Αποκλεισμός ενός έτους σε Ρώσο γυμναστή που ανέβηκε στο βάθρο με το «Ζ» στο στήθος

Είχε το σύμβολο της ρωσικής εισβολής στο στήθος και στεκόταν δίπλα σε Ουκρανό συναθλητή του - «Απλώς έδειξα την θέση μου» είπε ο Κούλιακ.

untitled 7

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία γυμναστικής τιμώρησε με αποκλεισμό ενός έτους τον Ιβάν Κούλιακ ο οποίος είχε ανέβει στο βάθρο με το «Ζ» στο στήθος του.

Ο ρώσος 20χρονος γυμναστής συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχας, έχοντας στη στολή του το γράμμα «Z». Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους παράλληλους ζυγούς με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Ίλια Κοβτούν από την Ουκρανία να είναι πρώτος.

Κύμα αντιδράσεων

Ειδικότερα, ο Ουκρανός αθλητής καθώς ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, βρισκόταν δίπλα στον Ρώσο Ιβάν Κούλιακ ο οποίος έφερε το σήμα «Ζ» στο στήθος του, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του τελευταίου από τους αγώνες.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία τιμώρησε το Κούλιακ με αγωνιστικό αποκλεισμό ενός έτους. Παράλληλα, του αφαίρεσε το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στη διοργάνωση. Καλείται να επιστρέψει το μετάλλιο και το χρηματικό έπαθλο των 500 ελβετικών φράγκων που έλαβε και να καταβάλει επιπλέον 2.000 φράγκα, για τα διαδικαστικά έξοδα.

«Ο κ. Κούλιακ παραβίασε το καταστατικό της FIG, τον Κώδικα Πειθαρχίας της FIG, τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIG και τους Τεχνικούς Κανονισμούς της FIG, φέροντας το γράμμα «Z» στην στολή του. Δεν του επιτρέπεται να συμμετάσχει, σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή διοργάνωση που εγκρίνεται από την FIG και που διοργανώνεται από συνδεδεμένη ομοσπονδία μέλος της FIG, για ένα έτος από την ημερομηνία της παρούσας απόφασης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Η εικόνα του προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Γυμναστικής Ομοσπονδίας (FIG).

Ο 20χρονος δεν θα μπορεί να λάβει μέρος σε κανέναν αγώνα που διοργανώνεται από τη FIG ή κράτος μέλος της Ομοσπονδίας για τους επόμενους 12 μήνες. 

«Εάν τα προστατευτικά μέτρα που εμποδίζουν τους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν εξακολουθούν να ισχύουν στις 17 Μαΐου 2023, η απαγόρευση θα συνεχιστεί και θα λήξει έξι μήνες μετά την άρση των εν λόγω μέτρων» διευκρίνισε η FIG, αναφερόμενη στο υπάρχον μπλόκο που υπάρχει στο να αγωνίζονται Ρώσοι αθλητές με τη σημαία της χώρας τους. 

Η επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στη Ντόχα και ο προπονητής του 20χρονου επεσήμαναν πως δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό. Η πλευρά του 21 μέρες για να ασκήσει έφεση στην απόφαση. 

«Το είδα με τον στρατό μας και κοίταξα τι σημαίνει αυτό το σύμβολο. Αποδείχθηκε ότι σημαίνει, «για την νίκη και για την ειρήνη». Δεν ευχήθηκα τίποτε κακό σε κανέναν, απλώς έδειξα την θέση μου» είπε ο Κούλιακ, στηρίζοντας τη θέση του.

Δείτε την επίμαχη στιγμή:

 

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.