Newsroom

Newsroom

Αποκαλύψεις για την απόπειρα κατά του Μακαρίου, 44 χρόνια μετά

Ήταν 8 Μαρτίου του 1970, όταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο δέχθηκε διασταυρούμενα πυρά, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή…

makarios 0

Ήταν 8 Μαρτίου του 1970, όταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο δέχθηκε διασταυρούμενα πυρά, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από την περίβολο της Αρχιεπισκοπής. Ο Μάκαριος σώθηκε από θαύμα και τους χειρισμούς του πιλότου του, ενώ τις επόμενες ημέρες συνελήφθησαν 10 άτομα για την απόπειρα, μεταξύ των οποίων ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μακαρίου. Η επίσημη εκδοχή έλεγε πως ο Γιωρκάτζης ήταν δυσαρεστημένος από την αποπομπή του από τον Μακάριο και έλαβε μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του μαζί με μια ομάδα αντιμακαριακών. Το τεταμένο κλίμα της εποχής, δικαιολογούσε μια τέτοια θεωρία. Σήμερα, το Hot Doc αποκαλύπτει την αλήθεια και τον διπλό ρόλο των πρωταγωνιστών της απόπειρας. 
Δεν ήταν το μίσος για τον Μακάριο που όπλισε τις ομάδες δολοφονίας, αλλά οι εντολές των Αμερικανών. Η επιχείρηση ήταν μέρος του απόρρητου σχεδίου ΕΡΜΗΣ, που το Hot Doc αποκαλύπτει. Το σχέδιο είχε ως στόχο το πραξικόπημα και τη διχοτόμηση της Κύπρου. 

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης δεν ήταν μόνο δυσαρεστημένος από την αποπομπή του, αλλά και μέλος της Κόκκινης Προβιάς, του μυστικού δικτύου της CIA στην Ελλάδα. Ακολουθούσε τις εντολές του αντισυνταγματάρχη Δημήτρη Παπαποστόλου, επικεφαλής των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην Κύπρο, πρωτεργάτη της χούντας. Ο Παπαποστόλου σχεδίασε την επιχείρηση κατά του Μακαρίου, ενώ ήταν επίσης μέλος της Κόκκινης Προβιάς.
Οι άνθρωποι που ήταν στην ομάδα δολοφονίας του Μακαρίου μίλησαν αποκλειστικά στο Hot Doc και τον Κώστα Βαξεβάνη. Οι αποκαλύψεις τους είναι συνταρακτικές. Όσοι εμφανίζονταν να είναι δίπλα στον Μακάριο, ήταν οι ίδιοι οι οποίοι, με αμερικανικές πλάτες, σχεδίαζαν την ανατροπή και δολοφονία του, επί σειρά ετών.

Διαβάστε στο Hot Doc που κυκλοφορεί όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη δράση της Κόκκινης Προβιάς στην Ελλάδα