NewsRoom
23/01/2020, 17:54

Απόσυρση φωτογραφιών παιδιών από ΜΜΕ ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Η παρέμβαση της Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνης Κουφονικολάκου, οδήγησε σε άμεση απόσυρση των φωτογραφιών παιδιών που φιλοξενούνταν σε ίδρυμα

NewsRoom 23/01/2020 | 17:54

Στην απόσυρση φωτογραφιών παιδιών από ΜΜΕ οδήγησε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, όταν εντοπίστηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες παιδιών που φιλοξενούνται σε ίδρυμα που επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, η Ανεξάρτητη Αρχή έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπιστεί η πηγή τους και να αποσυρθούν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αρχής, «ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε υπόθεση έκθεσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα παιδιών, μετά από την δημοσίευση δελτίου Τύπου τοπικής Μητρόπολης, καθώς και διαδικτυακών άρθρων, σχετικά με επίσκεψη Μητροπολίτη σε ίδρυμα της περιοχής. Τα άνω δημοσιεύματα περιελάμβαναν ευκρινείς φωτογραφίες των παιδιών που φιλοξενούνταν στο εν λόγω ίδρυμα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, αφού επικοινώνησε με τον φορέα και πληροφορήθηκε ότι ουδέποτε οι υπεύθυνοι του ιδρύματος προέβησαν σε δημοσιοποίηση φωτογραφιών των παιδιών, απέστειλε επιστολή στην οικεία Μητρόπολη, με την οποία ζητούσε την διόρθωση του σφάλματος, στη βάση της προστασίας της ιδιωτικότητας των παιδιών, όπως περιγράφεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αλλά και με γνώμονα τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ο ως άνω Κανονισμός στο προοίμιό του αναφέρει ρητά την ειδική προστασία των δεδομένων των παιδιών (λαμβάνοντας υπόψη την μικρότερη επίγνωση των κινδύνων, συνεπειών και εγγυήσεων των δικαιωμάτων τους), ενώ προβλέπει ηλικιακό όριο για την παροχή συναίνεσης των παιδιών ως προϋπόθεσης για τη σύννομη επεξεργασία των δεδομένων τους, η οποία στη χώρα μας, δυνάμει του εφαρμοστικού νόμου 4624/2019 είναι το 15 έτος, άλλως η επεξεργασία είναι σύννομη μόνο μετά την παροχή συγκατάθεσης του νομίμου αντιπροσώπου του εκάστοτε παιδιού.

Ο Συνήγορος επισήμανε ότι οι φωτογραφίες των παιδιών στα εν λόγω δημοσιεύματα, εξέθεταν και άλλες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα πέραν της εικόνας (καταρχάς ότι τα παιδιά υποβάλλονται στην ιδρυματική φροντίδα) καθώς και ότι σύνεση και προσοχή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να επιδεικνύεται ακόμη και από τους νόμιμους εκπροσώπους των παιδιών, δεδομένων των κινδύνων που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.

Η Μητρόπολη ανταποκρίθηκε αμέσως στην παρέμβαση του Συνηγόρου και επεξεργάστηκε κατάλληλα τις αναρτημένες φωτογραφίες ώστε να μην είναι ευκρινή και αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα των παιδιών.

Η υπόθεση αυτή, αναδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης ως προς τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός 2016/679, αλλά και ευαισθητοποίησης όλων των επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας σε σχέση με την θωράκιση της ιδιωτικότητας των παιδιών».

Κουφονικολάκου: Η έκθεση όμως της εικόνας των παιδιών είναι επί της ουσίας μη αναστρέψιμη στο ψηφιακό περιβάλλον

Από την πλευρά της η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου, σε ανάρτησή της στο facebook, τονίζει ότι «πολύ συχνά βρίσκει κανείς φωτογραφίες παιδιών, που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, στο διαδίκτυο, προκειμένου να προβληθούν καλοπροαίρετες (κατά τα άλλα) επισκέψεις και πρωτοβουλίες.

»Η έκθεση όμως της εικόνας των παιδιών, η παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους και η δημοσίευση των ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι επί της ουσίας μη αναστρέψιμη στο ψηφιακό περιβάλλον.
Εν προκειμένω, η Μητρόπολη η οποία είχε προβεί στην ανάρτηση, αμέσως προχώρησε μετά την επιστολή μας, σε επεξεργασία των φωτογραφιών και σε διόρθωση του λάθους, ζητώντας μάλιστα ενημέρωση και συνεργασία στα θέματα GDPR.

»Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί, ότι το διαδίκτυο έχει τον τρόπο του να διατηρεί αυτές τις πληροφορίες, σε διάφορες γωνιές του για πάντα και ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα τον προσωπικό τους "χώρο" να τον κρατούν προστατευμένο από τέτοιες παραβιάσεις, σε όσο καλές προθέσεις κι αν στηρίζονται αυτές.
Συνημμένες είναι οι λεπτομέρειες της παρέμβασής μας».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.