Αποκάλυψη Haaretz: Στελέχη από το Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις

Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ήρθαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει.

parakolouthiseis asfaleia prosopika dedomena internet

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, αναλυτικό ρεπορτάζ για το πως πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, δημοσιεύοντας επισημά έγγραφα και αλληλογραφία μεταξύ άλλων με τις ελληνικές πρεσβευτικές αρχές, που αποδεικνύουν πως η εκπαίδευση του προσωπικού των αρχών ασφαλείας (NTMC) του Μπαγκλαντές έγινε επί ελληνικού εδάφους, στον απόηχο των αποκαλύψεων του σκανδάλο των υποκλοπών. Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Haaretz ασχολείται με υποθέσεις παρακολουθήσεων καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί στο «ελληνικό Watergate» (με αιχμή για τον Κυρ. Μητσοτάκη) αλλά και στην παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νεότερο δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου από κινητά τηλέφωνα, ικανό να εντοπίσει τον χρήστη και να εισβάλει σε ασύρματα δίκτυα.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου του Μπαγκλαντές, το οποίο επικαλείται η Haaretz, δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν η ελβετική, Toru Group Limited. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της χώρας, αλλά μία εταιρεία με το εν λόγω όνομα εμφανίζεται εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ισραηλινός Ασάφ Ελίας, σύμφωνα με το προφίλ στο LinkedIn και στο Facebook. Μέχρι πρόσφατα, ο Ασάφ Ελίας ήταν μέτοχος μειοψηφίας σε μια άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανία, μαζί με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ιστότοπος της Toru δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κατασκοπευτικού οχήματος που αγόρασε το Μπαγκλαντές από την εταιρεία. Από όσο είναι γνωστό κανένας από τους συνεργάτες του Assaf Elias στη βρετανική εταιρεία δεν κατασκευάζει τέτοιο όχημα. Αυτός που το κάνει είναι ο Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora και του Ομίλου Intellexa. Στη βάση αυτή η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz διατυπώνει την εκτίμηση πως η Toru λειτούργησε ως μεσάζοντας.

Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ήρθαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru». Το κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Ο Ντίλιαν δεν απάντησε στα αιτήματα της ισραηλινής εφημερίδας για σχολιασμό.

Πηγή: documentonews.gr

Επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Την πόρτα της εξόδου σε σημαντικά στελέχη έδειξε ο Κασσελάκης

κασσε κοες

Επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ – Την πόρτα της εξόδου σε σημαντικά στελέχη έδειξε ο Κασσελάκης

Πολεμική ατμόσφαιρα επικράτησε στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕΣ), η…