Νέα δημοσιογραφική έρευνα από μεγάλα, διεθνή, ειδησεογραφικά Μέσα αποκαλύπτει τις μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αναγκάστηκαν από την ελληνική αστυνομία στα σύνορα του Έβρου να προχωρήσουν σε επαναπροωθήσεις (pushback) μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορα της χώρας προς την Τουρκία. Έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται για άλλη μια φορά έκθετη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, παρόλο που επιμένει ότι τηρεί τη διεθνή νομιμότητα στη διαχείριση του προσφυγικού.
Το σύστημα εκμετάλλευσης
Στην οχτάμηνη έρευνα που διεξήγαγαν οι εταίροι της ερευνητικής ΜΚΟ Lighthouse Reports (Le Monde, The Guardian, Der Spiegel, ARD1) προέκυψε ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιούσε μετανάστες -που συλλάμβανε στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό- ως «επαναπροωθητές» άλλων μεταναστών, κάνοντας δηλαδή για λογαριασμό τους τη βρώμικη δουλειά. Στις μαρτυρίες τους, αποκαλούν τους εαυτούς τους «σκλάβους», αφού, όντας κρατούμενοι, έβγαιναν από τα κελιά τους και αναγκάζονταν να «δουλεύουν» δυο με τρεις ώρες τη μέρα.
Μέλη της ερευνητικής ομάδας που κάνει την αποκάλυψη ισχυρίζεται ότι τρεις διαφορετικές πηγές από την αστυνομία έχουν επιβεβαιώσει ότι αποτελεί πάγια τακτική η χρήση τρίτων για την βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια, τουλάχιστον άτυπη, κάλυψη του ελληνικού κράτους στην πρακτική αυτή.
Οι «σκλάβοι» που μίλησαν, συριακής και μαροκινής καταγωγής, είπαν ότι τους παρέσυραν στο να κάνουν τους μεταφορείς των μεταναστών στην Τουρκία.
Σε μια περίπτωση μάλιστα, όταν έγινε αντιληπτό ότι ένας μετανάστης μιλούσε αγγλικά, του προσφέρθηκε μια συμφωνία: ή θα δούλευε για την αστυνομία ή θα του προσήπταν κατηγορίες διακινητή και θα πήγαινε φυλακή… Σε αντάλλαγμα, οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εργαστούν ως «σκλάβοι» ισχυρίζονται ότι τους δόθηκε ένα υπηρεσιακό σημείωμα που τους επέτρεπε την διαμονή και την μετακίνηση στη χώρα για ένα μήνα, ώστε να μπορέσουν να βρουν μια διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη.
Στις μαρτυρίες τους περιγράφουν σκηνές κακοποίησης των άλλων μεταναστών από την αστυνομία πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία.
Επίσης, στο ρεπορτάζ της Le Monde, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με διακινητές από την άλλη πλευρά των συνόρων με μοναδικό σκοπό τη μεταφορά μεταναστών για να αναλάβουν το ρόλο «σκλάβων»!
Αυξήσεις στις επαναπροωθήσεις
Οι αναφορές για pushback στα σύνορα της Ελλάδας έχουν πολλαπλασιαστεί από το Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι –πολλοί εκ των οποίων ωθήθηκαν από τις τουρκικές αρχές- συγκεντρώθηκαν στα σύνορα του Έβρου, αφού ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι άνοιξε την πύλη προς την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται επίμονα τις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις, και ισχυρίζεται ότι έχει μια «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική. Τα γεγονότα όμως φαίνεται πως τη διαψεύδουν.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, στις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει στην επιτροπή LIBE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιέγραψε τις επιχειρήσεις διάσωσης από τις ελληνικές αρχές, που προσφέρουν στους μετανάστες πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου.
Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μέρι Λώλορ, σκιαγράφησε μια καθόλου κολακευτική εικόνα για την κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των ΜΚΟ για τα δικαιώματα των μεταναστών και τους ακτιβιστές.
Εδώ τα ρεπορτάζ από Der Spiegel
και Guardian
Πηγή: documentonews.gr