Απολογούμενος στην Κομισιόν ο Γ. Οικονόμου για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

Η Γιούροβα ζήτησε εξηγήσεις από τον Οικονόμου μεταξύ άλλων για την Ελευθερία του Τύπου, τις κρατικές διαφημίσεις και την έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Το μέγα πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα τέθηκε  επί τάπητος σήμερα κατά τη συνάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα με τον Γιάννη Οικονόμου

Με πρόσφατη την κατρακύλα της χώρας μας κατά 38 θέσεις από πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου (η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, στη σχετική λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022), έγινε η συνάντηση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα (αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια) και του αναπληρωτή υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας Γιάννη Οικονόμου. 

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις εκθέσεις που αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας, αλλά και στις νομοθετικές εξελίξεις που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Βέρα Γιούροβα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης

Παράλληλα ρώτησε τον Γιάννη Οικονόμου σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Η ανακοίνωση έκλεισε με την επισήμανση ότι «η αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα» δείχνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίζει να έχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπό αυστηρή επιτήρηση.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να διαψεύσει τις εκθέσεις για την Ελευθερία του Τύπου που αδειάζουν την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και αυτή των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τη Βέρα Γιούροβα:

«Η αντιπρόεδρος Γιούροβα είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υφυπουργό Ι. Οικονόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Αρχικά συζήτησαν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ.

Συμφώνησαν στην ανάγκη υποστήριξης των δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και στην καταπολέμηση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα υποστήριξη για δημοσιογράφους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, εκπαίδευσης, ψυχολογικής υποστήριξης και μετεγκατάστασης όταν ήταν απαραίτητο.

Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής υπουργός εστίασαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος ρώτησε για την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων. Η αντιπρόεδρος χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε επίσης πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε την αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, θέτοντας πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2022 καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της Οδηγίας.

Αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, που θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και στον σεβασμό των επαγγελματικών προτύπων.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα».

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

«Μακάρι να μπορούσες να δεις πόσο σε αγαπούσαν σε όλο τον κόσμο».

ΚΚΕ για Άδωνι: «Υπουργός νούμερο» – Χαμός στη Βουλή με τις προκλητικές του δηλώσεις για το νομοσχέδιο

ΚΚΕ για Άδωνι: «Υπουργός νούμερο» – Χαμός στη Βουλή με τις προκλητικές του δηλώσεις για το νομοσχέδιο

«Είδαμε έναν υπουργό πανικόβλητο που προσπαθεί να καλύψει την γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και…