Απολογισμός Eurogroup και προσφυγικό στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Eurogroup της Δευτέρας και το προσφυγικό βρίσκονται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που λαμβάνει χώρα στο Μαξίμου υπό τον…

tsipras122
Το Eurogroup της Δευτέρας και το προσφυγικό βρίσκονται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που λαμβάνει χώρα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Τα ανοιχτά ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της πολυπόθητης υπο-δόσης των 2 δις βρίσκονται στο επίκεντρο. Ομοίως και τα θετικά μηνύματα για την απελευθέρωση των 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη στη Μάλτα, όπου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό.
 
Εμφανής είναι η αισιοδοξία που αποπνέει το Μαξίμου για το χθεσινό Eurogroup, καθώς μπορεί να μην σημειώθηκε τελική συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης, όμως η άποψη που επικρατεί είναι πως τα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν το αργότερο έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, η συμφωνία θα επιτευχθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, πιθανότατα πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.
 
«Aναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και πρόσθεσε πως «κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας διότι οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο».
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η επίμονη θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών δεν οδήγησε σε εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η πολιτική διαπραγμάτευση έπιασε τόπο και ότι η προεργασία που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Μαξίμου με την ενδελεχή ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Αθήνα λειτούργησε ενισχυτικά για την ελληνική κυβέρνηση.
 
Κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου πρόκειται να αναζητηθεί μια καταληκτική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ούτως ώστε τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, να κλείσει η μεγάλη εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης.
 
Προσφυγικό
 
Ενδελεχώς θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προσφυγικό ζήτημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 11 και 12 του μήνα στη Μάλτα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και να περιγράψει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ούτως ώστε να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του θέματος.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…