Newsroom

Newsroom

Αποκάλυψη-σοκ της WSJ:Το Instagram φέρνει σε επαφή παιδόφιλους με εμπόρους παιδικής πορνογραφίας

Σοκαριστικά τα ευρήματα της έρευνας από την Wall Street Journal

Παιδική πορνογραφία

Συγκλονίζει το ρεπορτάζ της  Wall Street Journal, για την έκθεση παιδιών στο διαδίκτυο, Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το Instagram, επιτρέπει τη διασύνδεση παιδόφιλων, μέσω ενός δικτύου λογαριασμών που προωθεί ανοιχτά την εμπορία πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.

Την έρευνα διεξήγαγε η έγκυρη διεθνής εφημερίδα από κοινού με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης.

Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προς πώληση

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως το εύρος του δικτύου αυτού κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 λογαριασμών μέχρι στιγμής. Το Instagram επιτρέπει αφενός σε χρήστες να αναζητούν hashtags (#) με όρους παιδικής πορνογραφίας, αφετέρου τους συνδέει με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τα hashtags για να διαφημίσουν τέτοιο υλικό προς πώληση.

Το Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ χρησιμοποίησε hashtags που σχετίζονται με το σεξ μεταξύ ανηλίκων και βρήκε 405 λογαριασμούς. Σε μερικούς από αυτούς μάλιστα αναφερόταν πως τα παιδιά είναι ηλικίας 12 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω του Maltego, ενός λογισμικού χαρτογράφησης δικτύων, 112 από αυτούς τους λογαριασμούς πωλητών είχαν συνολικά 22.000 ακολούθους. Οι λογαριασμοί του Instagram που πουλούν παράνομο σεξουαλικό υλικό δημοσιεύουν «επιλογές» περιεχομένου. «Για τη σωστή τιμή, τα παιδιά είναι διαθέσιμα για “συναντήσεις”», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πρώην και νυν υπάλληλοι της Meta που έχουν εργαστεί σε πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των παιδιών στο Instagram εκτιμούν ότι οι λογαριασμοί χρηστών που αναζητούν τέτοιο περιεχόμενο είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία διέγραψε 490.000 λογαριασμούς, για παραβίαση των πολιτικών της σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών, μόνο τον Ιανουάριο.

Αυτά τα δίκτυα, λέει η WSJ, «έβαζαν ανοιχτά προς πώληση ερασιτεχνικό υλικό κακοποίησης παιδιών».

Πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα η μητρική εταιρεία Meta

Η προώθηση υλικού με ανηλίκους παραβιάζει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τη Meta καθώς και την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερωτήσεις της WSJ, η Meta αναγνώρισε προβλήματα στις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας και είπε ότι έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα» είπε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά».

Η Meta απάντησε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδόφιλων και σχεδιάζει περισσότερες διαγραφές λογαριασμών. Επίσης, έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtags και περιόρισε τους αλγόριθμούς της, ώστε να μην επιτρέπουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…