Αποτροπιασμός και φρίκη στην Οδησσό (Video)

cover
NewsRoom 05/05/2014 | 12:09

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία, σχετικά με το μακελειό στην Οδησσό, όπου το βράδυ της Παρασκευής 39 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Σε ένα νέο βίντεο που είδε το “φως” της δημοσιότητας, απεικονίζονται Ουκρανοί να χτυπούν και να πυροβολούν εγκλωβισμένους φιλορώσους που πηδούσαν στο κενό για να σωθούν από τις φλόγες. Οι άτυχοι πολίτες, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στο κτίριο αναζητώντας καταφύγιο από τα επεισόδια τα οποία σημειώνονταν γύρω τους, πηδούσαν από τα παράθυρα και κατέληγαν στο έδαφος τραυματισμένοι για να λάβουν τα τελειωτικά χτυπήματα από ομάδες εθνικιστών, που τους περίμεναν με όπλα και ρόπαλα.

Εξίσου σοκαριστικό όμως ειναι ένα ακόμη βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και δείχνει έναν άνθρωπο που μοιάζει να ανήκει στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας και ο οποίος φαίνεται να σηκώνει το περίστροφό του και να πυροβολεί πολλές φορές προς το φλεγόμενο κτήριο, που είναι γεμάτο κόσμο. Την Κυριακή, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τη φωτιά και έγινε ο τάφος δεκάδων συμπολιτών τους, για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Η Ουκρανία, ωστόσο, προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στους φιλορώσους και τη Μόσχα. Η Ρωσία όμως πέρασε στην αντεπίθεση δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες και βίντεο από τις στιγμές πριν ξεσπάσει η φωτιά στο κτίριο των συνδικάτων. Το κανάλι 1 της Ρωσίας επιχείρησε να φτιάξει το χρονοδιάγραμμα των επεισοδίων, φυσικά με τη... ματιά της Μόσχας. Υποτίθεται πως όλα ξεκίνησαν από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο το παιχνίδι ανάμεσα στην Τσερνομόρετς και τη Μέταλιστ του Χάρκοβο. Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί μέσα σε αυτό το εμφυλιακό κλίμα, δόθηκε η άδεια να γίνει ο αγώνας. Μετά τον αγώνα, 1500 υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου και φανατικοί οπαδοί ξεκίνησαν πορεία στην πλατεία όπου βρίσκεται το κτίριο των Συνδικάτων. Εκεί, οι υποστηρικτές του Κιέβου, ανάμεσα στους οποίους και μέλη του ακροδεξιού κόμματος Δεξιός Τομέας, εισβάλλουν και καταστρέφουν τις σκηνές που είχαν στήσει φιλορώσοι διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις ξεσπούν και το μακελειό δεν άργησε να έρθει. Η στιγμή της επίθεσης στις σκηνές των φιλορώσων διαδηλωτών στην Οδησσό.