Αποκάλυψη: Ακόμη και ο ΟΟΣΑ είχε εγκαλέσει την Ελλάδα για συγκάλυψη στην υπόθεση Βγενόπουλου

Παρά τις προσπάθειες να συγκαλυφθεί η υπόθεση, το μέγεθος του σκανδάλου όχι μόνο είχε γίνει αντιληπτό από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εδώ και μήνες, αλλά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του εκθέτει τη χώρα μας για την κωλυσιεργία της ελληνικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση Βγενόπουλου.

56fd5e861dc524536c8b567c

Την ώρα που στελέχη της ελληνικής Δικαιοσύνης προσπαθούν να απαλλάξουν από τις ποινικές ευθύνες τον Ανδρέα Βγενόπουλο ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη νομοθεσία, με αποκορύφωμα την υπόθεση της εισαγγελέως Εφέτων Γεωργίας Τσατάνη η οποία όχι μόνο αφαίρεσε τη δικογραφία από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά φρόντισε και να την αρχειοθετήσει, ο ΟΟΣΑ με μια έκθεση κόλαφο εγκαλεί τη χώρα μας για κωλυσιεργία και συγκάλυψη. 

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την υλοποίηση από ελληνικής πλευράς της σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στην Ελλάδα η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015, αναφέρεται ξεκάθαρα σε δυο παραγράφους (παρ. 21, 22) στην υπόθεση χρηματισμού (Υπόθεση #6) του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου από την εταιρία FOCUS, του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα αλλά και στους χειρισμούς των ελληνικών δικαστικών Αρχών στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου. 

“Άρθρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κύπρου άρχισαν να αναφέρουν τις καταγγελίες για την υπόθεση αυτή το 2013 και, εκτενέστερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014” αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ και συνεχίζει: “ένας Έλληνας επιχειρηματίας μετέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ σε ανώτερο Κύπριο δημόσιο λειτουργό, δηλαδή πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο (ΠΕΠ), τον Ιούλιο του 2007. Οι κυπριακές αρχές ζητούσαν συνδρομή από τους Έλληνες ομολόγους τους μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Μέχρι το χρόνο της επιτόπιας επίσκεψης, τον Οκτώβριο του 2014, οι κυπριακές αρχές είχαν καταδικάσει το πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο για φορολογικά εγκλήματα και (σύμφωνα με την Ελλάδα) ερευνούσαν το πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο για δωροληψία”.


Με βάση τις ενσωματωμένες παραπομπές που συνοδεύουν την έκθεση, πρόκειται ξεκάθαρα για την υπόθεση Βγενόπουλου-Ζολώτα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον Αύγουστο του 2013 οι κυπριακές Αρχές ζήτησαν βοήθεια από τους έλληνες ομολόγους τους. Από τη στιγμή της επιτόπιας επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2014, οι κυπριακές Αρχές είχαν καταδικάσει το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για φορολογικά αδικήματα και (σύμφωνα με την Ελλάδα) ερευνούσαν το ίδιο πρόσωπο για δωροδοκία. Παρά τις αναφορές όμως των μέσων ενημέρωσης και τις εν εξελίξει έρευνες για δωροδοκία στην Κύπρο, μέχρι λίγο πριν τη δημοσίευση της αναφοράς του ΟΟΣΑ τον Μάρτιο του 2015, η Ελλάδα δεν είχε ξεκινήσει καμία έρευνα για ξένη δωροδοκία.

.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προσθέτει ότι κατά το χρόνο της επιτόπιας επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2014, οι έλληνες εισαγγελείς δεν γνώριζαν τις καταγγελίες για την υπόθεση. Η ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, δεν ήταν ενήμερη για αυτές τις καταγγελίες αλλά ερευνούσε μόνο την υπόθεση για πιθανή φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, “η Αρχή, παρείχε βοήθεια στις κυπριακές αρχές αλλά δεν είχε διαβιβάσει τις καταγγελίες στους έλληνες εισαγγελείς. Η Αρχή εξήγησε ότι περίμενε από τις κυπριακές Αρχές να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη παθητικής δωροδοκίας”.

.


Να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι καταπέλτης για τη χώρα μας. Η ειδική ομάδα εργασίας του Οργανισμού που αξιολογεί περιπτώσεις διαφθοράς μέσω δωροδοκίας και χρηματισμού, επιπλήττει την Ελλάδα για τη μη εφαρμογή, όπως φαίνεται από την έκθεση της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.

Υπόλογοι Εισαγγελία Αρείου Πάγου και υπουργός Δικαιοσύνης

Υπόλογη για τις διεθνείς διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο Βγενόπουλου δεν είναι άλλη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς δεν φρόντισε να προχωρήσει τις διαδικασίες αναφορικά με το μείζον αυτό ζήτημα εγκαίρως. Παράλληλα όμως, υπόλογος είναι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος πρέπει να απολογηθεί καθώς όφειλε να έχει ζητήσει εξηγήσεις για την κωλυσιεργία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ επίσημα μεταφρασμένη:

Αποφασισμένη η Κιόβεσι να λογοδοτήσουν για τα Τέμπη οι υπουργοί, ανεξάρτητα από την ασυλία τους στην Ελλάδα

Kovesi EP scaled 1

Αποφασισμένη η Κιόβεσι να λογοδοτήσουν για τα Τέμπη οι υπουργοί, ανεξάρτητα από την ασυλία τους στην Ελλάδα

Ερώτημα-βόμβα της Ευρωπαία Εισαγγελέα για άσκηση απευθείας διώξεων κατά πολιτικών προσώπων

Σε μια κλωστή κρέμεται η γενικευμένη σύρραξη στην Μ. Ανατολή εν αναμονή αποφάσεων για αντίποινα

νετ

Σε μια κλωστή κρέμεται η γενικευμένη σύρραξη στην Μ. Ανατολή εν αναμονή αποφάσεων για αντίποινα

Ανησυχία για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με δεκάδες…