Αποκάλυψη του Σχεδίου Βαρουφάκη: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίηση ΤτΕ και Νέα Δραχμή

Στην αποκάλυψη του περιβόητου Σχεδίου Β’ προχώρησε ο συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων να είναι τα κυριότερα σημεία.

NewsRoom 05/07/2016 | 11:40

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο αμερικανός καθηγητής βιβλίο του, «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές».

Ειδικά για το Σχέδιο Β', ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ αναφέρει ότι κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης.

Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν -κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα- οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Παράλληλα, οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.