Αποκαλυπτικό βίντεο του Spiegel: Εν ψυχρώ εγκατάλειψη ανθρώπων στο Αιγαίο

Το ρεπορτάζ του Spiegel αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές και οι κροατικές αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο παρανομίας επαναπροωθώντας συστηματικά μετανάστες και πρόσφυγες κόντρα σε κάθε στοιχείο διεθνούς νομιμότητας

Screenshot 2021 10 08 175831

Ανατριχίλα προκαλούν τα αποκλειστικά βίντεο που εξασφάλισε το Spiegel και δείχνουν πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής να μεταφέρουν και να εγκαταλείπουν μετανάστες καταμεσής του Αιγαίου, σε λαστιχένιες διασωστικές λέμβους χωρίς κινητήρα.

Οι αποκαλύψεις έγιναν χθες, ωστόσο σήμερα και το αγγλόφωνο Spiegel έδωσε τα βίντεο στη δημοσιότητα για το σύνολο των αναγνωστών της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη αποκάλυψη Spiegel: Καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα κάνει παράνομα pushbacks

Tα δύο βίντεο που αφορούν την ελληνική ακτοφυλακή είναι συγκλονιστικά. Στο πρώτο βίντεο φαίνεται ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να απομακρύνεται από ένα μεγαλύτερο μεταφέροντας μια από τις γνωστές πορτοκαλί διασωστικές λέμβους. Αφού το μεταφέρει αρκετά μακριά, το εγκαταλείπει και επιστρέφει στο μεγαλύτερο, εγκαταλείποντας άγνωστο αριθμό μεταναστών στο πέλαγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Xαστούκι» Κομισιόν στην Ελλάδα: Δεν δίνει χρήματα στην ακτοφυλακή λόγω των… «ανύπαρκτων» pushbacks

Περιγράφοντας αυτά τα περιστατικά, το Spiegel παρουσιάζει την ιστορία του  Τζούνιορ Άμπα και της γυναίκας του από το Κονγκό και γράφει: «Στην αρχή, λέει ο Άμπα, κρύφτηκαν στους λόφους από την αστυνομία. Αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους έπιασαν γρήγορα και τους πήγαν πίσω στη θάλασσα, μαζί με άλλους 26 αιτούντες άσυλο. Στη λαστιχένια βάρκα χωρίς μηχανή φοβήθηκε για τη ζωή του. Οι άντρες δεν τους είχαν δώσει ούτε σωσίβια. Λίγες ώρες αργότερα Τούρκοι συνοριοφύλακες διέσωσαν τους αιτούντες άσυλο».

Η αφήγηση ταιριάζει με τις αντίστοιχες καταγγελίες δεκάδων άλλων μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος και φέρονται να επαναπροωθήθηκαν μέσω θαλάσσης προς την Τουρκία με τέτοιες παράνομες και επικίνδυνες μεθόδους.

Στο δεύτερο βίντεο φαίνονται δύο σκάφη του Λιμενικού να απομακρύνονται από λέμβο στην οποία επιβαίνει μεγάλος αριθμός μεταναστών/προσφύγων.

Το ρεπορτάζ του Spiegel αποκαλύπτει ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι κροατικές αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο παρανομίας στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά τους αντίστοιχα, επαναπροωθώντας συστηματικά μετανάστες και πρόσφυγες κόντρα σε κάθε στοιχείο διεθνούς νομιμότητας.

Έλληνας πρώην αξιωματούχος επιβεβαιώνει τις κατηγορίες

Το SPIEGEL και οι εταίροι του πληροφορούν εδώ και ένα χρόνο για αυτές τις δραστηριότητες. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι προέρχονται από πλοία που ανήκουν στην ελληνική ακτοφυλακή, ακόμη και αν η κυβέρνηση το αρνείται. Κάποιος που γνωρίζει κάθεται σε μια ταβέρνα σε μια πόλη που έχει λιμάνι μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα. Ο άνδρας υποτίθεται ότι λέγεται Γιάννης Αλεξίου και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν για την ελληνική ακτοφυλακή σε υψηλή θέση. Δεν θέλει να δει δημοσιευμένο το πραγματικό του όνομα.

Στο παρελθόν οι παράνομες επαναπροωθήσεις ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις στο Αιγαίο, λέει ο «Γιάννης Αλεξίου», ένας άνδρας που μέχρι πρόσφατα εργαζόταν για την ελληνική ακτοφυλακή σε υψηλή θέση. Η τουρκική ακτοφυλακή αναχαίτιζε τα περισσότερα σκάφη ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την Τουρκία. Αλλά από τον Μάρτιο του 2020 οι Τούρκοι μετά βίας σταματούν τους πρόσφυγες. Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ο Αλεξίου, έχει σκληρύνει τη στάση της. Έκτοτε, μεταξύ άλλων, ειδικές μονάδες είναι επιφορτισμένες να παραδίδουν στη θάλασσα με τη βοήθεια σωστικών λέμβων όσους αναζητούν προστασία. Μπορεί αναμφίβολα να εντοπίσει κανείς τις ειδικές δυνάμεις στα βίντεο που παρουσιάζει το Spiegel».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…