Αποσύρονται οι Φιλιππίνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι Φιλιππίνες αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως σήμερα την απόσυρσή τους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και ο ουσιαστικός λογος είναι ότι το Δικαστήριο διερευνά τις βιαιότητες που διαπράττονται εν ονόματι του πολέμου εναντίον των ναρκωτικών.

ντ

Ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγο Ντουτέρτε, έχει κηρύξει ανηλεή πόλεμο στα ναρκωτικά, αλλά του καταλογίζουν ότι σε αυτό τον πόλεμο έχουν χαθεί και πολλοί αθώοι και ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις νομικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο την πρόθεσή της να μην είναι πλέον μέλος του δικαστηρίου αυτού -δικαστηρίου που εκδικάζει και εγκλήματα πολέμου

Από την ίδρυση του ΔΠΔ το 2002 μέχρι σήμερα, έχει αποσυρθεί άλλο ένα κράτος, το Μπουρούντι, το 2017.

Αξιωματούχοι του ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, έχουν εξηγήσει ήδη ότι η έρευνα για καταπάτηση δικαιωμάτων και φόνους αθώων θα συνεχιστεί παρά την απόσυρση των Φιλιππίνων, καθώς στο καταστατικό του προβλέπεται ότι η αποχώρηση ενός κράτους μέλους δεν μπορεί να σταματήσει τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει εναντίον του.

Ο Ντουτέρτε υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με το ΔΠΔ με κανέναν τρόπο, καθώς αυτό «δεν θα έχει ποτέ τη δικαιοδοσία να με κρίνει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, 5.176 χρήστες ή έμποροι ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης. Όμως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος και καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «πόλεμο εναντίον των φτωχών».

Πάντως όσον αφορά στο Δικαστήριο, πολλά κράτη είτε δεν το θεωρουν αμερόληπτο πολιτικά είτε το θεωρουν για άλλους λόγους ανεπιθύμητο. Θεωρητικά μέλη του δικαστηρίου είναι 110 χώρες και άλλες 38 έχουν υπογράψει «κατ΄αρχήν» αλλά δεν έχουν επικυρώσει το Καταστατικό. Η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό ενώ η Ρωσία παρόλο που το υπέγραψε δεν το έχει επικυρώσει, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποσύρει ακόμη και την υπογραφή της. Μεταξύ των κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης συνολικά 35 χώρες δεν το έχουν επικυρώσει, ενώ τρεις από αυτές, το Ισραήλ, το Σουδάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, απέσυραν εκ των υστέρων την υπογραφή τους και δεν συμμετέχουν. Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 2000 αλλά η κυβέρνηση Μπους απέσυρε την υπογραφή ούτως ώστε να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά τα στρατεύματα των ΗΠΑ σε άλλες χώρες.

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.