Newsroom

Newsroom

Αποκάλυψη La Stampa: «Πόρτα» της ΕΕ σε ΑstraZeneca και Johnson&Johnson το 2022

«Στροφή» σε Pfizer και Moderna από την Ευρωπαϊκή Ένωση

AP21101718939403

Ραγδαίες ενδέχεται να είναι οι εξελίξεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα μετά τα απανωτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της La Stampa που αναδημοσιεύει η efsyn.gr η Κομισιόν έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει το 2022 τα συμβόλαια με τις δύο αυτές εταιρείες. Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται πηγές του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών κρατών της Ε.Ε. αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα εμβόλια δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στη χρήση εμβολίων mRNA, όπως είναι της Pfizer και της Moderna.

Στην περίπτωση της AstraZeneca τα πράγματα είναι γνωστά: Πέρα από τις τραγικές καθυστερήσεις και το μπρα ντε φερ πολλών εβδομάδων, οι καταγεγραμμένες παρενέργειες από το εμβόλιο της εταιρείας έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία και έφεραν απαγορεύσεις και αλλαγή στρατηγικής σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλύτης οι εξελίξεις με το εμβόλιο Johnson&Johnson

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο αμερικανικός FDA πρότεινε την παύση της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω ανησυχιών για περιστατικά θρόμβωσης. 

Ενώ η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως σύσταση από τους οργανισμούς ως προς τους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους χώρους που πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές επιφυλασσόμενος να δώσει απαντήσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις Johnson&Johnson

Στο μεταξύ, τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένονται 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson. 

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με το αν οι εξελίξεις με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα προκαλέσουν και αλλαγές στον προγραμματισμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…