Απολογούμενος στην Κομισιόν ο Γ. Οικονόμου για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

Η Γιούροβα ζήτησε εξηγήσεις από τον Οικονόμου μεταξύ άλλων για την Ελευθερία του Τύπου, τις κρατικές διαφημίσεις και την έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ

5382549 1

Το μέγα πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα τέθηκε  επί τάπητος σήμερα κατά τη συνάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα με τον Γιάννη Οικονόμου

Με πρόσφατη την κατρακύλα της χώρας μας κατά 38 θέσεις από πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου (η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, στη σχετική λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022), έγινε η συνάντηση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα (αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια) και του αναπληρωτή υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας Γιάννη Οικονόμου. 

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις εκθέσεις που αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας, αλλά και στις νομοθετικές εξελίξεις που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Βέρα Γιούροβα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης

Παράλληλα ρώτησε τον Γιάννη Οικονόμου σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Η ανακοίνωση έκλεισε με την επισήμανση ότι «η αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα» δείχνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίζει να έχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπό αυστηρή επιτήρηση.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να διαψεύσει τις εκθέσεις για την Ελευθερία του Τύπου που αδειάζουν την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και αυτή των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τη Βέρα Γιούροβα:

«Η αντιπρόεδρος Γιούροβα είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υφυπουργό Ι. Οικονόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Αρχικά συζήτησαν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ.

Συμφώνησαν στην ανάγκη υποστήριξης των δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και στην καταπολέμηση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα υποστήριξη για δημοσιογράφους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, εκπαίδευσης, ψυχολογικής υποστήριξης και μετεγκατάστασης όταν ήταν απαραίτητο.

Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής υπουργός εστίασαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος ρώτησε για την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων. Η αντιπρόεδρος χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε επίσης πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε την αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, θέτοντας πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2022 καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της Οδηγίας.

Αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, που θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και στον σεβασμό των επαγγελματικών προτύπων.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα».

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…