Newsroom

Newsroom

Αποκαλύπτεται η απάτη των γκάλοπ – πώς στήνουν έρευνες για τα Μέσα Ενημέρωσης (Ηχητικό)

Η κατάσταση που επικρατεί με τις λεγόμενες έρευνες αγοράς και τις δημοσκοπήσεις είναι γνωστή σε όλους. Είναι διαφορετικό όμως να πέφτεις ο ίδιος πάνω σε μια «έρευνα αγοράς» και να ανακαλύπτεις πως δεν έχει κανένα στοιχείο αξιοπιστίας, αντιθέτως πρόκειται για απάτη με εσένα ως θύμα.

58e38d1b1dc524f56f8b4886

Η εταιρεία Focus Bari (στη φωτογραφία η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Ξένια Κούρτογλου), η οποία διενεργεί έρευνα με θέμα τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Διαφήμιση, δεν συμπεριλαμβάνει στο ερωτηματολόγιό της το Documento της Κυριακής ως επιλογή για τον ερωτώμενο. Για την εταιρεία δεν υπάρχει η εφημερίδα. Έτσι για μια ακόμη φορά γεννάται το ερώτημα αν πρόκειται για Focus Bari ή για Focus Κουμπάροι, με κουμπαριές και προτιμήσεις σε συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.

Φυσικά η έρευνα αυτή δεν γίνεται για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, αλλά για να προσδιοριστούν η αξιοπιστία των Μέσων, η αναγνωσιμότητά τους και η διαφήμιση. Αν λοιπόν δεν υπάρχει το Documento ως επιλογή, οι πελάτες αντιλαμβάνονται την απουσία ως μηδενική επιλογή και όχι ως απουσία από το ερωτηματολόγιο γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το διανοηθούν. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποδεικνύει πόσο αναξιόπιστοι είναι.

Πώς την πάτησαν

Στις 12:15 το μεσημέρι, το τηλεφωνικό Κέντρο της εταιρείας Focus Bari με αριθμό, 2311 230100, κάλεσε τυχαία πολίτη σε σταθερό τηλέφωνο, για να του υποβάλει ερωτήσεις έρευνας αγοράς. Για κακή τους τύχη, ο «πολίτης» ήταν δημοσιογράφος του Documento . Όπως θα ακούσετε στο ηχητικό, στην ερώτηση «ποια Κυριακάτικη εφημερίδα διαβάζετε τους τελευταίους μήνες» υπάρχουν όλες οι εφημερίδες εκτός από το Documento. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν ακόμη και εφημερίδες άγνωστες σε δημοσιογράφους, αλλά και free press, όχι όμως το Documento που είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες

To θέμα δεν είναι μόνο μια απάτη που εξελίσσεται σε βάρος της εφημερίδας μας, αφού με επιλεγμένες επιλογές δημιουργούνται και επιλεγμένα αποτελέσματα και διαμορφώνεται αρνητική εικόνα για το Documento. Πρόκειται για ένα σοβαρό θεσμικό θέμα με νομικές προεκτάσεις, αφού με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αποδεικνύεται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Αυτή η χειραγώγηση μεταφράζεται σε χρήμα όταν πρόκειται για επιχειρήσεις και σε πολιτική στρέβλωση όταν πρόκειται για έρευνα πολιτικών προτιμήσεων.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία αυτών των εταιρειών πρέπει να λάβει μέτρα και ευθύνες. Το απόστημα πρέπει να σπάσει τώρα και όσοι το δημιουργούν να απολογηθούν.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα μετά το 2:50

Πηγή: documentonews.gr 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…