜΝ

Μάκης Νοδάρος

Απροστάτευτο και αφημένο στην τύχη του το οικοσύστημα της Νέδας

Απροστάτευτο και αφημένο στην τύχη του παραμένει με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου το απέραντης ομορφιάς οικοσύστημα της Νέδας, του μοναδικού ποταμού με θηλυκό όνομα που αποτελεί το φυσικό σύνορο στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.

neda

Την καταγγελία κάνουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούρειος Απόλλων» ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» του Θανάση Πετράκου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική καταγγελία το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία, έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του.

Κι αυτό διότι:

Δεν έχει γίνει τίποτα για μονοπάτι στις όχθες της Νέδας το οποίο θα κάνει το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Οιχαλίας και Τριφυλίας, δεν ασχολούνται με το θέμα  παρότι  υπάρχει μελέτη από το 2010…

Μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ, για την περιοχή Νέδας, βρίσκονται επί 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας. Πριν 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, , εκπόνησε πολλές μελέτες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης-ανάδειξης- σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας-Έργα αναψυχής, η Σύνταξη σχεδίων δράσεις τριών κέντρων ενημέρωσης(Καρυές- Βασιλικό-Στάσιμο), η Σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας.η Σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων 3 χωριών περιοχής Νέδας. Οι μελέτες αυτές κόστους 600.000 ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από την Περιφέρεια και τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας, ούτε προτάθηκαν σε κάποιο Ευρωπαικό Πρόγραμμα.

Γ) Τα πλατάνια της Νέδας θα χαθούν, αν δεν γίνουν ενέργειες καθώς σε πολλά σημεία του ποταμού, κυρίως εκεί που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, αρχίζουν να τα δένδρα ξεραίνονται.

Οι δρόμοι πρόσβασης στο ποτάμι είναι σε απελπιστική  κατάσταση. Ενδεικτικά, ο χωματόδρομος που οδηγεί στους καταρράκτες είναι σε κακή  κατάσταση, παρότι περνούν χιλιάδες επισκέπτες, το ίδιο και ο χωματόδρομος που οδηγεί στο πετρογέφυρο στο Κούβελα-Μαυρομμάτι, έχει χρόνια να καθαριστεί, αν και είναι σημείο που ξεκινούν πολλοί ορειβατικοί Σύλλογοι και οδηγεί σε ένα υπέροχο πλατανεώνα.

Τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας, κινδυνεύουν να γκρεμισθούν. Σήμερα στο ποτάμι της Νέδας υπάρχουν 5 πέτρινα γεφύρια. Από αυτά τα 4 είναι στο Δήμο Οιχαλίας( τα δύο κοντά στο χωριό Νέδα, ένα στο δρόμο Κακαλέτρι-Πέτρα, και ένα στο χωριό Μαυρομμάτι) και 1 στο Δήμο Τριφυλίας (στο χωριό Πλατάνια). Όλα τα γεφύρια στο ποτάμι της Νέδας έχουν ζημιές και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή τους. Επίσης θα πρέπει να απαγορευθεί η διέλευση τροχοφόρων στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στα Πλατάνια . Το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι στη Νέδα, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνια, της δημοτικής ενότητας Αυλώνα του Δήμου Τριφυλίας έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προτείνει την απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων .Ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει άμεσα να σταματήσει την διέλευση τροχοφόρων στο γεφύρι.

Έγινε παρέμβαση στο πέτρινο γεφύρι στα Πλατάνια, χωρίς μελέτη;  Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι κοντά στους καταρράκτες έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο με το ΦΕΚ1902/Β/22.12.2004. Με έκπληξη διαπιστώσαμε – όπως καταγγέλλουν τα μέλη του συλλόγου – ότι έγιναν τελευταία σημαντικές παρεμβάσεις,  εντελώς πρόχειρες και μάθαμε ότι έγιναν  χωρίς να υπάρχει μελέτη.

Πηγή: apokalypseis.com

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…