Απόπειρα λογοκρισίας σε τοπική ιστοσελίδα από το Λιμενικό στα Κύθηρα

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών τηλεφωνικές πιέσεις από το Λιμεναρχείο Κυθήρων δέχθηκε τοπική ιστοσελίδα, για να αφαιρέσει βίντεο που δείχνει την επιβίβαση ομάδας των Κούρδων προσφύγων σε σκάφος του Λιμενικού.  

prosfiges kithira 3

Τηλεφωνικές πιέσεις από το Λιμεναρχείο Κυθήρων δέχθηκε η ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Adelin FM Κύθηρα, για να αφαιρέσει βίντεο που δείχνει την επιβίβαση ομάδας των Κούρδων προσφύγων στο σκάφος του Λιμενικού ΛΣ-143, αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως καταγγέλλει ο σταθμός στην «Εφ.Συν.»

Σύμφωνα με την καταγγελία, στέλεχος του Λιμεναρχείου ζήτησε από τον σταθμό να κατέβουν από την ιστοσελίδα τα βίντεο, με «εντολές ανωτέρων», διαφορετικά να μπει ψευδής σημείωση «πλάνα αρχείου», κάτι που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πρόκειται για βίντεο που τραβήχτηκαν το ίδιο βράδυ, λίγη ώρα πριν την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του σταθμού και έχουν επίσης δημοσιευθεί στην τοπική ιστοσελίδα kythera.news και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το Λιμεναρχείο Κυθήρων, το τελευταίο απάντησε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες (τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), στο σκάφος του Λιμενικού επιβιβάστηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι 58 Κούρδοι πρόσφυγες –εκ των οποίων 43 άτομα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι– που τα ξημερώματα του Σαββάτου έφτασαν στις ακτές των Κυθήρων, στην περιοχή Αβλέμονας.

Σύμφωνα με το kythera.news, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης των προσφύγων, λιμενικός πλησίασε πολίτη και είπε με αγενή συμπεριφορά: «Σβήσε αυτό που τραβάς, σβήσε το βίντεο, θα στο πάρουμε» (εννοώντας το κινητό) και επανήλθε μετά από λίγο για να το επαναλάβει.

Όπως δείχνει το οπτικό υλικό που δημοσιοποιεί η «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες οδηγήθηκε πεζοί στην προκυμαία και ανέβηκαν στο σκάφος του Λιμενικού. 

prosfiges kithira 4

→ Κύθηρα, 28 Αυγούστου του 2021: Η επιβίβαση των Κούρδων προσφύγων σε σκάφος του Λιμενικού

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες κρατούνταν για ώρα εγκλωβισμένοι πίσω από το νεκροταφείο του Αβλέμονα, ενώ το Λιμενικό αρνούνταν να δώσει πληροφορίες. 

prosfiges kithira 5

→ Κύθηρα, 28 Αυγούστου του 2021: Η επιβίβαση των Κούρδων προσφύγων σε σκάφος του Λιμενικού

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές παραδέχονταν την ύπαρξη των προσφύγων στο νησί, αλλά παρέπεμπαν για τα περαιτέρω στο Λιμενικό Σώμα, παρόλο που οι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο. 

prosfiges kithira 1

→ Η ομάδα των Κούρδων προσφύγων που έφτασαν στον Αβλέμονα των Κυθήρων το Σάββατο 28 Αυγούστου του 2021

Προηγουμένως, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι με email προς όλες τις συναρμόδιες αρχές ενημέρωσε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου αποβιβάστηκαν οι 58 Κούρδοι και ζήτησε την άμεση υπαγωγή τους στις διαδικασίες ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες χωρίστηκαν στην ακτή σε δύο ομάδες, ενώ σκάφος του Λιμενικού έσπευσε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο Διακόφτι.

prosfiges kithira 2

→ Η ομάδα των Κούρδων προσφύγων που έφτασαν στον Αβλέμονα των Κυθήρων το Σάββατο 28 Αυγούστου του 2021

Επίσης, νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχε ο ιστότοπος kythera.news με το αστυνομικό τμήμα Κυθήρων, οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δύο σκάφη του λιμενικού επιχειρούσαν στις ακτές και ότι στην περιοχή βρισκόταν ο διοικητής της Αστυνομίας.

Τα λογοκριμένα από το Λιμενικό βίντεο όπως τα δημοσίευσε ο ιστότοπος kythera.news 

 

 

 

 

 

*Τα βίντεο βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», όπως και οι φωτογραφίες από την επιβίβαση των προσφύγων που δημοσιεύουμε.