Απόλυτη υποκρισία Προβόπουλου: "Παρακαλούσε" να μη μαθευτεί έκθεση του ΔΝΤ για εκτόξευση του χρέους στο 800% του ΑΕΠ

Ότι γνώριζε από έκθεση του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος επρόκειτο να φτάσει στο 800% του ΑΕΠ και εκείνος παρακαλούσε το ταμείο να μη τη δημοσιεύσει, αποκάλυψε ο Γιώργος Προβόπουλος.

56fe95c51dc524f4668b4842

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ απολύτως ψυχρά και με κανένα ίχνος μετάνοιας των πεπραγμένων του, είπε ξεκάθαρα πως ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, είχε προβλέψει σε έκθεσή του ότι μακροπρόθεσμα το χρέος της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε το 800% του ΑΕΠ, καθώς το αναλογιστικό χρέος των ταμείων ανερχόταν στο 400% του ΑΕΠ.

«Το 2008, όταν άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της κρίσης, το λεγόμενο αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα αφανές χρέος, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να προστεθεί στο χρέος το κανονικό, που το καταγράφαμε στατιστικά και επισήμως, που ήταν 120-130%», είπε ο Προβόπουλος μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Μάλιστα συνέχισε ως εξής: «Και θυμάμαι το Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, ο οποίος είχε σταλεί τότε από το ΔΝΤ να κάνει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία, είχε υπολογίσει ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους, της ελληνικής οικονομίας, ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ και τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός αν το δημοσίευε».

Οι δηλώσεις αυτές όμως του πρώην κεντρικού τραπεζίτη τον έβαλαν αυτόματα σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, αυτήν του υποκριτή.

Το Μάιο «παρακαλούσε», τον Ιούνιο έγινε διοικητής

Ο Γιώργος Προβόπουλος ανέλαβε τα ηνία της ΤτΕ τον Ιούνιο του 2008. Όμως σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος, έμαθε την ύπαρξη της έκθεσης του Τράα, το Μάιο του 2008 όταν δηλαδή εργαζόταν ακόμα στην Τράπεζας Πειραιώς.

Ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση εδώ. Ο κ. Προβόπουλος διορίστηκε το 2006 αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και παραιτήθηκε από την Τράπεζα στις 22 Μαΐου, λαμβάνοντας ως αποζημίωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή βέβαια, χρωστούσε στην Πειραιώς 4,6 εκατομμύρια ευρώ από δάνειο που είχε συνάψει για την αγορά μετοχών. Μάλιστα, αν και θα έπρεπε να είχε πουλήσει το χαρτοφυλάκιό του πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως διοικητής της ΤτΕ, αυτό το έπραξε τρεις μετά. Όντας κεντρικός τραπεζίτης είχε ταυτόχρονα και μετοχές στην Πειραιώς. Δηλαδή, και ήλεγχε και ήταν ελεγχόμενος.

Γεννάται λοιπόν το εξής ερώτημα. Γιατί πριν γίνει διοικητής, «παρακαλούσε» το ΔΝΤ να αποκρύψει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία; «Παρακάλεσε» όντας υψηλόβαθμο στέλεχος μιας από των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών; Γιατί δεν επέτρεψε ή δεν αποκάλυψε ο ίδιος αυτήν την έκθεση νωρίτερα; Και φυσικά, γιατί το έπραξε τώρα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάρρευση εν νυκτί της Leahman Brothers, ο Γιώργος Προβόπουλος, όντας πια κεντρικός τραπεζίτης, έλεγε ότι η ελληνική οικονομία δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να ανησυχήσει. Μάλλον, «ξέχασε» μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, τα όσα έλεγε η έκθεση του Τράα.

Η «ανάκαμψη» Προβόπουλου

Η υποκρισία όμως Προβόπουλου δεν σταματά στο ότι «παρακαλούσε» να μη δημοσιευτεί η έκθεση Τράα αν και δεν είχε διοριστεί ακόμα διοικητής της ΤτΕ αλλά γιγαντώνεται καθώς την ίδια στιγμή που γνώριζε πως η ελληνική πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, εκείνος έβγαινε με δηλώσεις του να «καθησυχάσει» και να μιλήσει για ανάκαμψη.

Τον Οκτώβριο του 2010 δήλωνε στο Reuters πως έβλεπε να έρχεται η ανάκαμψη στο τέλος του 2011. Το 2012 έβλεπε πιο κοντά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της υλοποίησης των προαπαιτουμένων της δανειακής σύμβασης.

Το Hot Doc και το koutipandoras.gr έχουν συνθέσει μέσω δεκάδων δημοσιευμάτων τους, το «προφίλ» του πρώην κεντρικού Τραπεζίτη. Ποιος ήταν ο ρόλος του γύρω από το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πώς εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Proton του Λαυρεντιάδη, πώς έκανε τα στραβά μάτια στα δάνεια της MIG του Βγενόπουλου.

Διαβάστε σχετικά: Ποιος πραγματικά είναι ο κατά Σαμαρά “επιτυχημένος” Γιώργος Προβόπουλος

Γ. Προβόπουλος: O Mr “Σιλωάμ” που “ξεπλένει” τραπεζίτες και πολιτικό σύστημα

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…