Αποκάλυψη: Συνεργάτες Βενιζέλου, Βρούτση και Σταϊκούρα "έκοβαν και έραβαν" στην Attica Bank

Το θέμα των δανείων της Attica Bank (αλλά μόνο αυτών που αφορούν στον Χρήστο Καλογρίτσα) είναι από αυτά που σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών δελτίων τώρα τελευταία, και αποτελεί «σημαία» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στη ρητορική τους κατά της κυβέρνησης.

57e4d4cb1dc52464328b46c9

Όμως κάτι… βρωμάει εδώ: είναι όντως η Attica Bank… ΣΥΡΙΖΑ Bank, όπως σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως κάτι άλλο συνέβαινε στην Attica Bank τα προηγούμενα χρόνια;

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών έρχονται να ανατρέψουν την αντιπολιτευτική ρητορική γύρω από την Attica Bank, καθώς αποδεικνύουν το πώς στενοί συνεργάτες κορυφαίων πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων των πρόσφατων ετών στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (που σημειωτέον έχουν λάβει δάνεια 13 εκατ. ευρώ) συμμετείχαν στη διοίκηση της τράπεζας την ίδια περίοδο που είχαν διοριστεί σε θέσεις στο Δημόσιο. Και μάλιστα είχαν αναλάβει θέσεις στην Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες όφειλαν να ελέγχουν και τη λειτουργία της…

Ανάμεσα σε αυτούς, διορισμένοι σύμβουλοι στο υπουργείο Οικονομικών και επικεφαλής ασφαλιστικού ταμείου. Είχαν, μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αρμοδιότητά τους την εποπτεία των δανείων!

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε βρει στην Attica Bank «επαγγελματική στέγη» σε συνεργάτες του, ενώ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας το ίδιο είχε συμβεί με συνεργάτες των υπουργών των κυβερνήσεων Σαμαρά, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών και ο δημοσιογράφος Νίκος Σβέρκος είναι ενδεικτικά για το πώς στενοί συνεργάτες κορυφαίων πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων των πρόσφατων ετών στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ (που σημειωτέων έχουν λάβει δάνεια 13 εκατ. ευρώ), συμμετείχαν στη διοίκηση της τράπεζας την ίδια περίοδο που είχαν διοριστεί σε θέσεις στο Δημόσιο. Και μάλιστα είχαν αναλάβει θέσεις στην Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες όφειλαν να ελέγχουν και τη λειτουργία της.

Από την τράπεζα στο υπουργείο

Στις 30 Οκτωβρίου του 2012 η Τράπεζα Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εξέλεξε, […] την κα Κατερίνα Ζευγώλη, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του». Η Αικατερίνη Ζευγώλη παρέμεινε στη θέση της στο Δ.Σ. της Attica Bank για 15 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014, όταν και αντικαταστάθηκε.

Η Αικατερίνη Ζευγώλη, όμως, δεν έμεινε ανενεργή στην τράπεζα, καθώς η Attica Bank ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2014 «η κα Αικατερίνη Ζευγώλη αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας και Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας».

Ανέλαβε δηλαδή να ελέγχει τις συνθήκες, τις εγγυήσεις και τους όρους χορήγησης δανείων και αν έκρινε ότι υπάρχει είτε μη συμφέρουσα ή παράνομη δραστηριότητα, να παραπέμπει τις υποθέσεις στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Attica Bank, το στέλεχος που καταλαμβάνει τη θέση αυτή αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, δηλαδή εκείνη την εποχή τον Γκίκα Μάναλη.

Η Αικατερίνη Ζευγώλη όμως δεν απασχολούταν μόνο στην Attica Bank. Οπως προκύπτει από τα σχετικά ΦΕΚ, διορίστηκε στις 9 Ιουλίου 2012 ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών και ορίστηκε συγκεκριμένα «Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα».

Υπήρξε δε στενή συνεργάτιδά του μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2014, «ύστερα από την υποβολή αίτησης παραίτησής της». Με άλλα λόγια, η Αικατερίνη Ζευγώλη υπήρξε ταυτόχρονα διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα και κορυφαίο στέλεχος της Attica Bank.

Ο συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου

Στις 25 Οκτωβρίου του 2011 η Attica Bank ανακοίνωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εξέλεξε […] τον κ. Κωνσταντίνο Γουβάλα, ως μη εκτελεστικό μέλος του». Ο Κωνσταντίνος Γουβάλας παρέμεινε στη συγκεκριμένη στελεχική θέση και εκείνος μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014, οπότε και παραιτήθηκε.

Ο Κ. Γουβάλας, εκτός από διευθυντής του γραφείου του Ευάγγ. Βενιζέλου, ήταν και μετακλητός σε υπουργείο Οικονομικών και Βουλή.

Ο Κωνσταντίνος Γουβάλας είναι όμως επί σειρά ετών πολύ στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού του γραφείου σε διάφορες υπουργικές θητείες του. Ιδιαίτερα τη διετή περίοδο που ήταν στο Δ.Σ. της Attica Bank ήταν ταυτόχρονα, μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2012, μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών, την εποχή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 και μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2013 είχε διοριστεί στο γραφείο του πέμπτου αντιπροέδρου της Βουλής, Λεωνίδα Γρηγοράκου. Το ερώτημα είναι το ίδιο: είχε ακούσει κάτι για επισφαλή δάνεια που παρείχε η Attica Bank;

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Attica Bank διετέλεσε μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ο Δημήτρης Βογανάτσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Μάρτιο του 2012, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπέγραψε κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του κόμματος το 2012.

Το 2015 ανέλαβε τον συντονισμό του προεκλογικού αγώνα του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γιάννη Μανιάτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με φόρα από την ΟΝΝΕΔ

Την 1η Μαρτίου 2013, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εξέλεξε, […] τον κ. Αντώνιο Σελλιανάκη, μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου».

Ο αρχιτέκτων στο επάγγελμα δεν είναι όμως άγνωστος στους κύκλους της Ν.Δ., καθώς είχε υπάρξει στέλεχός της, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και διορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013, λίγες μέρες πριν από την εκλογή του στο Δ.Σ. της Attica Bank, πρόεδρος του Δ.Σ. Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Ο υπουργός Εργασίας που τον διόρισε ήταν ο Γιάννης Βρούτσης.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015, ξέσπασε «σκάνδαλο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας», που αφορά και το ΕΤΑΑ.

Παράλληλα, όμως, το ΤΕΕ κατήγγειλε στις 15 Ιανουαρίου του 2015 «νέο προεκλογικό πραξικόπημα παράνομων, αντιδημοκρατικών και αντιδεοντολογικών, κομματικών διορισμών, που επιβάλλει με κρυφή και διάτρητη Υπουργική Απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης, μαζί με τον εγκάθετό του στο Δ.Σ. ΕΤΑΑ Αντώνη Σελλιανάκη και τους συνοδοιπόρους τους όσον αφορά στον ορισμό νέου Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και στους Τομείς του ΕΤΑΑ».

Τα παραπάνω τέσσερα κορυφαία στελέχη της Attica Bank, όπως φαίνεται από την πορεία τους, υπήρξαν παράλληλα με τη θητεία τους στην τράπεζα στενοί συνεργάτες υπουργών και μάλιστα διορισμένοι σε δημόσιες θέσεις.

Τα ερωτήματα παραμένουν: γνωρίζουν κάτι για επισφαλή δανειοδότηση προς επιχειρηματίες; Αν ναι, έπραξαν κάτι προς το συμφέρον της τράπεζας και του Δημοσίου; Και οι κορυφαίοι υπουργοί-πολιτικοί τους προϊστάμενοι γνώριζαν κάτι για το φερόμενο «πάρτι» των δανειοδοτήσεων;

Πάρνηθα: Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης σε εθελοντές – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

παρνηθα επιθεση

Πάρνηθα: Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης σε εθελοντές – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Για την υπόθεση συνελήφθησαν -5- ημεδαποί, ηλικίας 22 και 23 ετών», αναφέρει η ΕΛΑΣ για…

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

pyrosvestiki 2

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

Τον τρόμο βίωσε μια μητέρα όταν είδε το παιδί της να εγκλωβίζεται μέσα στο αμάξι

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

sillipsi david kannavis1

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

Καλείται να πληρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Λος Άντζελες.

ΕΣΗΕΑ: Εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις φωτιές

δημοσιογράφος 1

ΕΣΗΕΑ: Εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τις φωτιές

Την επίθεση αγνώστων στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη καταδίκασε με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ