Vouliwatch: Ελλιπής και παραπλανητική η απάντηση ΝΔ στην αποκάλυψη για τα «θαλασσοδάνεια»

Το Vouliwatch απαντάει στις δηλώσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών σχετικά με την παράνομη διάθεση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δημόσιου χρήματος για την αποπληρωμή των τραπεζικών της δανείων.

ΕΚ Vouli

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία  χρησιμοποίησε κρατικό χρήμα που προοριζόταν για την έρευνα για να καλύψει τα «φέσια» της στις τράπεζες, αποκάλυψε το προηγούμενο διάστημα το Vouliwatch, μετά από τη διερεύνηση στοιχείων για τα οικονομικά των κομμάτων που ανέφερε στις ετήσιες εκθέσεις της για τα έτη 2016-2017.

Μετά την αποκάλυψη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, απάντησε την Πέμπτη σε ερώτηση βουλευτή του Μέρα25 για τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και τα οικονομικά των κομμάτων. Η απάντησή του δεν κάλυψε, όπως ήταν αναμενόμενο, το παρατηρητήριο, το οποίο επανέρχεται σχολιάζοντας την «ελλιπή και παραπλανητική» απάντηση του υφυπουργού. 

«Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ δεν παρέβη τη νομοθεσία μη επιστρέφοντας τα χρήματα αυτά στο δημόσιο ταμείο (και συνεπακόλουθα ούτε η Επιτροπή που δεν της επέβαλε να τα επιστρέψει), καθώς η κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς δεν είναι ανεκχώρητη, ότι η Τράπεζα είχε δικαίωμα να τα παρακρατήσει και η ΝΔ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα» αναφέρει το Vouliwatch.

Μάλιστα, συνεχίζει, «επικαλέστηκε μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ’ αριθ. 163/2019), η οποία -όπως ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός- καταλήγει στο ότι νόμιμα η Τράπεζα παρακρατά και αυτά τα ποσά κρατικής χρηματοδότησης από τα κόμματα για την εξόφληση των δανείων τους». 

Στη συνέχεια, μάλιστα, εξήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, συνεχάρη το Vouliwatch που ζήτησε τα στοιχεία και στη συνέχεια δεν επεκτάθηκε σε κανένα άλλο ζήτημα.

«Μόνο που στον υφυπουργό διέφυγαν κάποιες -όχι και τόσο ασήμαντες- λεπτομέρειες», λέει το Vouliwatch και τις αναφέρει επιγραμματικά:

1. Η «γνωμοδότηση-ευαγγέλιο» που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη στάση του κόμματος της ΝΔ ζητήθηκε και δημοσιεύτηκε ένα χρόνο μετά τις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για τις οποίες κάναμε λόγο και δεν αφορά καν τα επίμαχα έτη 2016-2017, αλλά την οικονομική χρήση του 2018!

Επιπλέον, η ίδια η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία να σημειωθεί ότι αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό και από δικαστές – αποφάνθηκε στις εκθέσεις της ότι παρά τον νόμο δεν επεστράφη το ποσό αυτό στο Δημόσιο και ανέφερε ότι θα κάνει συστάσεις στις Τράπεζες να ΜΗΝ παρακρατούν αυτά τα ποσά των ερευνητικών σκοπών γιατί τα κρίνουν ανεκχώρητα. ΚΑΙ το προβλέπει ρητά και ο νόμος! 

Πρόκειται για μια αναδρομική ερμηνεία της νομοθεσίας η οποία αντιβαίνει και στην απόφαση της ίδιας της Επιτροπής για τα συγκεκριμένα έτη. 

2. Έστω ότι λαμβάνουμε ως αξίωμα τη μεταγενέστερη αυτή γνωμοδότηση του ΝΣΚ, την οποία τόσο αποφασιστικά επικαλέστηκε ο Υφυπουργός, για να κρίνουμε παρελθοντικές καταστάσεις. Κατά την απάντησή του, παρέλειψε να αναφέρει δύο ουσιώδεις λεπτομέρειες αυτής της γνωμοδότησης που είναι και όλο το συμπέρασμά της μετά από 23 σελ. νομικής ανάλυσης:

Πρώτον, ότι το ΝΣΚ γνωμοδοτεί ότι επιτρέπεται από τις Τράπεζες να παρακρατήσουν την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς, ΜΟΝΟ, όμως ως το 50% αυτής (όπως ορίζεται και για την υπόλοιπη κρ. χρηματοδ. μετά το 2017). Δεύτερον, αυτό είναι νόμιμο, μόνο εφόσον η Επιτροπή ελέγξει και επαληθεύσει ότι το αντίστοιχο ποσό του δανείου, το διέθεσε όντως η ΝΔ για επιμορφωτικούς σκοπούς – συμψηφίζοντάς τα κατά κάποιον τρόπο. Πιο απλά: είναι ΟΚ να κρατήσει αυτό το σχεδόν 1 εκατομ. Ευρώ η Τράπεζα, αν αποδειχθεί ότι από το δάνειό της η ΝΔ χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα όντως για επιμόρφωση και όχι άλλους λόγους. 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…