Newsroom

Newsroom

Απόρρητη έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μία απόρρητη έκθεση αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από τις αρχές…

staikouras

Μία απόρρητη έκθεση αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από τις αρχές Μαρτίου. Πρόκειται ουσιαστικά για το έργο μιας ομάδας εργασίας η οποία είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των περιόδων του Α΄και του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Σταϊκούρας, το έργο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο. Η ομάδα εργασίας ουσιαστικά συνέλεξε, κωδικοποίησε, κατέγραψε και ταξινόμησε το ιστορικό και αρχειακό υλικό. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά, ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού, και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, η Έκθεση παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητών Ελλήνων, Νότη Μαριά. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιο λόγο η έκθεση αυτή πήρε το χαρακτήρα του απορρήτου. Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ιδέα να αξιοποιήσει πολιτικά και οικονομικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.