Newsroom

Newsroom

Αποκάλυψη: Σύμβουλος του Α. Σαμαρά "καίει" τον Ευ. Βενιζέλο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

 Τις ευθύνες του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης αποκαλύπτει σύμβουλος του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα την Τετάρτη δεν παρευρέθη…

benizelos 2

 Τις ευθύνες του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης αποκαλύπτει σύμβουλος του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα την Τετάρτη δεν παρευρέθη στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής για το θέμα των υποβρυχίων.

 

Η κυρία Π.Χ, αποσπασμένη σήμερα στο γραφείο του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού, υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ούσα στο παρελθόν στέλεχος του ΣΔΟΕ (ελέγκτρια), είχε συντάξει δυο πορίσματα που αφορούν στο σκάνδαλο των υποβρυχίων και αποτελούν κόλαφο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Το ένα πόρισμα αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί πριν την αγορά αλλά ουδέποτε αποδόθηκαν προς τη χώρα μας ενώ το έτερο πόρισμα περιέγραφε τη ζημιά ύψους 264 εκ. ευρώ που υπέστησαν τα δημόσια ταμεία από την αγορά δυο ακόμη υποβρυχίων. Η αγορά έγινε όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Ευ. Βενιζέλος.

 

Η εμπλοκή της Γερμανός ΑΕ

Τα πορίσματα που αποκάλυψε το περιοδικό Hot Doc αφήνουν έκθετο τον κ. Βενιζέλο αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που με τη στάση του καλύπτει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του.  Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc μεταξύ των εταιριών που είχαν αναλάβει να εκτελέσουν προγράμματα για τα αντισταθμιστικά, αλλά ουδέποτε έγιναν ήταν και η εταιρία “Γερμανός ΑΕ”. Σύμφωνα με τον τελικό πίνακα που συμπεριλήφθηκε κατά τη σύμβαση Α/Ω (αντισταθμιστικών ωφελημάτων), η εν λόγω εταιρία είχε αναλάβει έργα ύψους 93 εκατ. ευρώ, αλλά τα φορολογικά στοιχεία που εντόπισε το ΣΔΟΕ αποδεικνύουν πως η μοναδική σύμβαση που έχει υπογράψει η Γερμανός ΑΕ με την HDW αφορά στην κατασκευή μπαταριών για τα υποβρύχια αξίας 16 εκατ. Ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκύπτει από τις δύο ονομαστικ΄ς αξίες διαφορά ύψους 77 εκατ. ευρώ που δεν αφορούν σε Α/Ω.  

Τι είναι τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α/Ω)

Ο θεσμός των Α/Ω καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996. Επρόκειτο για  υποχρεώσεις ξένων εταιριών στα πλαίσια της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκτομμυρίων ευρώ που εισέπρατταν από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Πιο απλά οι εταιρίες υποχρεώνονταν να μεταφέρουν στις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να παραχθεί συγκεκριμένο αμυντικό έργο. Έκτοτε όμως, ο θέσμος των Α/Ω χρησιμοποιήθηκε ως η τέλεια βιτρίνα για την υπόγεια διαδρομή μιζών εκατομμυρίων ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα και μη. Το κόλπο γκρόσο για την κάλυψη των μιζών ήταν απλό. Μία σύμβαση εμφανιζόταν ως υπερκοστολογημένη κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό δινόταν η ευκαιρία στις αντισυμβαλλόμενες πλευρές να υλοποιήσουν ένα μέρος της σύμβασης και τα υπόλοιπα να διοχετευθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που βρισκόταν κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το Hot Doc και το koutipandoras.gr από την ημέρα της αποκάλυψης έχουν απευθυνθεί πολλάκις στην κυβέρνηση για μία επίσημη απάντηση. Αντ’ αυτού μέχρι στιγμής το μόνο που έχει ειπρσαχθεί ως απάντηση είναι σιωπή. Θα πρέπει λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου να απαντήσει. Για ποιο λόγο προσελήφθη η πρώην ελέγκτρια του ΣΔΟΕ που με τα πορίσματά της έκαιγε τον αντιπρόεδρο της νυν κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ τότε ο κ. Βενιζέλος τη χαρακτήριζε «λίγη» για την έρευνα που είχε εκπονήσει για το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος;

 




 

 


 


 


Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…