Αποκάλυψη Reuters: Τουρκικά F-16 σημάδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν στον αέρα

Νέα τροπή στην υπόθεση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία δίνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Ταγίπ Ερντογάν παρενοχλήθηκε από F-16 που ελέγχονταν από τους πραξικοπηματίες.

570e16a61dc524a9748b48b6

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Ερντογάν παραθέριζε στο τουριστικό θέρετρο του Μαρμαρά όταν ξεκίνησε η απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, και αφότου πληροφορήθηκε τι συνέβαινε επέστρεψε με το αεροσκάφος του με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Όμως ενώ κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε στο «στόχαστρο» τουρκικών F-16.

“Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροπλάνο του Ερντογάν ενώ βρισκόταν στον αέρα και καθ’ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη. Κλείδωσαν τα ραντάρ τους στο αεροπλάνο του και σε άλλα δύο F-16 που το προστάτευαν», δήλωσε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος με γνώση των όσων συνέβησαν. «Το γιατί δεν άνοιξαν πυρ αποτελεί μυστήριο», σχολίασε με νόημα.

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν παρενοχλήθηκε εν ώρα πτήσης από δύο F-16 που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών, όμως κατάφερε να φτάσει με ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως το προεδρικό αεροσκάφος αντιμετώπισε «προβλήματα στον αέρα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος, στρατιωτικοί είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν στον ίδιο, βομβαρδίζοντας σημεία στα οποία βρισκόταν ο ίδιος λίγο νωρίτερα.

«Γλίτωσε το θάνατο για λίγα λεπτά», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος, που υποστήριξε πως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, γλίτωσε στο παρά πέντε από αντίστοιχη επίθεση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το CNN Turk, περίπου 25 στρατιώτες αποβιβάστηκαν με σκοινιά από ελικόπτερα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ερντογάν, ανοίγοντας πυρ, λίγο μετά την αναχώρηση του Τούρκου προέδρου.