Έχοντας αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 1.400 έγγραφα του προγράμματος για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών της Κύπρου, το Al Jazeera δημοσιοποίησε το πρώτο μέρος της έρευνάς του, την οποία ονομάζει «The Cyprus papers», προαναγγέλλοντας νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την έρευνα του Al Jazeera, τη διετία 2017-2019, η Κύπρος παραχώρησε κυπριακά διαβατήρια σε 35 άτομα που είτε αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. είτε καταδικάστηκαν, είτε τους επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις.
Ενδεικτικά ο Κινέζος Zhang Keqiang φέρεται να έλαβε κυπριακό διαβατήριο παρά το γεγονός ότι το 2014 είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για δωροδοκία. Ο Ali Beglov πολιτογραφήθηκε Κύπριος, παρά το γεγονός ότι κατά τη στιγμή της αίτησης πολιτογράφησής του ήταν στη φυλακή για το αδίκημα του εκβιασμού. Ο Βιετναμέζος Pham Nhat Vu πολιτογραφήθηκε Κύπριος, ενώ κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο βίντεο με την παραδοχή του ενώπιον δικαστηρίου για δωροδοκία εκατομμυρίων σε λειτουργούς της κυβέρνησης της χώρας του.
Η λίστα περιλαμβάνει και Ρώσους ολιγάρχες, όπως ο Nikolay Gornovskiy, πρώην επικεφαλής της Gazprom, ο οποίος από το 2009 καταζητείται από τις ρωσικές αρχές. Ο Yuri Obodovsky, επίσης Ρώσος, φέρεται να έλαβε διαβατήριο έξι μήνες μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για δωροδοκία. Ο τέταρτος Ρώσος της λίστας Aleksei Kordichev είναι μεταξύ φυλακής και κατ’ οίκον περιορισμού σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση σε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Al Jazeera, τη στιγμή της πολιτογράφησής του, ο κ. Kordichev ήταν στη φυλακή. Επίσης, Ο Leonardo Gonzalez Dellan από τη Βενεζουέλα έλαβε κυπριακό διαβατήριο λίγο πριν βρεθεί στην αμερικανική λίστα με τις κυρώσεις σε επιχειρηματίες που ευνοούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Dellan φέρεται να εμπλέκεται σε ξέπλυμα έως 2.5 δις δολαρίων.
Δεν πείθουν οι απαντήσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, υποστήριξε πως όλες οι υπηκοότητες δόθηκαν στο πλαίσιο των κανονισμών που ίσχυαν τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν μπορεί να ευσταθεί για τουλάχιστον οκτώ από τους πολιτογραφηθέντες, καθώς ουδέποτε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα επέτρεπε την πολιτογράφηση ατόμων χωρίς λευκό ποινικό μητρώο ή ατόμων που ήταν κατά τη στιγμή της αίτησης υπό δίωξη στις χώρες καταγωγής τους.
Την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ έθεσε θέμα σκοπιμοτήτων πίσω από τις αποκαλύψεις, σημειώνοντας ότι η χρονική συγκυρία δημιουργεί ερωτηματικά. Με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ύποπτης συγκυρίας συμπαρατάχθηκε η πλειοψηφία των ΜΜΕ της Κύπρου, με το κρατικό κανάλι να μεταδίδει το δημοσίευμα ως «ρεπορτάζ- προπαγάνδα κατά της Κύπρου», και άλλα ΜΜΕ να βλέπουν τουρκικό δάκτυλο πίσω από τις αποκαλύψεις λόγω των σχέσεων του Κατάρ-όπου εδρεύει το Al Jazeera- με την Τουρκία.
Επιμέλεια: Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
Πηγή: dw.com