Newsroom

Newsroom

Προφυλακιστέος ο στενός συνεργάτης του Άκη, Γ. Μπέλτσιος

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς…

beltsios

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής απο τη χώρα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Υπέβαλλε υπόμνημα 60 σελίδων.

Συμωνα με την δικογραφία, άνηκε στην κλειστή ομάδα που λάμβανε και διένειμε χρήματα. 

Όπως έχει αποκαλύψει το koutipandoras.gr και το περιοδικό Hot Doc, o Γ. Μπέλτσιος ήταν απο τους πιο στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Παλιός φίλος του Άκη από την ίδρυση του κόμματος, πρώην νομάρχης αλλά και στέλεχος διαφόρων υπουργείων δεν πρόκειται για ένα απλό συνεργάτη του πρώην υπουργού, αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι ο άνθρωπος κλειδί της πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων από τη HDW στην ελληνική κυβέρνηση, και σήμερα υπόδικος για την υπόθεση αυτή.

Στο πρώτο τεύχος, το HOT DOC, είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τον παρασκηνιακό ρόλο του κ. Μπέλτσιου στην υπόθεση των υποβρυχίων. Ήταν Ιούνιος του 1997 όταν μια ομάδα Ελλήνων συναντιέται με το βαρόνο Γκραφ Πίκλερ στο ξενοδοχείο Baur au Lac της Ζυρίχης. Μεταξύ αυτών και ο κ. Μπελτσιος ως απεσταλμένος του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου. Η συνάντηση δεν είναι τυχαία. Ο φον Πίκλερ, θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα παρέμβασης στην Ελλάδα, ώστε η γερμανική HDW να καταφέρει να πετύχει την πώλησή των υποβρυχίων της στην Ελλάδα. Ο Μπέλτσιος υποδεικνύεται ως ο άνθρωπος κλειδί.

Η κατάθεση στελέχους της HDW στην εισαγγελία του Μονάχου, την οποία είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το ΗΟΤ DOC σε παλιότερο τεύχος είναι χαρακτηριστική. «Ρώτησα τον τότε υπουργό Άμυνας, Τσοχατζόπουλο τι μπορεί να κάνει η Κοινοπραξία για να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στο γαλλικό ανταγωνισμό και να πετύχει την ανάθεση του έργου και μου σύνεστησε τον Μπέλτσιο, ο οποίος είχε όπως είπε εξαιρετικές διασυνδέσεις» ανέφερε. Η ομάδα αυτή ονομάστηκε συνθηματικά ως «ομάδα της Γενεύης». Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο πολύ γνωστή. Υποβρύχια, μίζες, ένας απίστευτος χορός εκατομμυρίων μέσω offshore, εξεταστικές επιτροπές, φυλακίσεις.  Ωστόσο, για το στενό συνεργάτη του Άκη, τα υποβρύχια ήταν η μία μόνο όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είχε να κάνει με τα δωράκια του πολιτικού του προϊσταμένου o οποίος φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος.

Ο συλληφθείς για την υπόθεση των υποβρυχίων Γιάννης Μπέλτσιος είχε λάβει το  2003 και άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για λογαριασμό της τεχνικής του εταιρείας. Όταν στην θέση του υπουργού Ανάπτυξης βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Η απόφαση αφορά στη χορήγηση άδειας στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» από μικρό υδροηλεκτρικό έργο εγκατεστημένης ισχύος 3 ΜWe στο Βουρκοπόταμο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κόνιτσας Ιωαννίνων.

Το έργο κοστολογήθηκε σε 8.200.000 ευρώ, ενώ λόγω της υπαγωγής του στον Αναπτυξιακό Nόμο επιδοτήθηκε κατά 60%, κάτι που μεταφράζεται σε 4.920.000 ευρώ. Η χρονική διάρκεια της ισχύος που είχε εκδόσει το αρμόδιο υπουργείο ανερχόταν σε 25 χρόνια, ενώ προβλεπόταν ότι θα μπορούσε να παραταθεί.

Το προκλητικό στην όλη ιστορία είναι το γεγονός ότι το έργο δόθηκε στον πλέον στενό και έμπιστό συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου. Μπορεί τελικά η έκδοση της άδειας να κινείται εντός των ορίων της νομιμότητας, ωστόσο, όταν εκδίδεται από έναν υπουργό για το δεξί του χέρι τότε αποτελεί ζήτημα μεγίστης ηθικής τάξης.

Μετά τη χορήγηση της άδειας παραγωγής το έργο πέρασε από 40 κύματα. Γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επέτυρεψαν στην εταιρεία να προχωρήσει στην αποπεράτωση του έργου, με αποτέλεσμα να παραμείνει στάσιμο. Από το 2003 και μετά οι αλλαγές στην καθημερινότητα του κ. Μπέλτσιου ήταν σαρωτικές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την εξουσία και ο Άκης όχι μόνο δεν κατέχει πλέον υπουργικό θώκο αλλά βρίσκεται ουσιαστικά και εκτός πολιτικής.

Ο κ. Μπέλτσιος, όμως δεν σκοπεύει να αφήσει ανεκμετάλλευτα τα δώρα του Άκη. Με διάφορες ενέργειες τόσο προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να κρατήσει το θέμα «ζεστό». Τον Ιανουάριο του 2008 και ενώ η εταιρεία διαθέτει ήδη επί μια πενταετία την άδεια παραγωγής, η Γενική Διεύθυνση Δασών νομού Ιωαννίνων, έδωσε την έγκρισή της στην εταιρεία να προχωρήσει σε «επέμβαση στη δημόσια και δημοτική δασική έκταση εμβαδού 22,15415» στην περιοχή. Λίγο αργότερα στις 31 Ιουλίου 2008 η περιφέρεια Ηπείρου έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης  του υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή.

Δύο χρόνια μετά η εταιρεία μετονομάστηκε σε «Βουρκοπόταμος Ενεργειακή ΑΕ». Και σε αυτή την περίπτωση τα αντανακλαστικά του κ. Μπέλτσιου ήταν ταχύτατα. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Κλιματικής Ενέργειας και Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το Μάιο η άδεια μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία. Τα όσα ισχύουν όμως στην αρχική απόφαση του υπουργείου το 2003, επί των ημερών του κ. Τσοχατζόπουλου εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν γενναιόδωρος προς τους συνεργάτες του κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Δέκα και πλέον χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο  Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη φυλακή, ενώ ο κ. Μπέλτσιος αντιμετωπίζει πως συμμετείχε στη διακίνηση των παράνομων προμηθειών του πρώην υπουργού.