Αποσύρει στρατεύματα η Ουκρανία – "Κίνδυνο" για τη σταθερότητα βλέπουν οι ΗΠΑ

Καλύπτει το έλλειμμα της Κριμαίας η Ρωσία

ukraine army

Καλύπτει το έλλειμμα της Κριμαίας η Ρωσία

Η Ρωσία σκοπεύει να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κριμαίας –το οποίο ανέρχεται σε 1,53 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ– με κεφάλαια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Ο όγκος του ελλείμματος (του προϋπολογισμού) της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ανέρχεται περίπου στα 55 δισεκατομμύρια ρούβλια», δήλωσε ο Σιλουάνοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης.

«Ολόκληρο το ποσό θα καλυφθεί ασφαλώς από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε.

Κίνδυνο βλέπουν οι ΗΠΑ

 «Επικίνδυνη κατάσταση» δημιουργούν οι ρωσικές κινήσεις για την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, υποστήριξε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, έκανε την κρίση αυτή αφού ρωσικά στρατεύματα και άοπλοι φιλορώσοι εθελοντές εισέβαλαν στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», είπε.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών.

«Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Με κυρώσεις προειδοποιεί και η Ρωσία

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε σήμερα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η κυβέρνηση της Ρωσίας θα αντιδράσει επιβάλλοντας ισοδύναμα μέτρα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει τη σύγκρουση των δύο κρατών.

Αποσύρει στρατεύματα η Ουκρανία   

Την πρόθεση της Ουκρανίας και την κατάρτιση των σχετικών σχεδίων για απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την ρωσική πλέον χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ο αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Παρουμπέγι, η Ουκρανία σκοπεύει να αποσύρει τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους από την Κριμαία στην ηπειρωτική Ουκρανία, με μια «γρήγορη και αποτελεσματική» επιχείρηση.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την κατάληψη της βάσης του ναυτικού στόλου στη Σεβαστούπολη από τη φιλορωσική πολιτοφυλακή, και ενώ το Κίεβο έδωσε το βράδυ τρίωρη προθεσμία στους Ρώσους να απελευθερώσουν τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Σεβαστούπολης, που κρατείται ως όμηρος.

ΝΑΤΟ: Απειλή για τη σταθερότητα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία συνιστά τη «σοβαρότερη απειλή» για τη σταθερότητα της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ράσμουσεν κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Μόσχα να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον της Ουκρανίας και να αναζητήσει με τη γειτονική της χώρα τον ειρηνικό διάλογο.

«Εάν συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό το δρόμο, η Ρωσία κάνει την επιλογή να απομονωθεί στη διεθνή σκηνή» προσέθεσε χωρίς ωστόσο να εκφράζει κανενός είδους στρατιωτική απειλή εναντίον της Ρωσίας.

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, θα επισκεφθεί αύριο τη Μόσχα και μεθαύριο την Ουκρανία.

Κατάληψη άλλης μιας στρατιωτικής βάσης

Τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο άλλης μίας Ουκρανικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία αργά την Τετάρτη.

Όπως δήλωσε στο Reuters, o Ουκρανός αξιωματικός του ναυτικού Έντουαρντ Κουσναρένκο, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωρίς βία τις ναυτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπακισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολης.

«Τα ρωσικά στρατεύματα ήρθαν και μας ζήτησαν να φύγουμε από τη βάση, πράγμα που κάναμε», είπε ο Ουκρανός αξιωματικός. «Εμείς θα προσπαθήσουμε πάλι αύριο για να επιστρέψουμε στη θέση μας».

Αν και η ουκρανική βάση κατελήφθη χωρίς βία, τα ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν για εκφοβισμό στον αέρα, καθώς οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη προς τη βάση.

Κατασκευάζει γέφυρα ο Πούτιν

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας, το ποσό που θα διατεθεί για την κατασκευή γέφυρας φτάνει τα 2,16 δισ. ευρώ. Μια γέφυρα που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μας χρειάζεται μια γέφυρα τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τον σιδηρόδρομο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο διάπλους των Στενών του Κερτς, ενός πορθμού πλάτους 4,5 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, είναι ο μοναδικός τρόπος, εκτός από το αεροπλάνο, για να φτάσει κανείς στην Κριμαία χωρίς να περάσει από το έδαφος της Ουκρανίας.

Σήμερα, η σύνδεση γίνεται με φεριμπότ. Τα τρένα εξακολουθούν να περνούν από την Ουκρανία, όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ που αποκάλυψε ότι εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μια υποθαλάσσια σήραγγα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών το ποσό που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό φτάνει τα 3 δισ. δολάρια (2,16 δισ. ευρώ). Δεν διευκρινίστηκε όμως ποιες είναι οι υποδομές που αναμένεται να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό αυτόν.

Στις αρχές του μήνα ένας τοπικός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η σχεδιαζόμενη γέφυρα θα έχει μήκος 7,5 χιλιομέτρων.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε ένα διάταγμα αναθέτοντας το έργο στην εταιρεία του δημοσίου BTP. Το ποσό που ανακοινώθηκε τότε ότι θα διατεθεί ήταν 24 δισ. ρούβλια, ή 470 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε έντονα σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει εν μέρει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε αντίδραση στις κινήσεις της Μόσχας για την προσάρτηση της Ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η μονομερής αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας εκμηδενίζει ό,τι θετικό είχε επιτευχθεί με τόση δυσκολία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…