Αποκάλυψη Times: «Τι δίνει ο Μητσοτάκης στη Βρετανία για να πάρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Η εφημερίδα Times αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης «προσέφερε στη Βρετανία το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου του Διός ή Ποσειδώνος και τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα για να πετύχει την επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων».

a 303 scaled 1

Με «σημαία» το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα βρέθηκε στη Downing Street για τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακρόπολης. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βρετανό πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα είπε σε συζήτηση του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και ενώ ο ίδιος στην Telegraph είχε μιλήσει για ανταλλαγή αλλά ποτέ δεν αποκάλυψε τι θα δώσουμε, το έκαναν οι Times του Λονδίνου, που αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσφέρει το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου και τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα στη Βρετανία προκειμένου να πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αξιωματούχοι από τον χώρο του Πολιτισμού έχουν ήδη συζητήσει το θέμα με Βρετανούς ομολόγους τους και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το έθετε στη συνάντηση της Downing Street.

Η εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι αναμένεται οι συγκεκριμένες αρχαιότητες να προσελκύσουν στο Βρετανικό Μουσείο πλήθη αντίστοιχα με αυτά όταν είχε εκτεθεί, ως δάνειο, ο Πήλινος Στρατός της Κίνας, τη δεκαετία του ’80.

 

Το δημοσίευμα:

20211116 192605 scaled 1

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης (16.11.2021) ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Good Morning Britain του ITV είχε σημειώσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο «εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής».

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν «υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσατε να δανείσετε ή να δώσετε ως αντάλλαγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής. Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση.

Και ποια θα ήταν η καλύτερη προβολή της «Παγκόσμιας Βρετανίας», στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Μεγάλη Βρετανία που κάνει μια τόσο γενναιόδωρη χειρονομία προς τον ελληνικό λαό».

Δείτε το απόσπασμα από το 10.10 του βίντεο

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.