Newsroom

Newsroom

Απομονωμένη η Ιταλία στο Eurogroup, αλλά ανυποχώρητη

Συμφωνούν με τη γνώμη της Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

eurogroup

Η αντιπαράθεση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019 δε φαίνεται να οδεύει προς αποκλιμάκωση, καθώς στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από τη Ρώμη να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της το αργότερο έως τις 13 Νοεμβρίου, ώστε αυτό να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ γα το έλλειμμα, όμως η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.

Στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούν με τη γνώμη της Κομισιόν, που σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας, ζητώντας ένα αναθεωρημένο προσχέδιο, και αναμένουν “από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ξεκαθάρισε ότι τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού δεν θα αλλάξουν, ενώ τόνισε πως η Ρώμη αναμένει το ιταλικό δημόσιο χρέος (131% του ΑΕΠ) να μειωθεί χάρη στην ανάπτυξη. Αντίστοιχα μηνύματα στέλνουν και κορυφαίοι Ιταλοί αξιωματούχοι, διαμηνύοντας πως δεν θα υποχωρήσουν στις πιέσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2019.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, προέτρεψε μάλιστα τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την 8η Δεκεμβρίου στη Ρώμη για να πουν “ειρηνικά” στους “κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε”.

Η ιταλική κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό της σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, 1,5%, έναντι 1,1% που προβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει νεότερες εκτιμήσεις μεθαύριο Πέμπτη.

Πάντως, το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup δείχνει ότι η Ιταλία είναι απομονωμένη σε αυτό το ζήτημα, χωρίς συμμάχους, και πλέον είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις, εφόσον δεν καταθέσει εγκαίρως έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό, που περιλαμβάνουν πρόστιμα και “πάγωμα” των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για τη χώρα.

Ενδεικτική της στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην Ιταλία είναι η ανάρτηση του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ στο Twitter: Aν οποιαδήποτε χώρα μέλος της ευρωζώνης “λέει ότι οι κανόνες δεν την ενδιαφέρουν, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Είναι απλό”.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…