Αποκάλυψη: Οι ηχογραφημένες συνομιλίες που "καίνε" τον Βγενόπουλο

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών που εξετάζουν με νέα τους έρευνα σχέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου με μαύρο χρήμα και κρυφές εταιρίες, βρίσκονται συνομιλίες «φωτιά» του επιχειρηματία και συνεργατών του, τις οποίες αποκάλυψε το Hot Doc.

57c5bc841dc524bf0b8b4727

Στις νομίμως καταγεγραμμένες συνακροάσεις οι οποίες παραδόθηκαν στην Εισαγγελία από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακριβώς επειδή περιέχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα στελέχη του Βγενόπουλου αναφέρονται σε μη νόμιμες συναλλαγές, γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές σε κίνηση χρημάτων που πρέπει να δικαιολογηθούν ή να εμφανιστεί ότι προέρχονται από τρίτους.

Οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες και έγιναν από τα τηλεφωνικά κέντρα της τράπεζας, από τις γνωστές στο κοινό γραμμές από τις οποίες γίνονται οι καταγραφές των συνομιλιών με τους πελάτες. Οι συνομιλίες, που καταγράφονται, φαίνεται πως έχουν γίνει το Φεβρουάριο του 2011. Είναι η χρονιά που η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει κάνει ελέγχους στη Λαϊκή Τράπεζα, που διοικεί ο Βγενόπουλος, έχοντας εντοπίσει πληθώρα παραβάσεων κυρίως στη δανειοδότηση. Από τις συνομιλίες του Βγενόπουλου και των στελεχών του φαίνεται πως αναζητούν τρόπο να πάρει δάνειο από την ίδια την τράπεζα, για να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όταν εμφανίζονται διάφορες δυσκολίες, τα στελέχη του Βγενόπουλου προτείνουν σενάρια, που αποκαλύπτουν, εκτός των άλλων, ότι η τράπεζα, υπό τη συγκεκριμένη διεύθυνση, έκανε ό,τι ήθελε σε σχέση με τα δάνεια, εμφανίζοντάς τα ως νομότυπα. Λένε στις συνομιλίες τους τα στελέχη του, κυνικά: «Τόσα κεφάλαια έχουμε τραβήξει για αγορά μετοχών, στα 2 εκατομμύρια θα κολλήσουμε;»

Ένα από τα βασικότερα στελέχη του Βγενόπουλου, ο Κυριάκος Μάγειρας, συνιστά να διακινηθεί χρήμα με «μπάνιο», ενώ άλλα στελέχη του μιλούν για κρυφές εταιρίες και ενέργειες για να αποφύγουν την έκθεση και την αποκάλυψη. Πρωταγωνιστής στις συνομιλίες είναι το στέλεχος του Βγενόπουλου Μιχάλης Φόλες, διευθυντής του τμήματος Family Office και στέλεχος του Private Banking. Ο Μιχάλης Φόλες ομολογεί πως πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο μεταφέροντας 150 εκατ. ευρώ, ενώ συχνά γίνονται αναφορές σε χρήματα που πρέπει να αποκρυφτεί η προέλευσή τους. Ο ίδιος ο Βγενόπουλος αναφέρει σε συνομιλία του πως πρέπει να βρει τον τρόπο να φέρει μέσα τα λεφτά, πράγμα παράξενο για έναν νόμιμο τραπεζίτη, ο οποίος θεωρητικά πρέπει να έχει έναν και μοναδικό τρόπο για να το κάνει: αυτόν της τραπεζικής συναλλαγής.

Στις συνομιλίες, γίνεται επίσης αναφορά σε εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούνται και οι συνομιλητές αναρωτιούνται αν είναι ή όχι από τις δηλωμένες, ενώ ο βασικός προβληματισμός δεν είναι αν θα εγκριθούν τα παράνομα δάνεια, πράγμα το οποίο εμφανίζουν ως κάτι του χεριού τους, αλλά αν υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει στον Τύπο. Γίνεται αναφορά και σε μία εταιρία «Νταντρέ foundation», η οποία φαίνεται να ανήκει στον Βγενόπουλο και χρησιμοποιείται ως όχημα μεταφοράς χρημάτων. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες βρίσκονται εδώ και μήνες στη διάθεση της Εισαγγελίας, αλλά είναι άγνωστο σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώστας Βαξεβάνης έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς επιπλέον στοιχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα οποία δεν είχαν διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και αποδεικνύουν ότι η τράπεζα συμφερόντων Βγενόπουλου έδινε δάνεια σε επιχειρήσεις του ομίλου για να κάνουν χειραγώγηση μετοχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και τα οποία αποτελούν εκθέσεις της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται πως η Λαϊκή Τράπεζα επί Βγενόπουλου έδινε δάνεια σε επιχειρήσεις στις οποίες ήταν μέτοχος ο Βγενόπουλος -όπως η IRF- και στη συνέχεια με αυτά τα δάνεια χειραγωγούσαν τις μετοχές του Ομίλου MIG και πάλι συμφερόντων Βγενόπουλου.

Διαβάστε τις αποκαλυπτικές συνομιλίες 

Κατωτέρω σημειώνεται η ιδιότητα όσων εκ των προσώπων αναφέρονται στα αρχεία των τηλεφωνικών καταγραφών και κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί η θέση τους είτε στον όμιλο της MARFIN POPULAR BANK είτε στον όμιλο της MARFIN INVESTMENT GROUP το έτος 2011 ως εξής:

Μ.Φ.: Μιχάλης Φόλε (Manager του Τμήματος FAMILY OFFICE της Διεύθυνσης WEALTH MANAGEMENT DIVISION, όπως δηλώνεται στην υπ’αριθμ. 2128/22.02.2016 επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς).

Α.Β.: Ανδρέας Βγενόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της MARFIN POPULAR BANK και Πρόεδρος Δ.Σ. της MARFIN INVESTMENT GROUP, όπως δηλώνεται στους καταλόγους του άρθρου 13 του ν.3340/2005 των ανωτέρω εταιριών.

Φώτιος Καρατζένης, Μέλος Δ.Σ. μη εκτελεστικό της MARFIN INVESTMENT GROUP και Υπεύθυνος Εσωτερικού Ελέγχου της MARFIN POPULAR BANK, όπως δηλώνεται στους καταλόγους του άρθρου 13 του ν.3340/2005 των ανωτέρω εταιριών.

Συνομιλία 1: « Πρέπει να φέρουμε λεφτά»

Ο Μιχάλης Φόλες, μάνατζερ του τμήματος Family Office και επί χρόνια στέλεχος του Private Banking της Λαϊκής συνομιλεί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Τον ρωτάει αν θα πάρει μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο Βγενόπουλος του απαντάει πως θα πάρει και ο Φόλες τον ενημερώνει πως πρέπει να φέρουν λεφτά. Παρότι θεωρητικά είναι μια τυπική συνομιλία, έχει ενδιαφέρον που ο Βγενόπουλος σημειώνει πως πρέπει να δει τον τρόπο που θα φέρει μέσα τα λεφτά. Γιατί ένας επιχειρηματίας, και μάλιστα τραπεζίτης, την εποχή εκείνη να προβληματίζεται για τον τρόπο που θα βάλει χρήματα στη χώρα; Αν ο τρόπος αυτός είναι νόμιμος και αφορά δηλωμένα χρήματα, τότε είναι μοναδικός και προκαθορισμένος νομικά. Γιατί προβληματίζει ο τρόπος;

(Συνομιλία f030211-17-175305-2316- O03Feb2011VGΕΝΟΡΟ)

Μ.Φ.: Μάλιστα

Γυναικεία Φωνή: Α Μιχάλη μου, Νατάσσα.

Μ.Φ.: Νατάσσα μου.

Νατάσσα: Τι κάνεις αγάπη μου;

Μ.Φ.: Καλά είμαι

Νατάσσα: Να σου δώσω τον κ. Βγενόπουλο;

Μ.Φ.: Να μου δώσεις τον κ. Βγενόπουλο.

Νατάσσα: Φιλάκια

Μ.Φ.: Σε φιλώ.

Νατάσσα: Μπάι. … (παύση)

Α.Β.: Μιχάλη

Μ.Φ.: Καλησπέρα.

Α.Β.: Καλά είσαι;

Μ.Φ.: Καλά είμαι, παλεύω, όπως όλοι. Να ρωτήσω κάτι, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα συμμετάσχουμε ή όχι;

Α.Β.: Ναι, ναι.

Μ.Φ.: Ναι; Πρέπει να φέρουμε λεφτά.

Α.Β.: Ωραία.

Μ.Φ.: Οκ; Να στείλω ένα e-mail με το ποσό;

Α.Β.: Ναι, ναι, στείλε, στείλε μου το ποσό και μετά πρέπει να δω τον τρόπο που θα τα φέρω μέσα, θα δούμε.

Μ.Φ.: Οκ.

Α.Β.: Οκ, έγινε, στείλτο μου αύριο να το ξεκινήσουμε.

Συνομιλία 2: «…να δω πως θα το μεθοδεύσω»

Ο Βγενόπουλος συνομιλεί και πάλι, την επόμενη μέρα (4 Φεβρουαρίου 2011), με τον Φόλε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εκφράζει την ανησυχία στο στέλεχος της τράπεζας και συνεργάτη του για το αν θα αναζητηθεί από πού προήλθαν τα χρήματα της αύξησης που σκοπεύει να κάνει. Ο Φόλες του απαντά πως θα ελεγχθεί. Ο Βγενόπουλος σημειώνει πως δεν έχει αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα, ο Φόλες του απαντά γελώντας πως στην Ελλάδα έχει ελάχιστα και η συζήτηση τελειώνει αναθέτοντας στον Φόλε να μάθει ποια στοιχεία ζητάνε, για να δει «πώς θα το μεθοδεύσει».

(Συνομιλία f040211-17-104357-2316- O04Feb2011VGENOPO)

Μ.Φ.: Μάλιστα;

Γυναικεία Φωνή: Καλημέρα Μιχάλη, τι κάνεις;

Μ.Φ.: Καλημέρα.

Γυναικεία Φωνή: Να στον δώσω;

Μ.Φ.: Βέβαια. …

(παύση)

Α.Β.: Μιχάλη

Μ.Φ.: Καλημέρα.

Α.Β.: Καλημέρα. Αυτά τα λεφτά για την αύξηση πού πρέπει να τα βάλουμε;

Μ.Φ.: Πρέπει να τα έχουμε στην τράπεζα.

Α.Β.: Ναι, πού τα βάζεις;

Μ.Φ.: Τα δεσμεύω εγώ από εδώ.

Α.Β.: Άλλο σου λέω εγώ τώρα.

Μ.Φ.: Α…

Α.Β.: Η τράπεζα έχει ένα λογαριασμό που κάθε μέτοχος καταθέτει το προϊόν της αύξησης. Πού είναι αυτό; Στην τράπεζα, στην Marfin Popular Bank είναι;

Μ.Φ.: Στην Marfin Popular Bank, ναι. Όχι, όχι, όχι τα στέλνω στην IBG, sorry. Επειδή οι μετοχές τους είναι στην IBG, τα στέλνω κατευθείαν στην IBG τα λεφτά.

Α.Β.: Άρα η IBG μπορεί να λάβει κάποιο ποσό από κάπου και να λέει ότι είναι για την άσκηση των δικαιωμάτων του κ. Βγενόπουλου.

Μ.Φ.: Ναι.

Α.Β.: Και το θέμα είναι αν θα ρωτήσει από πού ήρθαν αυτά τα λεφτά.

Μ.Φ.: Ακριβώς. Αν μου δίνεις ένα λεπτό μπορώ να πάρω τηλέφωνο πίσω να πω αν θα έχουμε πρόβλημα ή όχι.

Α.Β.: Ναι, ρώτα.

Μ.Φ.: Βέβαια, βέβαια, το ξέρω

Α.Β.: Επειδή δεν πρόκειται για κατάθεση αλλά πρόκειται για συμμετοχή, ρωτάνε πώς ήρθαν τα λεφτά;

Μ.Φ.: Το κανονίζω εγώ, don’t worry.

Α.Β.: Και το μαθαίνεις. Το δεύτερο είναι εγώ… εγώ δεν έχω αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;

Μ.Φ.: Όχι.

Α.Β.: Έχω ένα τμήμα;

Μ.Φ.: Όχι, (γέλια) έχουμε πολύ λίγα.

Α.Β.: Ωραία, εντάξει, οκ, πες μου λοιπόν αν ρωτάνε, τι ρωτάνε, για να δω πως θα το μεθοδεύσω.

Μ.Φ.: Οκ και σας στέλνω και τους λογαριασμούς με τα υπόλοιπα.

Α.Β.: Έγινε, ευχαριστώ.

Συνομιλία 3: « …πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί»

Ο Φόλες μιλάει με κάποια γυναίκα, με την οποία διατηρεί μεγάλη οικειότητα. Από τη συνομιλία φαίνεται πως έχει γνώση των οικονομικών του Βγενόπουλου. Της λέει πως φεύγει Λονδίνο και στην έκπληξή της γιατί πηγαινοέρχεται τόσο συχνά στο Λονδίνο απαντά πως «150 εκατομμύρια πάω κάθε μέρα για να τα φέρω». Ο Φόλες ομολογεί πως το πρόβλημα στη διαδικασία είναι «από πού έρχονται τα λεφτά», γιατί αν έρθουν σε λογαριασμό θα τον ρωτήσει από πού τα στέλνει. (σ.σ. επειδή πρέπει να ασκήσει και έλεγχο ως στέλεχος της τράπεζας προφανώς). Η γυναίκα εκφράζει φόβους γιατί υπάρχει AML (σ.σ. στην τραπεζική γλώσσα σημαίνει Anti Money Laundering, δηλαδή έλεγχος ξεπλύματος μαύρου χρήματος). Επισημαίνει μάλιστα ότι επειδή είναι ο Βγενόπουλος, πρέπει να είναι προσεκτικοί και ο Φόλες συμπληρώνει: «ναι, επειδή ο εντολέας δεν θα είναι ο Βγενόπουλος». Δηλαδή αναζητούν μέθοδο για να μπουν λεφτά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από πηγή, στην οποία δεν θα εμφανίζεται ο Βγενόπουλος, ο οποίος όμως θα κρύβεται πίσω από τη αύξηση αλλά δεν θα μπορεί να εντοπιστεί στον έλεγχο. Ο Φόλες προτείνει στη συνέχεια να του δώσει δάνειο, «γιατί έχει και αυτό» ως λύση. Δηλαδή δάνειο από την τράπεζα για να πάρει μέρος στην αύξηση κεφαλαίου της ίδιας της τράπεζας.

(Συνομιλία f040211-17-105749-2316- O04Feb2011GALATER)

Γυναικεία φωνή: Γύρισε το μωρό μου;

Μ.Φ.: Γύρισε και ξαναφεύγει.

Γυναικεία φωνή: Πού πάει; πάλι Λονδίνο;… ααα… Το έχεις κάνει Κολιάτσου.

Μ.Φ.: Ναι. 150 εκατ. πάω κάθε μέρα για να τα φέρω.

Γυναικεία φωνή: Εντάξει τότε. (γέλια) Εάν θέλεις βοήθεια, έρχομαι και εγώ.

Μ.Φ.: Ματάκια μου βοήθησέ με λίγο. Πρέπει ο κύριος Βγενόπουλος… έχει μετοχές… έχει και δικαιώματα…

Γυναικεία φωνή: Μάλιστα… μάλιστα.

Μ.Φ.: Το ποσό είναι 2.700 κάτι.

Γυναικεία φωνή: Το φαντάζομαι. Θες να μπω;

Μ.Φ.: Όχι, όχι. Το ξέρω εγώ.

Γυναικεία φωνή: Α το ξέρεις, ωραία…

Μ.Φ.: Οι μετοχές είναι με τη χρηματιστηριακή, γιατί εκεί έχει τον κωδικό, οπότε τα λεφτά πρέπει να μπούνε στη χρηματιστηριακή για να εξασκήσει τα δικαιώματα.

Γυναικεία φωνή: Βεβαίως… βεβαίως.

Μ.Φ.: Πολύ ωραία… τώρα πρέπει να τα στείλει απ’ έξω…

Γυναικεία φωνή: Τα λεφτά;

Μ.Φ.: Ναι.

Γυναικεία φωνή: Μάλιστα. Τι θέλει, να στείλουμε τα instructions πως θα μπούνε…

Μ.Φ.: Όχι… τα instructions θα τα δώσω εγώ και τα στέλνει για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Γυναικεία φωνή: Μμμ.

Μ.Φ.: Μετά έχουμε πρόβλημα, από πού έρχονται;

Γυναικεία φωνή: Τώρα περίμενε… γιατί να έχουμε;… Τώρα αυτό θέλει άλλη σκέψη… αυτό είναι πιο πολύ τραπεζικό που με ρωτάς όμως… εγώ νομίζω…

Μ.Φ.: Ξέρω πως είναι στην IBG.

Γυναικεία φωνή: Εγώ νομίζω… Περίμενε… Γιατί να έρθουν απευθείας στον κωδικό του και να μην τα στείλει σε ένα λογαριασμό; Δεν θέλουμε να γίνει έτσι;

Μ.Φ.: Σε ποιο λογαριασμό…

Γυναικεία φωνή: Ε… δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς ο κύριος Βγενόπουλος;

Μ.Φ.: Έχει, έχει. Αλλά αν τα στέλνει εδώ, εγώ θα τον ρωτήσω από πού μου τα στέλνει…

Γυναικεία φωνή: Ναι…

Μ.Φ.: Και γιατί ήρθανε αυτά.

Γυναικεία φωνή: Κατάλαβα, τι λες τώρα…

Μ.Φ.: Κατάλαβες;

Γυναικεία φωνή: Πολύ φοβάμαι ότι, αφού και εμείς έχουμε AML να ρωτήσω λίγο τον Καρατζά;

Μ.Φ.: Μπορείς;

Γυναικεία φωνή: Τι να σου πω… Να τον ρωτήσω…

Μ.Φ.: Ή να τον ρωτήσω εγώ;

Γυναικεία φωνή: Θες να τον ρωτήσεις εσύ επειδή είναι και του κυρίου Βγενόπουλου μωρέ;

Μ.Φ.: Ναι. Βέβαια.

Γυναικεία φωνή: Να μην ανακατευόμαστε πολύ και θεωρείται ότι το κουβεντιάζουμε. Την κανονιστική συμμόρφωση ότι… θα στείλω έμβασμα εγώ θέλω να το στείλω, direct, θα του πεις, απευθείας, να μπει, γιατί στην IBG δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς, στον κωδικό του. Θα στείλει το έμβασμα ο κύριος Βγενόπουλος από το εξωτερικό X τράπεζα, τόσα λεφτά, πες του και το ποσό γιατί παίζει ρόλο, και θα μπούνε στον χρηματιστηριακό κωδικό… Ε… πρέπει να προβεί σε κάτι άλλο ο κύριος Βγενόπουλος;

Μ.Φ.: Θα το ρωτήσω εγώ…

Γυναικεία φωνή: Εντάξει;

Μ.Φ.: Το θέμα είναι ότι δεν θα…

Γυναικεία φωνή: Γιατί αυτό, ξέρεις και επειδή είναι ο συγκεκριμένος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Μ.Φ.: Ναι ματάκια μου, αυτό. Επειδή ο εντολέας δεν θα είναι ο Βγενόπουλος…

Γυναικεία φωνή: Καλά. Νομίζω ότι τον εντολέα… δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο… παίζει ρόλο μήπως κάτι ζητάνε εδώ όταν μπει ένα μεγάλο ποσόν. Εάν έμπαινε ένα πιο μικρό ποσόν δεν νομίζω ότι θα ασχολείτο κανείς… Αλλά τώρα σε ένα μεγάλο ποσόν… μπαίνει στην Τράπεζα.

Μ.Φ.: (…) καλύτερα να του δώσω ένα δάνειο γιατί έχω και αυτό…

Γυναικεία φωνή: Ξέρω και εγώ. Για μίλα το μαζί τους σε παρακαλώ πολύ.

Μ.Φ.: Καρατζάς.

Γυναικεία φωνή: Καρατζάς 2390 εσωτερικό.

Μ.Φ.: Σ’ αγαπώ πολύ. Thank you very much.

Γυναικεία φωνή: Και εγώ αγάπη μου. Γεια, γεια.

Συνομιλία 4: «Ο Κυριάκος μου είπε “μπάνιο…”»

Ο Μιχάλης Φόλες μιλά με κάποιον Δουκίδη. Του ζητά να δει όρους δανείου και συγκεκριμένα να δει για το αν μπορεί να δοθεί δάνειο 2.250.000 ευρώ για αγορά μετοχών. Ο Δουκίδης του λέει πως αυτό απαγορεύεται και τότε ο Φόλες του αποκαλύπτει πως πρόκειται για το «big boss». Ο Δουκίδης του απαντά πως τότε πρέπει να το δουν με τον Κυριάκο (σ.σ. προφανώς εννοεί τον Κυριάκο Μάγειρα, στέλεχος της τράπεζας). Ο Φόλες απαντά πως το είδε με τον Κυριάκο και του πρότεινε ως λύση το «μπάνιο». Ο Δουκίδης προτείνει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να γίνει από Κύπρο και καταλήγουν να ρυθμιστεί το θέμα μέσω της Σαμπάνη στην Κύπρο. Είναι προφανές πως η μέθοδος «μπάνιο», που προτείνεται ως λύση για την εμφάνιση ποσών εκεί όπου απαιτούνται, δεν αφορά το ξέπλυμά τους σε κάποια μπανιέρα κατά την κυριολεκτική έννοια. Εκτός αν στην τράπεζα επί Βγενόπουλου η ορολογία μπάνιο ή ξέπλυμα σήμαινε κάτι άλλο.

(Συνομιλία f040211-17-111636-2316-O2119Redirect)

Γυναικεία Φωνή: Παρακαλώ;

Μ.Φ.: Ναι;

Γυναικεία Φωνή: Ναι κύριε Φόλε.

Μ.Φ.: Ο κύριος Δουκίδης;

Γυναικεία Φωνή: Μισό λεπτό, μόλις μπήκε στο γραφείο του, να σας περάσω.

Μ.Φ.: Ευχαριστώ.

Δουκίδης: Ναι;

Μ.Φ.: Έλα.

Δ: Έλα Μιχάλη.

Μ.Φ.: Πες μου δύο λόγια για το πρόγραμμα, για τα δάνεια, για συμμετοχή. Είναι δέκα χρόνια, τον πρώτο χρόνο μόνο τόκοι, με 4,5%;

Δ: Δεν το ξέρω ρε φίλε και εγώ αυτό. Κάτσε περίμενε. Αυτό το βγάλαν κάποια στιγμή στο … portal.

Μ.Φ.: Δεν το δουλεύεις;

Δ: Δεν το έχω δει ούτε εγώ, δεν το έχω δουλέψει καθόλου. Για ποιον το θες αυτό;

Μ.Φ.: Άλλο πράγμα: Αν σου βάζω 4.500.000 μετοχές Marfin Popular Bank collateral.

Δ: Ναι.

Μ.Φ.: Και άλλες 2.250.000 που παίρνω από την αύξηση για ένα δάνειο 2.250.000 μπορούμε να το κάνουμε;

Δ: Όχι, όχι απαγορεύεται.

Μ.Φ.: Τι απαγορεύεται;

Δ: Σε ποιον είναι το δάνειο; Απαγορεύεται, απαγορεύονται αυτά.

Μ.Φ.: Γιατί;

Δ: Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνειο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Μ.Φ.: Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνειο για την αύξηση;

Δ: Όχι.

Μ.Φ.: Τότε πώς δίνουμε δάνεια στους υπαλλήλους;

Δ: Μόνο στους υπαλλήλους επιτρέπεται.

Μ.Φ.: Υπάλληλος είναι.

Δ: Και αυτό για υπάλληλο είναι;

Μ.Φ.: Ναι.

Δ: Ξέρω γω… Αυτό πρέπει να… Ποιος είναι αυτός;

Μ.Φ.: The big boss.

Δ: The big boss; Ο Βγενόπουλος δηλαδή, ποιος είναι;

Μ.Φ.: Ναι.

Δ: Ε, πρέπει να το δούμε με τον αυτόν, ρε φίλε…

Μ.Φ.: Με ποιον;

Δ: Δες το με τον Κυριάκο.

Μ.Φ.: Το είδα με τον Κυριάκο. Μου είπε μπάνιο.

Δ: Τι σου είπε;

Μ.Φ.: Μπάνιο… Πρώτα θα μιλήσω με την Σαμπάνη να δω αν μπορώ να το βάλω στο πρόγραμμα που έχουμε εμείς για τους υπάλληλους, αλλιώς να το βάλουμε out of the box.

Δ: Ναι.

Μ.Φ.: Και θα έχεις 6,5 εκατομμύρια, 7 εκατομμυρίων…

Δ: Μόνο, μόνο εκεί

Μ.Φ.: Με δάνειο δύο διακόσια.

Δ: Μόνο με την Σαμπάνη, εντάξει; Εκεί περιμένουμε να ξεκαθαρίσουμε δύο- τρία πράγματα ακόμα και καλύτερα είναι να το κάνουν από την Κύπρο αυτό το πράγμα.

Μ.Φ.: Σωστό.

Δ: Εντάξει; Άρα βάλτον μέσω του προγράμματος της Σαμπάνη στην Κύπρο, εκεί από ό,τι καταλαβαίνω δεν υπάρχει ανώτερο ποσό, πιθανόν και τον Σπανοδήμο να τον ρίξουμε εκεί, τώρα δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλου είδους θέματα, ξέρεις… λόγω…

Μ.Φ.: Μιλάω μαζί του και σε παίρνω αμέσως

(Η συνομιλία συνεχίζεται για έτερο επενδυτή).

Συνομιλία 5: «Θα γίνει χαμός…»

O Μιχάλης Φόλες συνομιλεί με γυναίκα. Την ενημερώνει πως μίλησε με τη Σαμπάνη, η οποία πρότεινε να μιλήσουν για το πρόγραμμα των δανείων προσωπικού. Το αντικείμενο της συζήτησης αρχικώς είναι αν ως προσωπικού θεωρούνται και τα μέλη Δ.Σ. Δεν της αποκαλύπτει πως πρόκειται για τον Βγενόπουλο, αλλά για πελάτη που έχει 4.500.000 σε μετοχές και ενδιαφέρεται να βάλει άλλα 2.500.000. Την ρωτά αν μπορεί να πάρει δάνειο για αυτό, και στο σημείο αυτό της αποκαλύπτει πως πρόκειται για το «Βγενό». Η γυναίκα τη χαρακτηρίζει ειδική περίπτωση και ο Φόλες της λέει πως «το ξέρω, αλλά πρέπει να είναι όλα πεντακάθαρα». Η συνομιλήτριά του τον ενημερώνει πως η νομική υπηρεσία της τράπεζας στην Κύπρο έχει ενημερώσει πως δεν μπορεί να δοθεί δάνειο για αγορά μετοχών πάνω από 85.000 ευρώ. Σημειώνει πως το πρόβλημα είναι πως αν δοθεί δάνειο τόσο μεγάλο από την τράπεζα για αγορά μετοχών της, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απαιτεί να αφαιρούνται από τα εποπτικά κεφάλαια. Είναι σημαντική η παραδοχή πως «αυτά τα δάνεια φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στους Κύπριους», που κάνει η συνομιλήτρια του Φόλε.

Στη συνέχεια εξετάζουν δεύτερο σενάριο, να δοθεί δάνειο (στον Βγενόπουλο) με κάλυψη 300%, δηλαδή με ενέχυρο το σύνολο των 6 εκατομμυρίων μετοχών που έχει.

Η γυναίκα λέει πως θα έχουν πρόβλημα, γιατί θα αφαιρεθεί από τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας Marfin Egnatia. Ο Φόλες της λέει πως τον ενδιαφέρει μόνο αν θα έχει νομικό πρόβλημα. Η γυναίκα επιμένει πως θα φαίνεται πως δίνουν από την τράπεζα για να αγοραστούν μετοχές της ίδιας της τράπεζας και ο Φόλες κυνικά απαντά: «Τόσα κεφάλαια έχουμε τραβήξει για αγορά μετοχών, στα 2 εκατομμύρια θα κολλήσουμε;» Συμφωνούν και οι δύο πως ότι γίνει δεν πρέπει να μαθευτεί γιατί «θα γίνει χαμός». Η γυναίκα τον ενημερώνει πως το δάνειο ωστόσο μπορεί «να χτυπάει» λόγω διατάξεων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, γιατί πρέπει να έχει ως εξασφαλίσεις όχι μόνο μετοχές αλλά και εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

(Συνομιλία f040211-17-112433-2316- O04Feb2011ZAKINTH)

Γυναικεία φωνή: Έλα Μιχάλη.

Μ.Φ.: Έλα αγάπη μου τι κάνεις;

Γυναικεία φωνή: Καλά εσύ;

Μ.Φ.: Καλά. Sorry που σε ενοχλώ. Μίλησα με την Σαμπάνη και μου είπε να μιλήσω μαζί σου για αυτό το πρόγραμμα που έχουμε για δάνεια για το προσωπικό, δεν μπορούν να μπούνε μέλη του Δ.Σ. και …μμμ;

Γυναικεία φωνή: Τα μέλη του Δ.Σ., αναλόγως ποιοι τώρα, έχουμε και κλειστή περίοδο στην Κύπρο.

Μ.Φ.: Δηλαδή;

Γυναικεία φωνή: Δηλαδή δεν μπορούν να εξασκήσουν… Α, πως δεν μπορούν… μπορούνε για εξάσκηση όμως δικών τους μην πάνε να αγοράσουνε δικαιώματα και…

Μ.Φ.: Όχι… για εξάσκηση δικών τους.

Γυναικεία φωνή: … δικών τους δικαιωμάτων που έχουνε.

Μ.Φ.: Δηλαδή, έχω πελάτη που έχει 4.500.000… πρέπει να συμμετάσχει, να βάλει 2.500.000 μέσα, αυτό μπορώ να το κάνω με δάνειο;

Γυναικεία φωνή: Του προσωπικού;

Μ.Φ.: Ναι… είναι του Βγενό.

Γυναικεία φωνή: … Ε, τώρα είναι ειδική περίπτωση αυτή έτσι;

Μ.Φ.: Το ξέρω, αλλά θέλω να είναι όλα πεντακάθαρα, κατάλαβες να μην…

Γυναικεία φωνή: Έχουμε ένα θέμα εκεί πέρα… οι Κύπριοι, αλλά δεν το είχα εξετάσει εγώ αυτό… Οι Κύπριοι μας είχαν απαντήσει από τη νομική υπηρεσία ότι εάν είναι για δάνειο πάνω από 85.000… ε… δεν επιτρέπεται η αγορά μετοχών.

Μ.Φ.: Μάλιστα.

Γυναικεία φωνή: Αυτό όμως δεν το έχω εξετάσει εγώ. Για τι ποσό δανείου μιλάμε; Σαφώς πάνω από 85…

Μ.Φ.: 2 κάτι.

Γυναικεία φωνή: Και να μπει μέσα σε αυτό το πρόγραμμα;

Μ.Φ.: Ρωτάω. Αλλιώς μπορώ να το κάνω εγώ… ή μπορώ να το κάνω… δοκιμάζω να το κάνω, εάν μου δίνει το οκ να του το κάνω… από το Private, αλλά εγώ ήθελα να ξέρω εάν μέσα σε αυτό το πρόγραμμα μπορώ να το βάλω ή όχι… Η απάντηση είναι απλή… όχι.

Γυναικεία φωνή: Να σου πω… έχει κωδικούς εδώ στο ΧΑ έτσι;

Μ.Φ.: Βέβαια.

Γυναικεία φωνή: Αυτό το πρόγραμμα είναι για… πρέπει να ανοίξει μερίδες κάτω στο ΧΑΚ.

Μ.Φ.: Απλό… με ένα χαρτί. Α… να ανοίξει μερίδα κάτω στο ΧΑΚ;

Γυναικεία φωνή: Όχι. Μπορεί να ανοίξει και…

Μ.Φ.: Να του έχω τη δυνατότητα να κάνει πράξεις στο ΧΑΚ. Από εδώ. Αυτό είναι με ένα χαρτί… απλό…

Γυναικεία φωνή: Ναι, αυτό. Δεν υπάρχει θέμα με τη νομοθεσία γιατί η μερίδα του είναι μοναδική εδώ.

Μ.Φ.: Σωστό.

Γυναικεία φωνή: Στην Επενδυτική δεν θα ανοίξει αλλού μερίδα… ναι…

Μ.Φ.: Σωστό, εδώ στην Επενδυτική.

Γυναικεία φωνή: Πρέπει να εξετάσω αυτό το ποσό που είχαν απαντήσει οι Κύπριοι κάτω.

Μ.Φ.: Εντάξει εάν οι Κύπριοι έχουν απαντήσει… εγώ δεν θέλω να σπάσω κανένα rule, κατάλαβες; Γιατί και ο ίδιος δεν θέλει και εγώ πρέπει να του προτείνω δυο-τρεις λύσεις, κατάλαβες;

Γυναικεία φωνή: Κοίτα το δάνειο εάν είναι για αγορά μετοχών.

Μ.Φ.: Για εξάσκηση δικαιωμάτων και αγορά μετοχών.

Γυναικεία φωνή: Είχε απαντήσει και ο… πούντος…;

Μ.Φ.: Γιατί η Σαμπάνη μου είπε ότι έχει πετάξει έξω από το πρόγραμμα όλοι που είναι μέσα στο Δ.Σ… Μαναήλογλου, Παλαμίδης και όλοι αυτοί…

Γυναικεία φωνή: Όχι… Αυτοί πήγαν και αγοράζαν δικαιώματα.

Μ.Φ.: Αυτοί πήγαν και αγοράζανε δικαιώματα.

Γυναικεία φωνή: Ναι.

Μ.Φ.: Και μετά τους πέταξε έξω.

Γυναικεία φωνή: Τους πέταξε έξω διότι δεν επιτρεπόταν να αγοράσουν δικαιώματα για να τα εξασκήσουν… όχι για υφιστάμενα.

Μ.Φ.: Όχι για υφιστάμενα, μπράβο.

Γυναικεία φωνή: Τα υφιστάμενα δεν έχουμε θέμα, αλλά έχει απαντήσει… Θα είναι για αγορά μετοχών; εάν είναι για αγορά μετοχών… περίμενε ένα λεπτό… Αρβανίτης.

Μ.Φ.: Δεν θέλω να το κάνω θέμα σε όλη την τράπεζα για αυτό.

Γυναικεία φωνή: Όχι ρε παιδί μου.

Μ.Φ.: Κατάλαβες;

Γυναικεία φωνή: Λέει, βάσει… η μεγίστη αγορά για χρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει μέχρι 85.000. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ισχύει ανεξάρτητα από το είδος της ενεχυριασμένης. Ζητάει αφαίρεση από τα… Η Κεντρική Τράπεζα ζητάει αφαίρεση από τα εποπτικά κεφάλαια, όπου εν γνώσει της τράπεζας έχει δώσει χρηματοδότηση για αγορά των μετοχών της. Η περίπτωση χρηματοδότησης μέσω 85 που επιτρέπει ο νόμος έχει αναφερθεί προφορικά και εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθούν αφαίρεση από τα εποπτικά. Εάν είναι όμως πάνω από 85.000…

Μ.Φ.: Μάλλον θα… εντάξει.

Γυναικεία φωνή: Άρα θα αφαιρεθεί.

Μ.Φ.: Και ανοίγουμε συζητήσεις που δεν θέλω να ανοίξουμε…

Γυναικεία φωνή: Αυτή είναι η απάντηση του Αρβανίτη…

Μ.Φ.: Οκ, εντάξει το κατάλαβα.

Γυναικεία φωνή: Οπότε ίσως χρηματοδότηση για αγορά μετοχών… άσε που αυτά τα δάνεια φεύγουν από την Ελλάδα, πάνε κάτω στους Κυπρίους.

Μ.Φ.: Πολύ ωραία… Πάμε στο δεύτερο σκέλος…

Γυναικεία φωνή: Το οποίο καταλαβαίνεις ότι δεν θα μείνει μεταξύ μας.

Μ.Φ.: Πολύ ωραία, πάμε στο δεύτερο κομμάτι. Εγώ μέσω του private banking, που είναι πελάτης, του κάνω ένα δάνειο με κάλυψη 300%. Μπορώ; Θα έχουμε πρόβλημα; Θα έχουμε… εγώ δεν θα έχω πρόβλημα γιατί είναι ξεκάθαρο το δάνειο, είναι crystal clear.

Γυναικεία φωνή: Για αγορά μετοχών;

Μ.Φ.: Για εξάσκηση δικαιωμάτων. Δίνω αγάπη μου 2 εκατομμύρια να πάρει 2 εκατομμύρια μετοχές και θα μου βάλει τις 2 εκατομμύρια μετοχές και τα 4 εκατομμύρια που ήδη έχει. Οπότε θα έχω 6 εκατομμύρια σε αξία μετοχών με ένα δάνειο 2 εκατομμυρίων.

Γυναικεία φωνή: Το ίδιο πράγμα είναι, και η Marfin Egnatia θα αφαιρεθεί από τα ίδια.

Μ.Φ.: Εντάξει δεν με ενδιαφέρει εάν θα αφαιρεθεί από τα ίδια. Έχει πρόβλημα, νομικά…, τίποτα;

Γυναικεία φωνή: Ε… θεωρώ πως όχι.

Μ.Φ.: Να μιλήσω με τον Φώτη να τον ρωτήσω;

Γυναικεία φωνή: Εγώ θεωρώ πως όχι. Απλά η ….. ζητά αφαίρεση από εποπτικά κεφάλαια με τον Αρβανίτη και υπάρχει στον περί τραπεζικών εργασιών, το οποίο όμως αφορά την Κύπρο ότι η MPB να χρηματοδοτεί για αγορά μετοχών. Αυτή τη στιγμή το δάνειο ποιος θα το δώσει, η MPB ή η MEB;

Μ.Φ.: Η MEB.

Γυναικεία φωνή: Η MEB δεν έχουμε θέμα. Αλλά θα έχουμε θέμα κατά τον Αρβανίτη και την Φιλιππίδου ότι θα αφαιρεθεί από ίδια κεφάλαια, γιατί θα φαίνεται ότι είναι ουσιαστικά χρηματοδότηση για αγορά μετοχών.

Μ.Φ.: Οκ, τόσα κεφάλαια έχουμε τραβήξει για αγορά μετοχών, στα 2 εκατομμύρια θα κολλήσουμε;

Γυναικεία φωνή: Απλά, εάν πάει μέσω προσωπικού, όχι απλά θα χτυπήσει, θα το μάθει όλη η τράπεζα. Έτσι δεν είναι;

Μ.Φ.: Όχι, δεν θα πάει μέσω προσωπικού, θα πάει μέσω…

Γυναικεία φωνή: Αυτό σου λέω, γιατί το πρώτο σκέλος που μου είπες να δούμε εάν είναι αυτό το δάνειο μέσω προσωπικού…

Μ.Φ.: Α ναι, ναι, θα το μάθει όλη η τράπεζα. Αλλιώς θα το κάνω εγώ μέσω private και το κλείνω εκεί το Pandora box.

Γυναικεία φωνή: Ναι νομίζω ότι ίσως θα είναι καλύτερο. Γιατί θα πρέπει να ανοίξει μερίδα στο ΧΑΚ, να πάει στο τμήμα Προσωπικού κάτω της Κύπρου…

Μ.Φ.: Θα γίνει χαμός…

Γυναικεία φωνή: Να πάει στη Σαμπάνη…

Μ.Φ.: Εντάξει, οκ.

Γυναικεία φωνή: Εντάξει; πάντως εγώ θεωρώ ότι… θεωρώ ότι δεν υπάρχει… να το κοιτάξω καλύτερα… δεν νομίζω… Κάτσε να δω λιγάκι κάτι… περιμένεις; Sorry… sorry… sorry… Να χορηγεί πιστωτικές διευκολύνσεις σε πρόσωπα, α κοίτα να δεις τι λέει, σε πρόσωπα που δεν είναι υπάλληλοι της τράπεζας, ο Βγενό δεν θεωρείται, που να υπερβαίνουν τις 50.000 λίρες δηλαδή για υποβοήθηση της αγοράς των δικών της μετοχών ή των μετοχών της μητρικής ή των μετοχών οποιοσδήποτε… Ε, χτυπάει όμως και αλλού… δεν είναι… χτυπάει και αλλού. Χτυπάει και… άσε να το δω λίγο, χτυπάει και στα δάνεια που θέλει η Κεντρική Τράπεζα να είναι με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Μ.Φ.: Ποιο από τα δύο; Μέσω του private ή του…

Γυναικεία φωνή: Οποιοσδήποτε δάνειο…

Μ.Φ.: Τι σημαίνει χτυπάει στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Γυναικεία φωνή: Όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Κεντρική Τράπεζα.

Μ.Φ.: Στην Κεντρική Τράπεζα. Τι χτυπάει;

Γυναικεία φωνή: Υπάρχει και μία άλλη διάταξη. Κάτσε να την βρω τώρα… η οποία… α, πού στο καλό είναι… να τα βρω και να σε πάρω; Να μην σε κρατάω;

Μ.Φ.: Ναι, ναι. Βέβαια. Βέβαια

Γυναικεία φωνή: Bye. Bye. Γεια. Γεια.

Συνομιλία 6: «Γιατί δεν θέλω να βγω σε καμία εφημερίδα…»

Ο Φόλες μιλάει με γυναίκα ονόματι Βάσω (πιθανόν αυτή στην προηγούμενη συνομιλία), η οποία τον ενημερώνει πως θα υπάρχει και άλλο πρόβλημα με το δάνειο γιατί τα δάνεια που δίνονται χωρίς εμπράγματη ασφάλεια σε όλους τους συμβούλους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% της κεφαλαιακής βάσης, το οποίο ήδη έχουν ξεπεράσει. Ο Φόλες γελώντας ομολογεί πως αγνοεί τον όρο κεφαλαιακή βάση και τι σημαίνει το 2%, παρότι έχει υψηλή θέση στην τράπεζα. Η Βάσω ωστόσο σημειώνει πως για τον Βγενόπουλο θεωρεί πως θα γίνει. Ο Φόλες λέει πως το θέμα δεν είναι οι εγκρίσεις γιατί μπορεί να τις πάρει, αλλά η ενδεχόμενη διαρροή στον Τύπο.

(Συνομιλία f040211-17-114022-2316-O2316Redirect)

Μ.Φ.: Έλα Βάσω μου.

Βάσω: Κοίτα να δεις, διαβάζω τώρα και ένα e-mail της Φιλιππίδου που είχε στείλει στον Αρβανίτη.

Μ.Φ.: Ναι.

Βάσω: Η Φιλιππίδου το… δεν ξέρω η νομική υπηρεσία, εγώ το ξαναείδα, θεωρώ ότι η ΜΕΒ εάν δώσει πάνω από 85.000, εεε… δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα.

Μ.Φ.: Περίμενε, περίμενε… η Κύπρος λες εσύ;

Βάσω: Η Κύπρος, η νομική υπηρεσία λέει ότι δεν μπορεί να δοθεί ούτε από θυγατρική δάνειο.

Μ.Φ.: Μάλιστα.

Βάσω: Εεε… δάνειο πάνω από 85.000 για αγορά μετοχών. Εεε… και πέρα από την αφαίρεση ιδίων κεφαλαίων δεν επιτρέπεται βάσει των περί τραπεζικών. Εγώ δεν θα συμφωνήσω σε αυτό. Εεε… αλλά πέρα από την αφαίρεση ιδίων, που λέει η Φιλιππίδου, υπάρχει και το θέμα μέσα στο περί τραπεζικών και μας εμπίπτει σε… μας πιάνει σε ενοποιημένη βάση η συνολική αξία των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων που δεν εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια και που παραχωρούνται προς όλους τους συμβούλους, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% της κεφαλαιακής βάσης.

Μ.Φ.: Μάλιστα. Ποια είναι η κεφαλαιακή βάση και τι σημαίνει το 2%; (γέλια)

Βάσω: Το 2%, και ξέρω ότι το έχουμε ξεπεράσει αυτό. Βέβαια…

Μ.Φ.: Μάλιστα.

Βάσω: Βέβαια για τον Βγενόπουλο θεωρώ ότι θα γίνει αλλά…

Μ.Φ.: Ότι μπορώ να πάρω τις εγκρίσεις γίνεται, αλλά δεν θέλω να του δημιουργήσω κανένα πρόβλημα…. γιατί δεν θέλω να βγω σε καμία εφημερίδα, κατάλαβες;… όχι εγώ…

Βάσω: Καταλαβαίνω μωρέ τι λες.

(παύση)

Βάσω: Τι να σου πω, να το συζητήσω και με τον Φώτη… Και εσύ θα πάρεις ενέχυρο τις υφιστάμενες μετοχές και αυτές που θα…

Μ.Φ.: Αποκτήσει.

Βάσω: Αποκτήσει.

Μ.Φ.: Ναι… και τα δικαιώματα που θα γίνουν μετοχές.

Βάσω: Ναι,… Ναι… Τι να σου πω, πρέπει να το συζητήσουμε και με τον Φώτη, να το συζητήσουμε με τον Φώτη.

Μ.Φ.: Μμμμ.

Βάσω: Γιατί είναι ξέρεις, ιδιαίτερο το ζήτημα μην…

Μ.Φ.: Να τον πάρω τον Φώτη τηλέφωνο;

Βάσω: Θες να τον πάρεις εσύ; Θες…

Μ.Φ: …τον παίρνω εγώ.

Βάσω: Ωχ Θεέ μου.

Μ.Φ.: Τον παίρνω αγάπη μου και μιλάμε μετά.

Βάσω: Εεε… πες … ότι έχω τα στοιχεία.

Μ.Φ.: Για περίμενε, ένα λεπτό, ένα λεπτό.

Συνομιλία 7: «Λεφτά από το ίδρυμα νταντρέ foundation»

Ο Φόλες συνομιλεί με γυναίκα, με την οποία μετά από συζήτηση για τη σχέση τους περνά τη γραμμή σε κάποιον Φώτη. Πιθανόν πρόκειται για τον Φώτη Καρατζένη, συνεργάτη του Βγενόπουλου και μέλος της διοίκησης της MIG, γιατί σε άλλη συνομιλία ενημερώνει πως μίλησε και με τον Καρατζένη. Αφού τον ρωτά αν θα εξασκήσουν τα δικαιώματα (σ.σ. προφανώς για την αγορά μετοχών) και παίρνει την απάντηση πως θα το κάνουν τελευταία μέρα, του θέτει το θέμα Βγενόπουλου. Δηλαδή πως πρέπει να φέρει δύο εκατομμύρια. Ενημερώνει το Φώτη για τη συζήτηση με τον Βγενόπουλο, πως δηλαδή τον ρώτησε αν φέρει τα χρήματα μέσω χρηματιστηριακής αν θα του ζητήσουν δικαιολογίες. Όταν ο Φόλες του απαντά πως θα ζητήσουν, ο Βγενόπουλος του προτείνει ως εναλλακτική να μην μπουν από δικό του λογαριασμό, πράγμα για το οποίο ο Φόλες τον ενημέρωσε πως θα υπάρξει πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να φαίνεται ως πηγή τρίτο πρόσωπο. Ο Φόλες πιθανολογεί πως θα τα φέρει από κάποια άλλη εταιρία όπως το «Νταντρέ Foundation». Ο Φώτης απαντά πως θα είχε πρόβλημα «αν τα έφερνε από άλλο λογαριασμό που περνάει από το μυαλό του». Ο Φόλες συμπεραίνει πως πρέπει να φέρει χρήματα από κάποια εταιρία που την έχει δηλώσει, κάνοντας έμμεσα την παραδοχή πως ο Βγενόπουλος έχει αδήλωτες εταιρίες. Εντοπίζει συνεχώς ως πρόβλημα τη δικαιολόγηση των χρημάτων. Προτείνεται ως λύση να φαίνεται πως τα χρήματα μπαίνουν από εταιρία, με τη δικαιολογία πως δίνονται από τη γυναίκα του ως ενδοεταιρική διευκόλυνση κάποιας εταιρίας. Συμφωνούν και οι δύο πως σε οποιοδήποτε από τα σενάρια το πρόβλημα δεν είναι η τράπεζα, αφού επαναλαμβάνεται πως «τόσα λεφτά έχουν αφαιρεθεί, δύο εκατομμύρια μας πειράζουν; Άλλου είδους πρόβλημα υπάρχει. Πρέπει να τα δηλώσουμε κάπου. Ξέρεις…»

Ο Φώτης προτείνει να εμφανίσουν το δάνειο ως δάνειο κίνησης κάποιας εταιρίας, αποκαλύπτοντας έτσι πως χρησιμοποιούσαν την τράπεζα και τις δανειοδοτήσεις όπως ήθελαν. Το πρόβλημα όμως, όπως λέει, είναι πως «αυτά τα πράγματα έχουμε σταματήσει να τα κάνουμε σε γενικές γραμμές». Έχει σημασία πως οι συζητήσεις γίνονται το 2011, δηλαδή τη χρονιά που η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου πραγματοποιεί το δεύτερο έλεγχο στην τράπεζα του Βγενόπουλου και εντοπίζει τις παρεκκλίσεις ζητώντας από την τράπεζα να συμμορφωθεί για δεύτερη φορά.

Συνομιλία f040211-17-114439-2316-O1021Redirect

Γυναικεία φωνή: Παρακαλώ;

Μ.Φ.: Καλημέρα σας

Γυναικεία φωνή: Καλημέρα σας

Μ.Φ.: Σε αγαπώ πολύ

Γυναικεία φωνή: Και εγώ

Μ.Φ.: Τι κάνεις;

Γυναικεία φωνή: Ελπίζω να το έλεγες σε εμένα και όχι σε άλλον

Μ.Φ: Σε εσένα, σε εσένα

Γυναικεία φωνή: ααα, εντάξει λοιπόν και εγώ πολύ

Μ.Φ.: Τι κάνεις αγάπη μου;

Γυναικεία φωνή: Καλά είμαι

Μ.Φ.: Καιρό έχω να σε δω

Γυναικεία φωνή: Ναι μωρέ

Μ.Φ.:… Στο κόστα να βρεθούμε

Γυναικεία φωνή: Ναι μωρέ αφού δεν μας έρχεσαι…. Ναι μωρέ αφού στο έχω πει…

Μ.Φ.: Ναι ματάκια μου δεν προλαβαίνω αφού φεύγω από εδώ..,.

Γυναικεία φωνή:… ταξίδι, κάτι να μην έχεις

Μ.Φ.: Φεύγω από εδώ κάθε μέρα 11,12

Γυναικεία φωνή: Πω πω

Μ.Φ.: Να τελειώσει η αύξηση και την επόμενη εβδομάδα να βρεθούμε

Γυναικεία φωνή: και μη χειρότερα ….Έστω και μία Κυριακή μεσημέρι, κάτι…

Μ.Φ.: Ναι ματάκια μου…

Γυναικεία φωνή: Μπράβο αγάπη μου, μπράβο

Μ.Φ.: Ο Φώτης τι κάνει; Καλά είναι;

Γυναικεία φωνή: Καλά είναι. Τον θες;

Μ.Φ.: Ναι τον θέλω

Γυναικεία φωνή: Θες για τα δικαιώματά του;

Μ.Φ.: Όχι

Γυναικεία φωνή: Θα του μιλήσεις εσύ για τα δικαιώματα του;

Μ. Φ.: Έχει;

Γυναικεία φωνή: Έχει και μας πήρε κάποιος από το dealing room

Μ.Φ.: Ναι

Γυναικεία φωνή: Κάποιος Ορφανός, Ορφανίδης…

Μ.Φ.: Whatever, ναι

Γυναικεία φωνή: Ναι, και μου λέει εγώ δεν μιλάω με κανέναν από αυτούς. Καλά του λέω, εντάξει. Οπότε νομίζω πες του το

Μ.Φ.: Ναι

Γυναικεία φωνή: και πες του το και δες ότι έχει για να τον προσέξεις και αυτόν, εντάξει; Στον δίνω, φιλάκια από εμένα

Μ.Φ.: Thank you

(Παύση)

Φώτης: Έλα Μιχάλη

Μ.Φ.: Καλημέρα

Φώτης: Καλημέρα και σε εσένα

Μ.Φ.: Sorry που σε ενοχλώ, έχω δύο θέματα.

Φώτης: Παρακαλώ

Μ.Φ.: Ένα λιγότερο σοβαρό και ένα πολύ σοβαρό. Το λιγότερο σοβαρό είναι… ότι είναι και απλό, αν θα εξασκήσουμε τα δικαιώματα που έχεις εσύ ή όχι.

Φώτης: Ε θα τα εξασκήσουμε αλλά την τελευταία μέρα, ξέρω γω…

Μ.Φ.: Την τελευταία μέρα. Εγώ πρέπει να στείλω μέχρι την Τρίτη, including Τρίτη αν θα τα εξασκήσουμε ή όχι και την πληρωμή μέχρι την Παρασκευή.

Φώτης: Ναι, οκ. Να σου πω μόνο, πόσα χρήματα χρειαζόμαστε, καμία 25.000; τριάντα;

Μ.Φ.: Ναι, ναι

Φώτης: Εντάξει

Μ.Φ.: Θα σου στείλω ένα email ακριβώς, για να ξέρεις ακριβώς τα νούμερα. Οκ; Και μέχρι την Τρίτη να μου πεις εσύ

Φώτης: Πάντως θα τα εξασκήσουμε, ναι.

Μ.Φ.: Ωραία. Και το δεύτερο είναι…. Μόνος σου είσαι;

Φώτης: Μόνος μου είμαι, ναι

Μ.Φ.: Οκ. Μίλησα με τον Βγενό

Φώτης: Ναι

Μ.Φ.: Έχει τέσσερα εκατομμύρια κάτι χιλιάδες μετοχές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να… για να τα εξασκήσει να μου φέρει δύο εκατομμύρια κάτι…

Φώτης: Ναι

Μ.Φ.: Με ρώτησε αν μου τα φέρνει απέξω και τα στέλνει κατευθείαν στη χρηματιστηριακή που πρέπει να μπούνε τα λεφτά, αν μου ζητάνε δικαιολογίες. Ναι βεβαίως, του λέω, μου ζητάνε δικαιολογίες, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Και αν δεν έρχονται από τον δικό μου λογαριασμό; Τότε, του λέω, έχουμε πρόβλημα. Αλλά θα το κοιτάξω. Το κοίταξα, πράγματι έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορεί να έρχονται από τρίτο πρόσωπο στο όνομά του.

Φώτης: Από ποιον λογαριασμό θέλει να τα φέρει;

Μ.Φ.: Από καμία εταιρία, ξέρω γω… όχι από το δικό του όνομα.

Φώτης: Εντάξει, όχι από το δικό του όνομα αλλά…. ας πούμε θέλει να τα φέρει από το ίδρυμα; Εάν θέλει να τα φέρει από το ίδρυμα το νταντρέ foundation, πως λέγεται….

Μ.Φ.: Ναι….

Φώτης: δεν νομίζω ότι …. μπορεί κανείς να πει ότι έχει πρόβλημα. Πρόβλημα θα είχε αν θα τα έφερνε από κάποιον άλλον λογαριασμό που περνάει από το μυαλό μου.

Μ.Φ.: Μάλιστα… Εεε

Φώτης: δηλαδή…. η απάντηση εξαρτάται

Μ.Φ.: Ναι, η απάντηση εξαρτάται. Αν είναι από το foundation δεν θα έχει πρόβλημα

Φώτης: αν είναι δηλαδή από κάποια εταιρία δική του ….

Μ.Φ.: Ναι…. Που την έχει δηλώσει

Φώτης: ναι…. Δεν βλέπω να έχει πρόβλημα. Αν όμως είναι από κάποια….

Μ.Φ.: Άλλη…

Φώτης: από κάποιο λογαριασμό στον οποίο δεν φαίνεται ο ίδιος ….

Μ.Φ.: Ναι….

Φώτης: ή έστω η γυναίκα του ή ….

Μ.Φ.: Σωστό, εκεί υπάρχει πρόβλημα

Φώτης: τότε θα έπρεπε … να δικαιολογηθεί, βέβαια.

Μ.Φ.: Σωστό

Φώτης: Και κατά πρώτον θα έπρεπε να δικαιολογηθεί….

Μ.Φ.: Ναι….

Φώτης: Νομίζω όχι εδώ αλλά εκεί … Δηλαδή όταν θα ….

Μ.Φ.: Και εδώ μου ζητάνε … Φώτη μου, και εδώ μου ζητάνε

Φώτης: Ναι

Μ.Φ.: Μου ζητάνε δικαιολογία γιατί έρχονται αυτά τα λεφτά, γιατί η δικαιολογία ότι…. η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν φτάνει, όπως καταλαβαίνεις.

Φώτης: Ε ναι, θα πρέπει να φανεί η συναλλαγή και θα πρέπει να δικαιολογήσει

Μ.Φ.: Μπράβο

Φώτης: Εάν είναι από τη σύζυγό του μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι χρηματική διευκόλυνση μεταξύ συζύγων, δεν υπάρχει θέμα.

Μ.Φ.: Ναι…

Φώτης: Αλλά αν είναι από μια εταιρία ή αν είναι από μια εταιρία που είναι beneficiary, είναι δικό του allocation των resources, δεν είναι θέμα.

Μ.Φ.: Μπράβο …

Φώτης: Αν όμως είναι από εταιρία και αυτό είναι που με απασχολεί δηλαδή γιαυτό ρωτάω

Μ.Φ.: Το ξέρω

Φώτης: Αν είναι… και υποψιάζομαι τι μπορεί να θέλει να κάνει… εκεί έχει πρόβλημα

Μ.Φ.: Και εγώ υποψιάζομαι και αυτό του είπα κατά 99% έχεις πρόβλημα άσε με να το ελέγξω. Εεε …. Από την νταντρέ λες εσύ ότι δεν έχει…. Και εκεί τι δικαιολογία θα βάλουμε;

Φώτης: Τίποτα… ότι είναι … ότι… είναι beneficiary είναι αυτός και η οικογένειά του, οτιδήποτε

Μ.Φ.: Οκ

Φώτης: Ότι είναι εσωτερική διευθέτηση της εταιρίας του… Της …. Των περιουσιακών του στοιχείων, εκεί δεν βλέπω θέμα δηλαδή, μην το ζαλίσουμε.

Μ.Φ.: Οκ, μην το ζαλίσουμε. Αν δεν θέλει να το κάνει από εκεί, δεν μπορεί να το κάνει από εκεί, ή δεν έχει εκεί, λέω εγώ, υπάρχουν άλλα δύο options, το ένα option που μάλλον δεν παίζει είναι αυτό το πρόγραμμα με δάνειο που κάνουμε στο προσωπικό … που το κάνουμε από την Κύπρο, αλλά εκεί έχουν βάλει ένα όριο 85.000, οπότε δεν παίζει….

Φώτης: Μμμ

Μ.Φ.: Και το δεύτερο είναι ότι μπορώ να του κάνω εγώ ένα δάνειο από το private … παίρνοντας του και τις μετοχές collateral και τα δικαιώματα που θα γίνουν μετοχές, οπότε κάλυψη θα έχω 300%, δεν είναι θέμα κάλυψης. Το θέμα είναι να του προτείνω; Έχουμε κανένα άλλο πρόβλημα αν το κάνουμε εμείς απ’ εδώ; Θα αφαιρεθούν από τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας;

Φώτης: Βέβαια

Μ.Φ.: Βέβαια, βέβαια, τόσα λεφτά έχουν αφαιρεθεί δύο εκατομμύρια μας πειράζουν; Αλλά άλλο είδος πρόβλημα υπάρχουν; Πρέπει να το δηλώσουμε κάπου; Πρέπει…,; Ξέρεις….

Φώτης: Όχι…

Μ.Φ.: For his own safety το ρωτάω

Φώτης: Ε όχι, αυτό θα πάει όμως στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου οπωσδήποτε. … Εκτός εάν πάλι αυτό το δάνειο παρουσιαστεί σαν κάτι άλλο. … Δηλαδή εάν πάρει το δάνειο κάποια εταιρία του, υποτίθεται για κεφάλαιο κίνησης, αλλά όλα αυτά τα πράγματα είναι πράγματα τα οποία έχουμε σταματήσει να τα κάνουμε, σε γενικές γραμμές. … Δηλαδή αν τα δει ο Μπουλούτας θα του σηκωθεί η τρίχα όρθια.

Μ.Φ.: Το φαντάζομαι … Οπότε ούτε αυτό δεν παίζει … Το μόνο που παίζει κανονικά, χωρίς να έχουμε πρόβλημα είναι ντάντρε.

Φώτης: Ε μου φαίνεται, ναι. Εεε … ναι. Νομίζω … Νομίζω, ναι. … Αλλά, ρίξτου έτσι….

πρώτα να του πεις ότι μάλλον υπάρχει κλπ κλπ για να σκεφτεί και ο ίδιος.

Μ.Φ.: Οκ.. Θες να του μιλήσεις εσύ;

Φώτης: Ο… καλά προς το παρόν δεν με έχει ρωτήσει, επομένως καλύτερα να μην του μιλήσω εγώ.

Μ.Φ.: Done

Φώτης: Εεε … αλλά όταν με ρωτήσει είμαι προετοιμασμένος και ξέρω τι θα του πω

Μ.Φ.: (γέλια) Thank you Φώτη, ευχαριστώ πάρα πολύ και σε μισή ωρίτσα σου στέλνω το email για τα δικά σου.

Φώτης: Πολύ καλά, ναι.

Μ.Φ.:Έλα, Bye

Φώτης.: Bye

Συνομιλία 8: «Μεταφορά από τη Νταντρέ»

Ο Φολές συζητά με γυναίκα και τον ρωτάει πού πρέπει να γίνει η κατάθεση. Η γυναίκα τον ενημερώνει πως είπε (ο Βγενόπουλος) να κάνει την κατάθεση από την Νταντρέ. Συμφωνούν να γίνει από την Νταντρέ κατάθεση στο λογαριασμό του και από εκεί στη Χρηματιστηριακή.

Συνομιλία f070211-17-094828-2316-O2316Redirect

Μ.Φ.: Μάλιστα

Γυναικεία φωνή: Μιχάλη, τι κάνεις;

Μ.Φ.: Καλημέρα

Γυναικεία φωνή: Καλημέρα, καλά είσαι;

Μ.Φ.: Καλά είμαι. Εσείς;

Γυναικεία φωνή: Καλά. Να σου πω θέλει να κάνει την κατάθεση, τα δύο εκατομμύρια τρία εξήντα έξι για την αύξηση.

Μ.Φ.: Ναι

Γυναικεία φωνή: Πού πρέπει να γίνει η κατάθεση;

Μ.Φ.: Η κατάθεση πρέπει να τα στείλουμε στη χρηματιστηριακή, στον χρηματιστηριακό κωδικό. Σε οποιοδήποτε λογαριασμό του στην τράπεζα

Γυναικεία φωνή: Γιατί εγώ θα την κάνω την μεταφορά από την νταντρέ, μου ’πε

Μ.Φ.: Πού;

Γυναικεία φωνή: Από την νταντρέ

Μ.Φ.: Από την νταντρέ, στο λογαριασμό του στην τράπεζα, σε οποιοδήποτε λογαριασμό στην τράπεζα…. προσωπικό

Γυναικεία φωνή: Και μετά;

Μ.Φ.: Και μετά τα στέλνω εγώ στη χρηματιστηριακή

Γυναικεία φωνή: Αααα οκ …. Άρα θα γίνει πρώτα σε προσωπικό του …. λογαριασμό

Μ.Φ.: Οκ

Γυναικεία φωνή: Και μετά θα τα μεταφέρεις εσύ στη χρηματιστηριακή

Μ.Φ.: Βέβαια

Γυναικεία φωνή: Έγινε, άρα να του το πω, έγινε

Μ.Φ.: Ντάξει

Γυναικεία φωνή: Οκ, thank you, bye.

Συνομιλία 9: « Να ξαναφέρει λεφτά, ξέρεις σε μια βδομάδα, σε δέκα μέρες…»

Ο Φολές συζητά με κάποιον άντρα. Τον ενημερώνει πως τον πήρε ο Βγενόπουλος και του είπε πως θα στείλει λεφτά από την Νταντρέ. Ο άντρας του λέει πως δεν θα έχει πρόβλημα αφού είναι δική του εταιρεία. Ο Φολές του λέει πως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη διαδικασία, τότε μπορεί να αλλάξει δολάρια σε ευρώ τα οποία έχει και στη συνέχεια να φέρει χρήματα απ έξω. Προτείνει στον άντρα να του μιλήσει (του Βγενόπουλου ) για το σενάριο αυτό. «Είναι τόσο η λεπτή η θέση» του λέει «και μετά να ξαναφέρει λεφτά, ξέρεις σε ια βδομάδα, σε δέκα μέρες, σε δυο βδομάδες…»

Συνομιλία f070211-17-095942-2316-O1022Redirect

Αντρική φωνή: Έλα

Μ.Φ.: Έλα, sorry που σε ενοχλώ

Αντρική φωνή: Πες μου

Μ.Φ.: Με πήρε και ο Βγενο ότι θα στείλει λεφτά από την νταντρέ.

Αντρική φωνή: Εντάξει

Μ.Φ.: Ντάξει, δεν έχει πρόβλημα καθόλου, ναι;

Αντρική φωνή: Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα αφού είναι δική του εταιρία

Μ.Φ.: Οκ. Εεε….Έχει δολάρια εδώ που δεν θέλει να τα αλλάξει. Αν εσύ νομίζεις ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, τα δολάρια θα μπορούσε να τα κάνει ευρώ για να καλύψει και μετά να φέρει…

Αντρική φωνή: Να σου πω …. Εεε…. Αυτό το πράγμα … εεε… πώς θες να το χειριστούμε; Θες να πάρω εγώ τηλέφωνο και την κανονιστική να βεβαιωθούμε ότι…

Μ.Φ.: Εεεε.,.. Αν μπορείς να μιλήσεις εσύ, εγώ θα του στείλω ένα email επειδή είναι τόσο λεπτή η θέση τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατάλαβες; Και μετά να ξαναφέρει λεφτά, ξέρεις σε μία εβδομάδα, σε δέκα μέρες, σε δύο εβδομάδες….

Αντρική φωνή: Λοιπόν, κατ… hold it για δέκα λεπτά και θα επανέλθω

Μ.Φ.: Οκ

Αντρική φωνή: Εντάξει;

Μ.Φ.: Thank you very much

Συνομιλία 10: «Ζήτα το έγγραφο της νομιμοποίησης της νταντρέ για να μην την πατήουμε»

Άντρας συνομιλεί με τον Φολέ και τον ρωτάει αν υπάρχει έγγραφο νομιμοποίησης της Νταντρέ «για να μην την πατήσουμε, ότι φαίνεται beneficial owner ο Ανδρέας» . Ο Φολές τον ενημερώνει πως η Νταντρέ δεν έχει λογαριασμό στην Τράπεζα και προτείνει να πάνε στο σενάριο της μετατροπής των δολαρίων σε ευρώ.

Συνομιλία f070211-17-100306-2316-O1022Redirect

Αντρική φωνή: Μπορείς να ζητήσεις εσύ

Μ.Φ.: Ναι;

Αντρική φωνή: Εεε …. Την …. Το έγγραφο της νομιμοποίησης της νταντρέ για να βεβαιωθούμε, μην την πατήσουμε, ότι φαίνεται πραγματικά beneficial owner ο Ανδρέας;

Μ.Φ.: Μα νταντρέ δεν έχει λογαριασμό μαζί μας εδώ. … Δώσε μου ένα λεπτό να το ελέγξω. Αλλά δεν έχει λογαριασμό μαζί μας εδώ.

Αντρική φωνή: Α μάλιστα.

Μ.Φ.: Το ελέγχω αμέσως …. Ένα λεπτό …. Νταντρέ …. Εάν έχει…. Όχι δεν έχει…. Δεν έχει.

Αντρική φωνή: Οκ, ’ντάξει.

Μ.Φ.: Να σε κάνω και σένα …; Εγώ του γράφω ένα email… με το χπάλι με το ποσό που χρειάζεται, με πόσα δολάρια είναι, ότι τα δολάρια που έχει μπορεί να το καλύψουνε, του γράφω και τα στοιχεία του δικού του λογαριασμού που μου τα ζήτησε για να κάνει το έμβασμα … του γράφω ότι αν θέλει μπορεί… τα δολάρια τον καλύπτουνε … για να κάνουμε μεταφορά αργότερα και του το στέλνω και το στέλνω και σε εσένα

Αντρική φωνή: Σύμφωνοι.

Μ.Φ.: Ντάξει;

Αντρική φωνή: Ναι, ναι

Μ.Φ.: Σε δύο λεπτά το έχετε.

Αντρική φωνή: Πολύ καλά.

Μ.Φ.: Thanks.

Συνομιλία 11: «Είναι τόσο ευαίσθητη… η διαδικασία τώρα με την αύξηση»

Ο Φολές μιλά με γυναίκα την οποία ενημερώνει πως μίλησε με τον Καρατζένη και πρέπει να του μιλήσει πριν το κάνει. Αναφέρονται στο σενάριο της μετατροπής των δολαρίων σε ευρώ

Συνομιλία f070211-17-102012-2316-O07Feb2011TAKASI

Γυναικεία φωνή: Έλα Μιχάλη το έλαβα

Μ.Φ.: Το έλαβες;

Γυναικεία φωνή: Θα του τα δείξω όλα αυτά τα στοιχεία που μου ’δωσες και ότι μου πει θα σε ενημερώσω

Μ.Φ.: Μπράβο. Επειδή μίλησα με τον Καρατζένη,…

Γυναικεία φωνή: Οκ;…. Ναι…;

Μ.Φ.: εεε …. Θέλει να του μιλήσει πριν να το κάνει….

Γυναικεία φωνή: ααα…. (ακατανόητη φράση)…. Χρήματα απέξω

Μ.Φ.: Σου έβαλα και ένα attachment εκεί. … Ναι γιατί είναι τόσο ευαίσθητη ξέρεις … η διαδικασία τώρα με την αύξηση οπότε καλύτερα θα ήταν να κάνει τα δολάρια ευρώ

Γυναικεία φωνή: Α μπράβο

Μ.Φ.: Και μετά να φέρει άλλη φορά ….

Μ.Φ.: Ακριβώς

Γυναικεία φωνή: Έγινε, οκ

Μ.Φ.; Αλλά θα του μιλήσει και ο Καρατζένης

Γυναικεία φωνή:Έγινε, έγινε, Thank you.

Μ.Φ.: Ευχαριστώ πολύ

Γυναικεία φωνή: Bye

Μ.Φ.: Bye

Συνομιλία 12: «Εφόσον δεν κάνουμε τίποτα άλλο ας κάνει αυτό»

Γυναίκα, κατά πάσα πιθανότητα στο γραφείο του Βγενόπουλου, δίνει εντολή στον Φολέ να μετατρέψουν τα δολάρια σε ευρώ. Του μεταφέρει την ακριβή διατύπωση του Βγενόπουλου «μου λέει εφόσον όχι δεν κάνουμε τίποτα άλλο ας κάνει αυτό».

Συνομιλία f070211-17-102334-2316-O2316Redirect

Μ.Φ.: Μάλιστα;

Γυναικεία φωνή: Χρησιμοποίησε το λογαριασμό των δολαρίων, μετέτρεψε τα και κατέθεσε τα

Μ.Φ.: Τέλεια

Γυναικεία φωνή: Οκ;

Μ.Φ.: Τέλεια

Γυναικεία φωνή: Οπότε… δεν είναι κάτι άλλο

Μ.Φ.: Μίλησε και με τον Φώτη, ναι;

Γυναικεία φωνή: Όχι δεν έχει μιλήσει με τον Φώτη, του ’πα αυτό που μου είπες

Μ.Φ.: Ναι…

Γυναικεία φωνή: Α και μου λέει εφόσον όχι δεν κάνουμε τίποτα άλλο ας κάνει αυτό, δεν είχε πρόβλημα, συμφώνησε.

Μ.Φ.: Τέλεια, τέλεια, τέλεια.

Γυναικεία φωνή: Οκ;

Μ.Φ.: Μπράβο, μπράβο, χαίρομαι

Γυναικεία φωνή: Οπότε το τελειώνουμε το πετάω

Μ.Φ.: Ναι

Γυναικεία φωνή: Έγινε, τα κάνεις εσύ όλα δεν χρειάζομαι κάτι άλλο εγώ;

Μ.Φ.: Ναι ναι ναι, τίποτα

Γυναικεία φωνή: Έγινε, bye

Συνομιλία 13: «Τα λεφτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του κ. Βγενόπουλου στην IBG»

Ο Φολές ενημερώνει κάποιον άντρα πως στέλνει τα λεφτά του Βγενόπουλου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην IBG (πρόκειται για την Επενδυτική Τράπεζα,θυγατρική της Λαϊκής)

Συνομιλία f070211-17-110212-2316-O2316Redirect

Μ.Φ.: Ναι;

Αντρική φωνή: Έλα φίλε, σε πήρε;

Μ.Φ.: Ναι, τα λεφτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του κ. Βγενόπουλου τα στέλνω στην IBG γιατί οι μετοχές εκεί είναι. Οπότε ….

Αντρική φωνή: Τον έχεις γράψει; Όχι ακόμα

Μ.Φ.: Όχι θα τον γράψω τώρα

Αντρική φωνή: Ναι στείλτα εκεί

Μ.Φ.: (ακατανόητη φράση)

Αντρική φωνή: 87.910 ναι και μετά χρέωσε τον κιόλας ότι θες

Μ.Φ.: Αλλά θα τα πιστώσω σε εσάς κατευθείαν στον κωδικό του

Αντρική φωνή: Ναι, ναι

Μ.Φ.: Ναι ναι thank you

Αντρική φωνή: Ντάξει;

Μ.Φ.:Έλα bye

Συνομιλία 14: «Πελάτης πουλάει δολάρια, αγοράζει ευρώ»

Ο Φόλες μιλάει με κάποιον Νίκο, τον οποίο ενημερώνει πως ο Βγενόπουλος πουλάει δολάρια και αγοράζει 2.362.000 ευρώ

Συνομιλία f070211-17-130703-2316-O07Feb2011PATSIOS

Νίκος: Ναι;

Μ.Φ: Γεια σου Νίκο.

Νίκος: Γεια σου Μιχάλη.

Μ.Φ: Μπορούμε να κάνουμε μία πράξη με αυριανό valeur; Πελάτης πουλάει δολάρια, αγοράζει ευρώ. Μπορούμε…

Νίκος: Ε ναι. Θα τα έχει τα ευρώ αύριο, έτσι;

Μ.Φ: Για να τα έχει τα ευρώ αύριο γιατί πρέπει να τα στείλω στη χρηματιστηριακή

Νίκος: Μμμ.,.Ναι.. οπότε τα έχουμε; Συγνώμη, πάμε ξανά για τα δολάρια

Μ.Φ.: Εγώ έχω τα δολάρια, θέλω τα ευρώ αύριο

Νίκος: Α πολύ ωραία. Οπότε…οκ εντάξει, με μία μέρα δηλαδή με ρωτάς εάν μπορούμε να κάνουμε πράξη. Μπορούμε… μπορούμε…ναι…

Μ.Φ: Μμμ.,.ο πελάτης αγοράζει ευρώ 2.362.000

Νίκος: 2.362 από τη στιγμή που έχουμε τα δολάρια

Μ.Φ.: Ναι πουλάει δολάρια, Βγενόπουλος Ανδρέας

Νίκος: οκ. Λοιπόν ένα λεπτό

Μ.Φ: Για περίμενε γιατί το βλέπω να πάρει κάτω βόλτα. Το κάνες; Όχι.

Νίκος: Όχι δεν έχω κάνει κάτι. Θες να κλείσω πρώτα και να μου πεις μετά τι να βάλουμε; Ότι θέλεις…

Μ.Φ: Το περίμενα από 36 και γυρίζει ήδη στο 35 45. Χέστο, κάντο τώρα

Νίκος: Να το κάνω τώρα; οκ.

Μ.Φ: Ναι, ναι

Νίκος: οκ στο σαράντα, δεν μου το κάνε…στο 48 το έχω κάνει έτσι; Market

Μ.Φ: 48 53 790

Νίκος: οκ.53, να σου πω και το ref τώρα;

Μ.Φ: Ναι

Νίκος: Πήρα και το email σου. Thanks. Κανονικά 2 69 φαντάζομαι, έτσι;

Μ.Φ: 2 69, ναι.

Νίκος: οκ.

Μ.Φ: Οπότε αγοράζει 2.362.000

Νίκος: οκ. Ωραία. Valeur είπαμε αύριο

Μ.Φ: Ναι

Νίκος: 1 35 53

Μ.Φ: 1 35 53

Νίκος : 88 20 τρία εξάρια

Μ.Φ: 88 20 666.

Νίκος: οκ; Εντάξει;

Μ.Φ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Νίκος: Και εγώ ευχαριστώ.

Μ.Φ: Bye

Νίκος: Γεια σου Μιχάλη.

Η Dandre Foundation και το δίκτυο των offshore

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, αναζητήσαμε στοιχεία για την εταιρία Dandre Foundation, η οποία αναφέρεται στις επίμαχες συνομιλίες. Αν και τίποτα συγκεκριμένο δεν εντοπίζεται σχετικά με την εν λόγω εταιρία, τέτοιο «ίδρυμα» εμφανίζεται στην πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν με ακριβή διεύθυνση Städtle 36; 9490 Vaduz.

Στην ίδια διεύθυνση, όπως προκύπτει από την έρευνα, βρίσκεται γραφείο δημιουργίας offshore, το οποίο δεν φέρει επωνυμία, διαχειρίζεται ωστόσο ένα τεράστιο δίκτυο εξωχώριων εταιριών. Στη διεύθυνση για παράδειγμα Städtle 36; 9490 Vaduz; Principality of Liechtenstein εμφανίζονται τέσσερις εταιρίες, δύο με την επωνυμία MONTAGUE GOLDSMITH INVESTCO ANSTALT, κάποια TAURIN MANAGEMENT ANSTALT και μια TAURIN CORPORATE ANSTALT.

Στην ίδια διεύθυνση, γραμμένη με διαφορετικό τρόπο (STÄDTLE 36/9490 – VADUZ/ LIECHTENSTEIN για παράδειγμα), εντοπίζονται αντιθέτως μόνο οι δύο από τις παραπάνω εταιρίες, ενώ εμφανίζεται και μία τρίτη με την επωνυμία THE PRANMO FOUNDATION. Κάθε μια απ’ αυτές συνδέεται μ’ ένα αχανές δίκτυο άλλων εταιριών, οι οποίες με τις σειρά τους δικτυώνονται με ακόμη περισσότερες offshore, που στο σύνολο ξεπερνούν τις 50.