Αποκάλυψη για το Norman Atlantic: Το πλοίο δεν διέθετε σχέδιο διάσωσης - Οι ελληνικές αρχές ήταν ενημερωμένες

cover
NewsRoom 04/01/2015 | 09:58

Δεν διέθετε θεωρημένο σχέδιο συνεργασίας το Norman Atlantic, με το οποίο βάσει των διεθνών κανονισμών, πρέπει να ενεργοποιηθεί σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης, όπως αποδεικνύεται με έγγραφο ντοκουμέντο που δημοσιεύει η «Real News». Οι ελληνικές αρχές φαίνεται πως ήταν επίσημα ενημερωμένες για τις ελλείψεις που είχε το Norman Atlantic και οι οποίες τελικά προκάλεσαν τη ναυτική τραγωδία στο μοιραίο επιβατικό και οχηματαγωγό πλοίο.

Η έλλειψη του θεωρημένου σχεδίου είχε ήδη επισημανθεί σε όλους τους αρμόδιους, δηλαδή στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, οκτώ ημέρες πριν το πλοίο παραδοθεί στις φλόγες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, που είχε εντοπίσει ότι το Norman Atlantic στερούνταν του απαραίτητου σχεδίου, είχε δώσει στον ιταλό πλοίαρχο διορία 14 ημερών για την αποκατάσταση της έλλειψης. Η διορία έληγε προχθές, την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, δηλαδή πέντε μέρες μετά τη ναυτική τραγωδία.

Όπως αναφέρει το έγγραφο: «Κατόπιν ελέγχου Ε/Γ-Ο/Γ Norman Atlantic, σημαίας Ιταλίας, διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει σχέδιο συνεργασίας για περιστατικά έρευνας και διάσωσης (SAR Co-operation plan) θεωρημένο από την υπηρεσία σας».