Αποκαλύψεις πώς Ουγγαρία, Σλοβακία και Τουρκία βοήθησαν τους Ρώσους ολιγάρχες

Σύμφωνα με έρευνα η Ουγγαρία και η Σλοβακία φέρονται να άσκησαν συντονισμένες ή παράλληλες πιέσεις εντός της ΕΕ για να αλλάξει το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Ρωσία

AP25079378854561

Ηχητικό απόσπασμα που προέκυψε από μεγάλη διεθνή έρευνα, την οποία υπογράφει δίκτυο ερευνητικών μέσων, μεταξύ των οποίων τα ICJK, VSquare, FRONTSTORY.PL, Delfi Estonia, The Insider και δημοσιεύθηκε την Τρίτη 31/03 αποκαλύπτει ότι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο συζητά την αφαίρεση των Ρώσων ολιγαρχών από τις κυρώσεις της ΕΕ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Πέρα από την συγκεκριμένη συνομιλία στο φως έρχονται συστηματικές παρεμβάσεις Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τουρκίας, με επίκεντρο την προσπάθεια άρσης κυρώσεων εις βάρος του Ρώσου ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ και της αδελφής του Ισμαϊλοβα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η Ουγγαρία και η Σλοβακία φέρονται να άσκησαν συντονισμένες ή παράλληλες πιέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αλλάξει το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, υπάρχει εμπλοκή και της Τουρκίας καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μέσω του Σλοβάκου πρωθυπουργού να βγει από τη λίστα των κυρώσεων ο Ουσμάνοφ.

Όσον αφορά τις συνομιλίες Λαβρόφ – Σιγιάρτο αυτές χρονολογούνται κυρίως από το 2024 και μετά, αποκαλύπτοντας μια σχέση στενής επικοινωνίας, στο πλαίσιο της οποίας ο Ούγγρος αξιωματούχος εμφανίζεται πρόθυμος να εξυπηρετήσει αιτήματα, που σχετίζονται με ρωσικά συμφέροντα εντός της Ε.Ε.

Σε μία από τις χαρακτηριστικότερες συνομιλίες που διέρρευσαν ο Λαβρόφ μεταφέρει αίτημα του Ουσμάνοφ προς την ουγγρική πλευρά για την απομάκρυνση της αδελφής του από τη λίστα κυρώσεων.

Από την μεριά του Σιγιάρτο απαντά ότι η Ουγγαρία, σε συνεργασία με τη Σλοβακία, εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι τον Μάρτιο του 2025, η Ισμαίλοβα εν τέλει αφαιρείται από τη λίστα, στο πλαίσιο συμβιβασμού για την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Παράλληλα η έρευνα υποστηρίζει ότι η Βουδαπέστη δεν περιορίστηκε σε μεμονωμένες παρεμβάσεις αλλά επιδίωξε συστηματικά την αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε άλλες συνομιλίες, ο Σιγιάρτο εμφανίζεται να ζητά από ρωσικής πλευράς επιχειρήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογηθούν ουγγρικά βέτο σε νέες κυρώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ρωσικές τράπεζες και το λεγόμενο «σκιώδη στόλο» πετρελαιοφόρων, που επιτρέπει στη Μόσχα να παρακάμπτει τους περιορισμούς.

Την ίδια στιγμή ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Φίτσο έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων και έχει υποστηρίξει δημόσια την απομάκρυνση τόσο της Ισμαίλοβα όσο και του Ουσμάνοφ από τις λίστες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απείλησε και με βέτο, γεγονός που ενίσχυσε τη διαπραγματευτική πίεση εντός της Ε.Ε.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα της έρευνας, απέστειλε επιστολή προς τον Ρόμπερτ Φίτσο στις 2 Μαρτίου 2026 ζητώντας τη στήριξη ευρωπαϊκών ηγετών για την άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ουσμάνοφ.

Ο Ερντογάν παρουσίασε τον ολιγάρχη ως επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, που υφίσταται άδικη μεταχείριση, επισημαίνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις των κυρώσεων στις σχέσεις τρίτων χωρών με την Ε.Ε.

Πάντως μέχρι και αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει μόνο διευκρινίσεις από τη Βουδαπέστη και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχουν ήδη ληφθεί άτυπα μέτρα περιορισμού της συμμετοχής της Ουγγαρίας σε ευαίσθητες διαβουλεύσεις.

Για παράδειγμα, η Ουγγαρία δεν μετέχει σε κρίσιμες συνομιλίες για την Ουκρανία στη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων» με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Βρετανία, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Βέβαια την ίδια ώρα εγείρονται ερωτήματα γύρω από το κατά πόσο η απαίτηση ομοφωνίας στις κυρώσεις καθιστά την Ε.Ε ευάλωτη σε πολιτικούς εκβιασμούς.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Σιγιάρτο όχι μόνον δεν αρνείται την επικοινωνία με τη ρωσική ηγεσία, αλλά υποστηρίζει ότι ενεργεί με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η ουγγρική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Όρμπαν έχει επανειλημμένα «μπλοκάρει» τις κυρώσεις χαρακτηρίζοντάς τες αναποτελεσματικές και επιζήμιες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σήμερα, συνεχίζει να «μπλοκάρει» το 20ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας καθώς και το δάνειο που έχει συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες προς την Ουκρανία, προβάλλοντας ως αίτημα την αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα, που έχει υποστεί ωστόσο ζημιές από ρωσικά χτυπήματα στις 27 Ιανουαρίου.

Από την μεριά τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ελπίζουν, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου στην Ουγγαρία, όπου για πρώτη φορά φαίνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία ο Όρμπαν ύστερα από 16 χρόνια, πως μια ενδεχόμενη ήττα του θα προκαλέσει την επαναπροσέγγιση της Ουγγαρίας με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: euobserver

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεύτερη δικογραφία για παράνομες επιδοτήσεις – Ζητείται άρση ασυλίας 11 βουλευτών

Η Βούλτεψη εξόργισε βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ: «Σας τιμά να συμπεριφέρεστε σαν γειτόνισσα στο μπαλκόνι;»

Καρυστιανού για δίκη Τεμπών: «Αυτή τη παρωδία να την κρατήσουν για τον εαυτό τους» – «Όλοι οι συγγενείς να είναι στην αίθουσα»

Πολλαπλά πυρά εναντίον Βασιλειάδη από ΣΥΡΙΖΑ, Πολάκη και Νέα Αριστερά: «Κανένα σενάριο διάλυσης κομμάτων»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Πυρά της αντιπολίτευσης για την επίθεση Μητσοτάκη στο Documento: «Αυτός εξέθρεψε την Ομάδα Αλήθειας, δεν δικαιούται να μιλά για τοξικότητα»

5140290

Πυρά της αντιπολίτευσης για την επίθεση Μητσοτάκη στο Documento: «Αυτός εξέθρεψε την Ομάδα Αλήθειας, δεν δικαιούται να μιλά για τοξικότητα»

H αντιπολίτευση στέκεται στο πλευρό του Documento μετά την χυδαία επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην…

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στον Άδωνι: «Οι απειλές συνιστούν ευθεία παρέμβαση»

georgiadi 1 1536x801 1

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στον Άδωνι: «Οι απειλές συνιστούν ευθεία παρέμβαση»

Πιο συγκεκριμένα, η ένωση υπενθυμίζει στον κ. Γεωργιάδη ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποτελεί θεσμό του…

Άννα Βίσση στο ΟΑΚΑ: Χιλιάδες στην αναμονή για ένα εισιτήριο – Πόσο κοστίζει το φθηνότερο και το ακριβότερο

2686088

Άννα Βίσση στο ΟΑΚΑ: Χιλιάδες στην αναμονή για ένα εισιτήριο – Πόσο κοστίζει το φθηνότερο και το ακριβότερο

Η Άννα Βίσση ετοιμάζεται για μια μεγαλειώδη συναυλία στο ΟΑΚΑ, η οποία προγραμματισμένη για τις…

Οι Προτάσεις μας

Τζιμ Τζάρμους: Το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά στα καλύτερά του – Οι 4 ταινίες που ξεχωρίζουμε

jim jarmusch

Τζιμ Τζάρμους: Το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά στα καλύτερά του – Οι 4 ταινίες που ξεχωρίζουμε

Ο ασπρόμαυρος Τζάρμους έχει φτιάξει ένα δικό του κινηματογραφικό οικοσύστημα, που δεν εστιάζει στην πλοκή…

Τέλος οι παλιές ταυτότητες: Το καλοκαίρι λήγει η προθεσμία για αλλαγή στις νέες – Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης

tautotites

Τέλος οι παλιές ταυτότητες: Το καλοκαίρι λήγει η προθεσμία για αλλαγή στις νέες – Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης

Οι πολίτες καλούνται να ξεκινήσουν τη διαδικασία αντικατάστασης με τις νέες ταυτότητες, οι οποίες ενσωματώνουν…

Γιώργος Μυλωνάκης: Τι αναφέρει ο γιατρός που τον χειρούργησε – «Έχουμε μπροστά μας 10 ημέρες αγωνίας – Δράσαμε πολύ γρήγορα »

6934156

Γιώργος Μυλωνάκης: Τι αναφέρει ο γιατρός που τον χειρούργησε – «Έχουμε μπροστά μας 10 ημέρες αγωνίας – Δράσαμε πολύ γρήγορα »

Ικανοποιημένος από την επέμβαση δήλωσε ο γιατρός Ευτύχιος Αρχοντάκης

Reuters: Ρώσοι χάκερς «χτύπησαν» το ΓΕΕΘΑ – Απέκτησαν πρόσβαση σε περισσότερους από 170 λογαριασμούς email

pexels tima miroshnichenko 5380607

Reuters: Ρώσοι χάκερς «χτύπησαν» το ΓΕΕΘΑ – Απέκτησαν πρόσβαση σε περισσότερους από 170 λογαριασμούς email

Τα δεδομένα ήρθαν στο φως κατά λάθος, όταν οι ίδιοι οι χάκερ τα άφησαν εκτεθειμένα…

Απάτη-μαμούθ στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «στρατηγείο» των εικονικών τιμολογίων και η δράση του 71χρονου

OPEKEPE2

Απάτη-μαμούθ στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «στρατηγείο» των εικονικών τιμολογίων και η δράση του 71χρονου

Πώς στήθηκαν οι δύο εταιρείες-φάντασμα που ζημίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσω…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: «Αυξάνονται οι ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν αλλά μένει ανοικτό το ζήτημα με τα πυρηνικά»

AP26106458514739

Reuters: «Αυξάνονται οι ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν αλλά μένει ανοικτό το ζήτημα με τα πυρηνικά»

Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, Στρατάρχης Ασίμ Μουνίρ, έφτασε στο Ιράν την Τετάρτη (15/04)…