Αποκαλυπτήρια για τη Βόρεια Μακεδονία – Αλλάζουν πινακίδες και διαβατήρια

Ήδη, το νέο όνομα της χώρας αναγράφεται στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης

greece mac

Με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών ασχολήθηκε στην πρώτη της συνεδρίαση η σχετική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στα Σκόπια και έλαβε αποφάσεις σχετικά με την σήμανση των πινακίδων στις συνοριακές διαβάσεις, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις πινακίδες κυκλοφορίας, την αλλαγή των πινακίδων στις δημόσιες υπηρεσίες, την αλλαγή των εγγράφων αλληλογραφίας, των χαρτονομισμάτων , την σήμανση στους αυτοκινητόδρομους και την αντικατάσταση και αφαίρεση μνημείων.

Ήδη, το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία) αναγράφεται στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων. Σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ομάδας εργασίας, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η τελωνειακή διοίκηση πρέπει να τοποθετήσει αυτοκόλλητες πινακίδες σήμανσης στις συνοριακές διαβάσεις καθώς και στα δύο αεροδρόμια, εντός τριών ημερών. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα προετοιμάσει εντός επτά ημερών ένα βιβλίο με τις γραφικές παραστάσεις που θα απεικονίζουν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μαζί με το εθνικό έμβλημα και το λογότυπο που θα χρησιμοποιούν οι κρατικοί θεσμοί στις εισόδους των κτιρίων τους. Η Γενική Γραμματεία εντός επτά ημερών θα αναπτύξει ένα λογισμικό που θα περιλαμβάνει όλα τα θεσμικά όργανα σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τις διαστάσεις των δημόσιων πινακίδων. Η αλλαγή όλων των πινακίδων, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών.

Όλα τα ιδρύματα θα αλλάξουν τις ψηφιακές εγγραφές (λογότυπα, μνημόνια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιστοσελίδες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κλπ) σε διάστημα τριών ημερών. Όλα τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να τροποποιήσουν κατάλληλα τα υπομνήματα, το έντυπο υλικό, και τους φακέλους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το υπουργείο Εξωτερικών, θα αντικαταστήσει τις πινακίδες του υπουργείου, καθώς και τις σφραγίδες και τα επιστολόγραφα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, και εντός τριών εβδομάδων στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει νέες πινακίδες κυκλοφορίας σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Εν τω μεταξύ, ως μεταβατική λύση, το υπουργείο Εσωτερικών θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα που θα φέρουν το σήμα «NMK» για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να λάβει μέτρα και να προβεί σε δραστηριότητες για την εφαρμογή μιας λύσης κατά τη μεταβατική περίοδο έως ότου δημιουργηθούν τεχνικές προϋποθέσεις για την έκδοση νέων ταξιδιωτικών εγγράφων. Η έκδοση των νέων διαβατηρίων θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2019. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, κατά την έξοδο ή την είσοδο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ατα υφιστάμενα διαβατήρια ή σε αυτά που θα εκδοθούν την μεταβατική περίοδο θα τοποθετείται μια σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζεται ότι τα διαβατήρια αυτά ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Εθνική Τράπεζα, δεδομένης της πολυπλοκότητας της διαδικασίας πρέπει να σχεδιάσει τις απαραίτητες ενέργειες για την σταδιακή αντικατάσταση των τραπεζογραμματίων και χαρτονομισμάτων , διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα, και τα πρώτα νέα χαρτονομίσματα με το νέο όνομα της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να τυπωθούν στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως εντός πέντε ετών το αργότερο από την έναρξη του σχετικού κεφαλαίου της ΕΕ.

Η οδική σήμανση στους διεθνείς αυτοκινητόδρομους της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα των ενδωνύμων (στα αγγλική γραφή) έναντι των εξωνύμων (στην κυριλλική γραφή), θα αλλάξει μέσα σε δύο μήνες.

Μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να γίνει η αναθεώρηση και ο έλεγχος της κατάστασης των μνημείων, των δημοσίων κτιρίων και υποδομών, και εάν αναφέρονται στην αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδα, θα ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα και δραστηριότητες.

Εντός έξι μηνών, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα σύμβολα από την προηγούμενη εθνική σημαία που βρίσκονται σε ολόκληρο τον δημόσιο χώρο και είναι προς δημόσια χρήση. Τα αρχαιολογικά τεχνουργήματα εξαιρούνται».

Δέσποινα Βανδή: «Βγήκαμε με προστασία από την Τουρκία» – Η αποκάλυψη συνεργάτιδας της τραγουδίστριας

5615357

Δέσποινα Βανδή: «Βγήκαμε με προστασία από την Τουρκία» – Η αποκάλυψη συνεργάτιδας της τραγουδίστριας

Ντόρο έχει προκαλέσει η απόφαση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει συναυλία της στην Τουρκία

Καιρός: Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει – Οι περιοχές που θα “καούν” και η προειδοποίηση του Αρναούτογλου (Video)

6271764 640x426 1

Καιρός: Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει – Οι περιοχές που θα “καούν” και η προειδοποίηση του Αρναούτογλου (Video)

Δείτε τη μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα έως και τις 25/7 με μια μόνο ματιά.

Καμπαγιάννης: «Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι» – Οι συνήγοροι της «Χρυσής Αυγής» ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου

καμπαγιαννης3

Καμπαγιάννης: «Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι» – Οι συνήγοροι της «Χρυσής Αυγής» ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου

Η Χρυσή Αυγή πατώντας στη νέα διάταξη της κυβέρνησης ζητάει την αποβολή του Golden Dawn…