Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Η Εκκλησία ξεσπιτώνει πολίτες για να κάνει μπίζνες μέσω Airbnb;

Στον πειρασμό του Airbnb φαίνεται ότι υπέπεσε η Εκκλησία. Σύμφωνα με μαρτυρίες ενοικιαστών μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Σαρρή στου Ψυρρή, ιδιοκτησίας της Μονής Πετράκη η οποία υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δεν τους ανανεώνεται η μίσθωση ενοικίασης.

5ad85c871dc52435718b465b

Ο λόγος, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Documento της περασμένης Κυριακής είναι ότι η Μονή θέλει να κάνει τουριστικές μπίζνες μέσω Airbnb. Οι κάτοικοι συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι η απομάκρυνση γίνεται προκειμένου τα διαμερίσματά τους να αξιοποιηθούν μελλοντικά από τη μονή ως τουριστικά καταλύματα.

Τo τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με το αν η μονή θα προχωρήσει στην κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων (η ίδια το αρνείται), το σίγουρο πάντως είναι ότι η Εκκλησία επιλέγει να κάνει έξωση σε φτωχές οικογένειες σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Η συγκεκριμένη πολυκατοικία έχει 18 διαμερίσματα, στα οποία, όπως αναφέρουν οι ενοικιαστές, κατοικούν ως επί το πλείστον οικογένειες. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, η μονή τους απέστειλε από τον περασμένο Γενάρη επιστολές με τις οποίες τους ανακοινώνει ότι μετά το πέρας της μίσθωσης του συμβολαίου, αυτό δεν θα ανανεωθεί, αφού «όλη η πολυκατοικία θα ανακαινισθεί σε μεγάλη κλίμακα λόγω αλλαγής της χρήσης αυτής». Αυτή η αλλαγή της χρήσης, σύμφωνα με τους ενοικιαστές, σημαίνει ότι η μονή υπέκυψε στον πειρασμό του Airbnb.

Η ίδια η Μονή πάντως μιλάει για κακοήθεια και μέσω του καθηγουμένου της αναφέρει ότι οι κάτοικοι «μένουν εδώ 15-20 χρόνια, τους αντιμετωπίσαμε με πολλή συμπάθεια και φιλευσπλαχνία σε όλη την περίοδο της κρίσης. Από 500 ευρώ που ήταν το ενοίκιο το κατεβάσαμε μέχρι και στα 100 ευρώ. Κάποιοι έκαναν έξι μήνες να πληρώσουν. Ούτε στείλαμε εξώδικα ούτε κάναμε μηνύσεις».

Ο καθηγούμενος αναφέρει περαιτέρω ότι «δεν έχουμε κάτι με τους ανθρώπους, ούτε τους πετάμε στον δρόμο. Απλώς όταν λήξει η σύμβαση δεν θα την ανανεώσουμε για πρακτικούς λόγους: το κτίριο –σύμφωνα και με τη γνώμη μηχανικών– χρειάζεται συντήρηση. Η πολυκατοικία θα δοθεί με διαγωνισμό σε κατασκευαστική εταιρεία, σύμφωνα με την έγκριση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης θα επιστραφεί στη Μονή και θα δοθεί προς ενοικίαση».

Στην ερώτηση αν ήδη υπάρχουν σχέδια για τη μελλοντική αξιοποίηση της πολυκατοικίας, ο καθηγούμενος απάντησε πως «δεν υπάρχουν. Ούτε ισχύει ότι θα φτιάξουμε ξενοδοχείο. Τώρα το πώς η κατασκευαστική εταιρεία για να αποσβέσει αυτά τα ποσά θα εκμεταλλευτεί την πολυκατοικία, είναι κάτι που θα εξεταστεί από την κοινωνική υπηρεσία, την Αρχιεπισκοπή…» κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…