Αποκάλυψη Βρούτση: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα φορολογηθούν ως εισόδημα

Tα αναδρομικά των συνταξιούχων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου, ενώ όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
 

NewsRoom 03/10/2020 | 12:06

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το εντεκάμηνο 2015-2016, χωρίς να αναμένεται πλέον η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλει μόλις το 40% του συνολικού ποσού των αναδρομικών, αφήνοντας παράλληλα εκτός συνταξιούχους έως 1.000 ευρώ, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις ενώσεις των συνταξιούχων, αλλά και τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση, που κάνουν λόγο για κοροϊδία και συνταγματική εκτροπή. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση απαιτεί από τους συνταξιούχους για να λάβουν τα «κουρεμένα» αναδρομικά να παραιτηθούν από κάθε νέα διεκδίκηση. 


Ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αυτή τη στιγμή  αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική τροπολογία.

Παράλληλα, για μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζεται, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις.