Η ΝΔ ξεχρεώνει παρανόμως τα «θαλασσοδάνεια» με κρατικές επιχορηγήσεις

Μια σπουδαία νίκη για τη διαφάνεια

EK Vouli 1

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε σήμερα η ενημερωτική ιστοσελίδα vouliwatch, η οποία παράλληλα αποτελεί και νίκη της δημοσιογραφίας, καθώς σε πείσμα προσπαθειών συγκάλυψης, έφερε στο φως τον τρόπο που το κυβερνόν κόμμα παρανομεί μέσω της αξιοποίησης κρατικής επιχορήγησης για ερευνητικούς σκοπούς προκειμένου να αποπληρώσει τα «θαλασσοδάνεια».

Το Vouliwatch, εδώ και ένα χρόνο, ζητούσε διαφάνεια και πληροφόρηση των πολιτών «ενοχλώντας» συστηματικά την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με επιστολές και επίσημα αιτήματα κατάθεσης εγγράφων βασιζόμενοι στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. 

Ωστόσο η Επιτροπή δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματα με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα να καταφύγει στο ΣτΕ. Η «σιωπή» της Επιτροπής σταμάτησε λίγες μόλις ημέρες πριν το θέμα συζητηθεί στο ΣτΕ με τη βουλή να στέλνει ξαφνικά όλα τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί για τα έτη 2016 και 2017.

Τι προκύπτει από την έρευνα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τα βασικά συμπεράσματα από τη μελέτη των στοιχείων είναι τα εξής:

1. Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 Ευρώ. Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι η διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια την επιβολή κυρώσεων ίσχυσε από το 2018! Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε κυρώσεις αλλά επειδή δεν αναφερόταν ρητά σε αυτές τις παραβάσεις, η Επιτροπή αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να κάνει «τα στραβά μάτια».

2. «Η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο Ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις Τράπεζες και το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος. Και εφόσον δεν τα επέστρεψε, όφειλε η Επιτροπή Ελέγχου να της επιβάλει να τα επιστρέψει.  Η Επιτροπή αποφάσισε και πάλι να μην επιβάλει καμία κύρωση ούτε για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο vouliwatch.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…