Αποκαλυπτικός ο Μάριο Ντράγκι για τις κυρώσεις με το ρωσικό αέριο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για «γκρίζα ζώνη» στις κυρώσεις

AP 19266548037289

Αποκαλυπτικός ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.  Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom», και  αποδόμησε την ιστορία με την αυστηρότητα των Βρυξελλών γύρω απ’ το θέμα των κυρώσεων για όσους τις παρακάμπτουν, ικανοποιώντας την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε εκδόσει διάταγμα με το οποίο απαιτείται από «μη φιλικές χώρες» να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι πρόκειται για «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

«Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση των κυρώσεων, κανείς δεν έχει πει ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, οπότε είναι μια τέτοια γκρίζα ζώνη εδώ» σημείωσε.

Ο Ντράγκι είπε ότι πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει ήδη πληρώσει σε ρούβλια, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία που είχε στο μυαλό του.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν νέο μηχανισμό πληρωμών που εισάγει η Ρωσία.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναφερόμενος πάντα στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, τόνισε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση».

Η Ιταλία βασίστηκε στη Ρωσία για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της πέρυσι και αναζητά επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…