Newsroom

Newsroom

Αποκλειστικό: Επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα κάτω από το φράγμα του Πηνειού!

Του Μάκη Νοδάρου Ανησυχεί και προβληματίζει τους επιστήμονες ο πρόσφατος εντοπισμός ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος που ξεκινά κάτω από το…

1 2440

Του Μάκη Νοδάρου

Ανησυχεί και προβληματίζει τους επιστήμονες ο πρόσφατος εντοπισμός ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος που ξεκινά κάτω από το φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία και εκτείνεται νότια περνώντας κάτω από την πόλη της Αμαλιάδας !

Το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι πάνω σε αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός μεγέθους μέχρι 6,5 Ρίχτερ !

Το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός τέτοιου σεισμού, λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις αν αυτός συμβεί κάτω από το φράγμα του Πηνειού η στην πόλη της Αμαλιάδας . Γι αυτό όπως λένε οι επιστήμονες θα πρέπει άμεσα να γίνει ειδική έρευνα προκειμένου να χαρτογραφηθεί το επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα.

Για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά μεταξύ άλλων την ασφάλεια χιλιάδων πολιτών της πεδινής Ηλείας, μίλησε στο www.apokalypseis.com ο σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Θανάσης Γκανάς .         

Το νέο ρήγμα

Όπως είπε στις 30 Αυγούστου 2015 16:28 τοπική ώρα έγινε ένας σεισμός με μέγεθος 4.4 στην κλίμακα Ρίχτερ, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αμαλιάδος (κόκκινος κύκλος στον χάρτη). Ο σεισμός χαρακτηρίζεται ως ασθενής και ακολουθήθηκε από 49 μετασεισμούς (πράσινοι και κίτρινοι κύκλοι) κατά το διάστημα 30/8 – 6/9/2015, με μεγέθη μεταξύ Μ=1,3 και Μ=2,5 στην κλίμακα Ρίχτερ.

« Αυτή η ακολουθία έγινε πάνω στην μεγάλη ζώνη ρηγμάτων δεξιόστροφης ολίσθησης της ΒΔ Πελοποννήσου, με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, η οποία έδωσε τον μεγάλο σεισμό τον Ιούνιο του 2008 με μέγεθος Μ=6,4 (ελλειπτική περιοχή σκιασμένη με κίτρινο). Στον χάρτη φαίνονται δύο κλάδοι (κόκκινες γραμμές) αυτής της ζώνης, με Ρ1 σημειώνεται το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που ενεργοποιήθηκε το 2008 . Με Ρ2 σημειώνεται ο κλάδος που αναπτύσσεται προς την πόλη της Αμαλιάδος, με μήκος ανάλογο αυτού που έδωσε τον σεισμό του 2008.» – λέει ο κ. Γκανάς και προσθέτει :

« Η θέση του επικέντρου του σεισμού της 30ης Αυγούστου, δυτικά του μεγάλου ρήγματος Ρ2 σε συνδυασμό με το βάθος της εστίας (20 km) και την γεωμετρία του (ρήγμα σχεδόν κατακόρυφο με διεύθυνση προς βορειο-βορειοανατολικά) καθιστά πιθανότερον αυτός ο σεισμός να έγινε πάνω σε μικρότερο ρήγμα παράλληλο του Ρ2 και με μικρό δυναμικό.»

Κάτω από το Φράγμα του Πηνειού

Όπως εξηγεί ο κ. Γκανάς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του  τα δύο ρήγματα ενώνονται σε βάθος 4-20 km στην περιοχή του φράγματος του ποταμού Πηνειού, ενώ η ακριβής θέση του Ρ2 τόσο ως προς το φράγμα όσο και ως προς την πόλη της Αμαλιάδος, καθώς και το σεισμικό δυναμικό του, πρέπει να προσδιοριστεί με ειδική μελέτη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με την χρήση πυκνού, τοπικού δικτύου σεισμογράφων και σταθμών GNSS.

« Αυτή η μελέτη θα προσδιορίσει το ίχνος του Ρ2 με ακρίβεια 300 μέτρων, το μήκος του (με την ίδια ακρίβεια) όπως και το βάθος στο οποίο αναπτύσσεται.» – λέει στο www.apokalypseis.com ο κ. Γκανάς και αποκαλύπτει ότι :

« Τα γεωδαιτικά δεδομένα  από το Εθνικό Δίκτυο του ΕΑΑ δείχνουν μεγάλη συμπίεση του στερεού φλοιού στην περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου, της τάξεως των 150 ns/έτος, εύρημα το οποίο ευρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τα σεισμολογικά δεδομένα.» .

Ο κ. Γκανάς κάνει δημόσια έκκληση στους αρμόδιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έρθουν άμεσα σε επαφή με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έρευνα και την ακριβή χαρτογράφηση του επικίνδυνου σεισμικού ρήγματος. 

πηγη    www.apokalypseis.com www.apokalypseis.comwww.apokalypseis.com