Απόπειρα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων στην Αίγλη Ζαππείου

Η απόπειρα νομιμοποίησης αφορά περισσότερα από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτίριο.

2557697

Τι και αν τα πάντα έχουν νεκρώσει λόγω της πανδημίας; Τι και αν η κρατική μηχανή προσπαθεί να περιορίσει όσο μπορεί τη διάδοση του κορονοϊού;

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συνεδριάζει σήμερα αναφορικά με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών στην ιστορική Αίγλη Ζαππείου. Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων με θέμα «Να μην νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα στην Αίγλη Ζαππείου». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η απόπειρα νομιμοποίησης αφορά περισσότερα από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτίριο. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει παραβάσεις από το 1993, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν κάνει κάτι.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Ένα από τα θέματα που συζητείται σήμερα (2/4) στην τηλε-συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) είναι το εξής: “Έγκριση ή μη υπαγωγής στον ν. 4495/2017 κατασκευών στο αναψυκτήριο “Αίγλη”, το οποίο βρίσκεται πλησίον των χαρακτηρισμένων ως μνημείων Ζαππείου Μεγάρου και κινηματογράφου Αίγλη, εντός του Ζαππείου Κήπου, στην Αθήνα”.

Πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα νομιμοποίησης των περισσότερων από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτίριο, που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων στα οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν διαπιστώσει παραβάσεις ήδη από το 1993, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι σήμερα όμως παρότι έχουν διαπιστωθεί οι πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατεδάφιση και κατάργηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Η ιστορική Αίγλη Ζαππείου πρέπει να διασωθεί στην αρχική της μορφή. Όχι μόνο γιατί προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και τις διατάξεις περί κληροδοτημάτων, αλλά και γιατί είναι σκανδαλώδες η πολιτεία και τα όργανά της, υποσκάπτοντας το κύρος τους να υποκύπτουν σε πολυποίκιλες πιέσεις και να παραμένει η κατάσταση ως έχει ή ακόμα περισσότερο να επιχειρείται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων:

• Εκφράζει την απορία του για την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο ΚΣΝΜ, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας που έχει οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με την εξαίρεση των επειγόντων θεμάτων.

• Ζητά να προχωρήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στις εκ του νόμου υποχρεωτικές ενέργειες για την άρση των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν διαπιστωθεί στην Αίγλη του Ζαππείου και την απόσυρση του θέματος από τη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ.

• Καλεί κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση να αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στο νόμο, την ιστορία, αλλά και στην ίδια τη βούληση του Ηπειρώτη ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα». 

Πηγή: documentonews.gr 

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...