Αποκαλυπτικό βίντεο αποτυπώνει τις συνθήκες της φονικής πυρκαγιάς

Η μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον άχαρο και μακάβριο τρόπο (όπως είθισται να γίνεται στη χώρα μας) ένα πρόβλημα χρόνων.

5b5d65cf1dc524fe5f8b4584

Τις συνθήκες της φονικής πυρκαγιάς με τους ισχυρότατους ανέμους χωρίς προηγούμενο, τις επαναλαμβανόμενες μάντρες από το Κόκκινο Λιμανάκι έως το Μάτι και ακόμη παραπέρα, τον παραλιακό δρόμο λαβύρινθο που σπάνια σε αφήνει να δεις θάλασσα σε όλο το μήκος του αλλά και την άναρχη δόμηση και αυθαιρεσία καταγράφει τηλεοπτικό οδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά.

Μάλιστα σε σημερινό της δημοσίευμα η Εφημερίδα των Συντακτών της Κυριακής φιλοξενεί ρεπορτάζ με «τα εκατοντάδες ”Μάτια” στη χώρα όπου η πρόσβαση στον αιγιαλό εμποδίζεται από αυθαίρετα, ξενοδοχεία, βίλες και παράνομες περιφράξεις με αυθαίρετα και άναρχα χτισμένους οικισμούς που ξεφυτρώνουν μέσα στα δάση».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα οι περιοχές αυθαιρέτων μόνο στην Αττική, με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι δήμοι στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για διαμορφωμένους από δεκαετίες οικισμούς που έχουν κυριολεκτικά «ξεφυτρώσει» σε εκχερσωμένα ή/και καμένα δάση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπεται να ενταχθούν στο σχέδιο με βάση τη ρητή διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975.

Όμως ένα αποκαλυπτικό βίντεο του ΑΠΕ- ΜΠΕ δείχνει την ωμή πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων της αυθαιρεσίας στην Ελλάδα

Το βίντεο αναζητεί τους λόγους για τους οποίους κάηκαν ζωντανοί σε σπίτια αυτοκίνητα και οικόπεδα περιφραγμένα 88 άτομα. Περιλαμβάνει φωτογραφίες και οπτικο-ακουστικά ντοκουμέντα και από τους φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου.

Στο ρεπορτάζ καταθέτουν μαρτυρίες κάτοικοι της περιοχής, ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ- ΜΠΕ Αλέξανδρος Βλάχος, ενώ αποκαλύπτουν πώς φτάσαμε στην τραγωδία η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καθώς και ο άνθρωπος που έφτιαξε τους δασικούς χάρτες της περιοχής δασολόγος, περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας.

Έρευνα-σκηνοθεσία: Γιώργος Κουβαράς, Φωτο-Videο: Αλέξανδρος Βλάχος, Παντελής Σαΐτας, Γιάννης Κολεσίδης

Οι μάντρες της αυθαιρεσίας και οι πιέσεις

Από το Κόκκινο Λιμανάκι ως τον Άγιο Ανδρέα και ειδικά στο Μάτι βλέπει κανείς μάντρες ιδιόκτητων σπιτιών και ξενοδοχείων. Όχι τη θάλασσα. Η πρόσβαση σε παραλίες για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή είναι δύσκολη. Μια μορφολογία τελείως άγνωστη για ορισμένους που εμποδίζει να περάσεις από τον παράλληλο δρόμο στη θάλασσα.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι η περιοχή οικοδομήθηκε με άναρχο τρόπο, ότι δεν υπάρχει σχέδιο πόλης σε πολλά σημεία και εκτός από τους καπνούς μυρίζει ρουσφέτια και υπόγειες, χωρίς υπερβολή, μαφιόζικες διαδρομές.

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων πολεοδόμος, η οποία επιχειρούσε να βάλει τάξη και ως ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το είχε νιώσει στην κυριολεξία.

«Ήταν μια δύσκολη περίοδος», υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αποκαλύπτει:

«Δύσκολη εποχή γιατί υπήρχε και ένα κύκλωμα που δρούσε στην περιοχή, που συνελήφθησαν μάλιστα ως εταιρεία δολοφόνων που έπαιρναν περιουσίες από ηλικιωμένους. Αισθάνθηκα πολλές φορές απειλή με την έννοια ότι αν δεν το κάνεις θα κινδυνεύσεις, τα παιδιά σου. Αυτό δεν ήταν άγνωστο το γνώριζαν οι υπουργοί και τα λέγαμε .Προσπαθούσαμε να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας, προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας όπως έπρεπε».

Η κ. Καραβασίλη εξηγεί γιατί θα πρέπει να υπάρξει ένα οικιστικό εθνικό πρόγραμμα τώρα και τάσσεται υπέρ της κατεδάφισης σε ό,τι πρέπει να κατεδαφιστεί αν και η εμπειρία της λέει ότι «εάν κατοικείται ένα σπίτι δύσκολα κατεδαφίζεται».

Δίνοντας τη δική της άποψη για το τραγικό συμβάν στο μαντρωμένο οικόπεδο η κ. Καραβασίλη τονίζει στην τηλεοπτική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην «παράκτια γραμμή πρέπει κάθε 100 μέτρα να υπάρχει διέξοδος προς τη θάλασσα και αυτό δεν έγινε στο Μάτι λόγω της άναρχης και χωρίς σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής».