Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Λένας Πλάτωνος - Κατερίνας Στανίση αποκλειστικά στο koutipandoras.gr

Σήμερα η συνθέτρια Λένα Πλάτωνος έχει γενέθλια. Αντί να της κάνουμε εμείς, μας κάνει δώρο εκείνη το ολοκαίνουργιο πολυαναμενόμενο τραγούδι της με την Κατερίνα Στανίση σε στίχους της Μυρτώς Κοντοβά 

Αντώνης Μποσκοΐτης 21/10/2020 | 13:00

Τα φετινά γενέθλια της συνθέτριας Λένας Πλάτωνος συμπίπτουν με δύο δίκες που φανερώνουν πως αν και οι Έλληνες θεωρούνται ένας συντηρητικός προγονόπληκτος λαός, ωστόσο τον φασισμό δεν τον θέλουν στις ζωές τους. Η μία δίκη, αυτή των χρυσαυγιτών, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η άλλη, αυτή των δολοφόνων του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, μόλις ξεκινάει. Στην ουσία δικάζονται οι «Ανθρωποφάγοι» που τόσο εύστοχα απέδωσε στους ποιητικούς στίχους της η Μυρτώ Κοντοβά, μελοποίησε μοναδικά η Λένα Πλάτωνος και απέδωσε εξίσου μοναδικά, εντυπωσιακά θα έλεγα, η Κατερίνα Στανίση. 

Λένα Πλάτωνος (φωτογραφία: Aris Stelios Serras Serart)

Ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε ανακοινώσει αυτή τη, φαινομενικά ανορθόδοξη, συνεργασία της Ιέρειας της ελληνικής electronica με μία από τις σημαντικότερες λαϊκές τραγουδίστριες. Κι αν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τότε που η Πλάτωνος είχε δηλώσει δημόσια την επιθυμία της να γράψει τραγούδια για τη φωνή της Στανίση, κάτι τέτοιο θα προξενούσε κανονική θύελλα αντιδράσεων, έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.

Κατερίνα Στανίση (φωτογραφία: Αγγελική Παπαϊωάννου/ Το Κουτί της Πανδώρας)

Δεν θα γράψω άλλα τώρα. Σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων της, θα βρεθώ στο σπίτι της Πλάτωνος, όπου μαζί με τη Στανίση θα μου δώσουν από κοινού μία συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευθεί στο docville με το Documento της ερχόμενης Κυριακής. Ζήτησα όμως από τον έγκριτο συνάδελφο και φίλο, Δημήτρη Μανιάτη, την άδεια του να δημοσιεύσω την εξαιρετική κριτική του για τους «Ανθρωποφάγους» τους. Ο Μανιάτης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που του έστειλα το τραγούδι πριν την επίσημη κυκλοφορία του από την ανεξάρτητη εταιρεία «Music Mirror» του Μωυσή Άσερ και είχε την ευγένεια να μου απαντήσει με το παρακάτω κείμενο:

Δημήτρης Μανιάτης

«Το τραγούδι είναι όλο Λένα! Μοιάζει να τα καταπίνει όλα! Η Στανίση εργαλειοποιείται και υποτάσσεται εντελώς φέρνοντας όμως και τη δική της προσωπικότητα - σίγουρα ξέρει τι τραγουδάει και ο τρόπος που εκφέρει το λόγο την αναδεικνύει σε μία ευφυή ερμηνεύτρια. Ο στίχος της Κοντοβά έχει κάτι τραγικό. Σημερινό. Έχει απ' αυτό ακριβώς που ζούμε. Σαν Γερμανία του Μεσοπολέμου κι ένας Μουρνάου να χαμογελάει πίσω από ένα υπερμεγέθες εξπρεσιονιστικό παράθυρο. Κι αυτό, όμως, σκεπάζεται από τη Λένα! Από κάτι πολύ δυστοπικό που με έκανε να το ακούσω τρεις φορές συνεχόμενες. Είναι τραγούδι βάθους και ατμόσφαιρας. Σαν ταινία που γυρίζεται εις βάρος μας»

Λένα Πλάτωνος, Μάιος 2009 (φωτογραφία: Αντώνης Μποσκοΐτης)

Χρόνια πολλά, Λένα και σ' ευχαριστούμε!

Χρόνια πολλά, καλά και ευτυχισμένα! 

Εδώ, από το κανάλι της εταιρείας «Music Mirror» στο YouTube, ακούτε σε αποκλειστικότητα το τραγούδι «Ανθρωποφάγοι» της Λένας Πλάτωνος και της Μυρτώς Κοντοβά με την Κατερίνα Στανίση: