Newsroom

Newsroom

Αποκαλυπτική έρευνα για το Τσέρνομπιλ: Τα σκουλήκια έχουν αναπτύξει «νέες δυνάμεις» – Τι σημαίνει αυτό για την επιστήμη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά την υψηλή ακτινοβολία, τα γονιδιώματα των σκουληκιών δεν υπέστησαν βλάβες.

shardar tarikul islam fkeR xEwJfk unsplash

Σκουλήκια τα οποία ζουν στην γνωστότερη ζώνη πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το Τσέρνομπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει νέες δυνάμεις, ανοσία στην ακτινοβολία. Υπενθυμίζεται πως μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι Wolves είναι ανθεκτικοί στον καρκίνο που ζούσαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ (CEZ).

Τώρα οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μικροσκοπικά σκουλήκια, με τα ίδια πλεονεκτήματα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι επιστήμονες επισκέφθηκαν το Τσερνομπίλ για να ερευνήσουν τα νηματώδη. Πρόκειται για μικροσκοπικά σκουλήκια με απλή γενετική σύνθεση, τα οποία αναπαράγονται ταχύτατα.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα σκουλήκια από δείγματα χώματος, σάπια φρούτα και άλλα υλικά και εξέτασαν τα τοπικά επίπεδα ακτινοβολίας.

Τα επίπεδα της ακτινοβολίας κυμαίνονταν από χαμηλά επίπεδα που θα καταγράφονταν σε μεγάλες πόλεις, μέχρι υψηλά επίπεδα που βρίσκονται στο διάστημα.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μετέφεραν τα σκουλήκια πίσω στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να τα καταψύξουν και να τα μελετήσουν.

Η Δρ Σοφία Τίντορ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δηλώνει: «Το Τσέρνομπιλ ήταν μια τραγωδία ασύλληπτης κλίμακας, αλλά ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της καταστροφής στους τοπικούς πληθυσμούς. Μήπως η ξαφνική περιβαλλοντική αλλαγή επέλεξε είδη, ή ακόμη και άτομα μέσα σε ένα είδος, που είναι από τη φύση τους πιο ανθεκτικά στην ιονίζουσα ακτινοβολία;»

Μετά την καταστροφή του 1986, τα ζώα συνέχισαν να ζουν στην περιοχή της Ουκρανίας παρά την επίμονη ραδιενέργεια σχεδόν 40 χρόνια μετά.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα ζώα που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ είναι γενετικά διαφορετικά από τα ίδια είδη που βρίσκονται αλλού.

Ο Μάθιου Ρόκμαν, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε: «Αυτά τα σκουλήκια ζουν παντού, και ζουν γρήγορα, οπότε περνούν από δεκάδες γενιές εξέλιξης, ενώ ένα τυπικό σπονδυλωτό ακόμα φοράει τα παπούτσια του».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά την υψηλή ακτινοβολία, τα γονιδιώματα των σκουληκιών δεν υπέστησαν βλάβες.

Η συναρπαστική ανακάλυψη δεν σημαίνει ότι το Τσέρνομπιλ είναι ασφαλές, αλλά υποδηλώνει ότι τα σκουλήκια είναι ανθεκτικά ζώα που μπορούν να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες λένε οι ειδικοί.

Είκοσι γενετικά διαφορετικά σκουλήκια εξετάστηκαν ως προς τη βλάβη του DNA τους για να διαπιστωθεί αν είχαν μια ασυνήθιστη ικανότητα να προστατεύουν και να επιδιορθώνουν το γενετικό τους υλικό.

Τα ευρήματα για τους ειδικούς υποδηλώνουν ότι τα ζώα στο Τσερνομπίλ δεν ήταν απαραίτητα πιο ανεκτικά ή είχαν εξελιχθεί, αλλά ότι οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της φυσικής ποικιλίας.

Τα ανθεκτικά σε ακτινοβολία σκουλήκια στο Τσερνομπίλ θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για την έρευνα για τον καρκίνο

Αυτό, λένε οι ερευνητές, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της χρόνιας ακτινοβολίας στο DNA, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει κάποιες ενδείξεις για τους επιστήμονες που ερευνούν τον καρκίνο στους ανθρώπους.

Αν όλα αυτά ακούγονται λίγο ενδιαφέροντα, κυρίως από την οπτική γωνία του σκουληκιού, υπάρχουν δυνητικά βασικά κομμάτια δεδομένων που η ομάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί προς την κατεύθυνση που αφορά τους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην ιδέα ότι η γνώση περισσότερων για το πώς αυτοί οι απλοί οργανισμοί επιδιορθώνουν το γονιδίωμά τους και τις βλάβες του DNA θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ένα παρόμοιο επίπεδο κατανόησης για τους δικούς μας οργανισμούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο σοκ από Εξάρχεια: Εφιάλτης για 36χρονη – Μπήκαν στο σπίτι της και προσπάθησαν να τη βιάσουν

Τέμπη – Πατέρας θύματος: «Βρέθηκε DNA και κόκαλα, δε γλιτώνουν τα κάγκελα δύο βουλευτές της ΝΔ» (video)

«Αλίτες Αμερηκάνοι…» – Όλες οι επικές αντιδράσεις των Λάνθιμος Χούλιγκανς για τη βραδιά των Όσκαρ

Καταγγελία: Η Aegean έχασε γάτα επιβάτη και δίνει απλώς αποζημίωση 100 ευρώ

 

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…