Αποκλειστικό: Έλληνες της Κριμαίας μιλούν στο koutipandoras.gr για τη ζωή μετά από την επανένωση με τη Ρωσία (πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

Του Γιάννη Συμεωνίδη Στις αρχές του 20ού αιώνα οι Έλληνες της Κριμαίας ξεπερνούσαν τις 20.000. Σήμερα οι συμπατριώτες μας που…

kentriki

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι Έλληνες της Κριμαίας ξεπερνούσαν τις 20.000. Σήμερα οι συμπατριώτες μας που κατοικούν στη χερσόνησο που επανενώθηκε με τη Ρωσία πριν ένα χρόνο είναι κάτι παραπάνω από 3.000. Οι περισσότεροι θεωρούν την Ελλάδα πρώτη πατρίδα τους, ενώ δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι ανήκουν ξανά στη Ρωσική Ομοσπονδία ύστερα από 60 χρόνια κατά τα οποία ανήκαν στο ουκρανικό κράτος. Οργανώνονται, μάλιστα, στο σωματείο «Ταυρίδα» στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί ελληνικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της εύφορης κριμαϊκής γης.











O 63χρονος Νικολάι Ντανίλοβιτς Σαρλίεφ-Πολιτίδης είναι επίλεκτο μέλος της ελληνικής κοινότητας. Στο απώτερο, αλλά και στο πιο προσφατο παρελθόν έχει κερδίσει μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα άρσης βαρών, πάλης και power lifting. Στα 63 του χρόνια, μάλιστα, συνεχίζει να συμμετέχει σε αγώνες, πέρα από το γυμναστήριο που διατηρεί εδώ και μια 15ετία και στο οποίο διδάσκει στους νεώτερους την τέχνη του πρωταθλητισμού. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Γεωργία από πόντιους γονείς: «Ήρθα στην Κριμαία γιατί ήθελα να ενωθώ με τους υπόλοιπους Έλληνες. Είναι ιστορική μας πατρίδα και είμαι ερωτευμένος με αυτόν τον τόπο, ο οποίος είναι πολυεθνικός. Έχω μία κόρη και τρία εγγόνια για τα οποία είμαι αισιόδοξος γιατί μετά από την επανένωση με τη Ρωσία υπάρχει, επιτέλους, μέλλον», δηλώνει στο koutipandoras.gr.

Από την πλευρά του, ο Ηρακλής Μυροφορίδης, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας που άνοιξε μαγαζί στην Κριμαία μετά από την επανένωση με τη Ρωσία, ασχολείται με το εμπόριο γούνας. Έχει ζήσει, άλλωστε, κι εργαστεί στο συγκεκριμένο τομέα στην Καστοριά. Γεννήθηκε στη Γεωργία, από όπου έφυγε για την Ελλάδα το 1991. Βλέποντας τις οικονομικές δυσκολίες στην πατρίδα μας αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, την οποία αγαπά πολύ γιατί του θυμίζει το μέρος που μεγάλωσε. Ο ίδιος, πάντως, αναφέρει στο www.koutipandoras.gr πως περίμενε περισσότερη αγοραστική κίνηση το τρίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, το οποίο θεωρείται και η «φουλ σίζον» της γούνας. Όχι μόνο δεν πτοείται, πάντως, αλλά σκέφτεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς πέρα από το χονδρεμπόριο γούνας και το κατάστημα που διατηρεί σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Συμφερούπολης.


Δείτε φωτογραφίες από το ελληνικό μουσείο στο χωριό Τσερνοπόλιε (Καρατσόλ στα τουρκικά). Οι περίπου 200 Έλληνες από την ανατολική Θράκη που κατοικούν σήμερα εκεί κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου καταγωγής τους.




ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…