Newsroom

Newsroom

Αποχώρησε προσωρινά από τη συζήτηση της πρότασης μομφής η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Β.Μεϊμαράκη, όταν ο πρόεδρος της Βουλής…

syriza ko

Αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Β.Μεϊμαράκη, όταν ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές κατά του δ’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκη κι όταν εκείνος ζήτησε να μιλήσει επί προσωπικού, δεν του επετράπη καθώς είχε ήδη δοθεί ο λόγος στον Ευ.Βενιζέλο. “Μην μου κουνάς το δάχτυλο εμένα”, είπε ο Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου της Βουλής απορρίφθηκε τελικά αργά το βράδυ της Δευτέρας, καθώς σε σύνολο 241 βουλευτών, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 76 και κατά 165 βουλευτές.

 

 

Ο πρόεδρος της Βουλής Β.Μεϊμαράκης, απαντώντας στις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και άλλων ομιλιτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι, απορρίπτοντας τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ της κυβέρνησης, επισήμανε ότι όλοι οι πρόεδροι της Βουλής και οι αντιπρόεδροι έχουν κομματική ταυτότητα.

Αφησε, δε, αιχμές κατά του Γ.Δραγασάκη, λέγοντας: «Γιατί ο δικός σας αντιπρόεδρος τι αισθάνεστε ότι κάνει; Έχει συμπεριφερθεί κατά ανάλογο τρόπο αρκετές φορές και δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

Ο Γ.Δραγασάκης που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην έδρα, δίπλα στον προεδρεύοντα Γ.Τραγάκη, ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, ωστόσο ο κ. Τραγάκης δεν του τον έδωσε. Όπως είπε, ο κ. Τραγάκης εκείνοι που βρίσκονται στην έδρα δεν μπορούν να ζητούν το λόγο επί προσωπικού. Κατόπιν τούτου, ο κ. Δραγασάκης κατέβηκε από την έδρα και πήγε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο λόγος δεν του δόθηκε και πάλι, καθώς στο βήμα είχε ήδη ανέβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος.

Ο κ. Δραγασάκης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν, ωστόσο ο κ. Τραγάκης είπε ότι θα δώσει τον λόγο στον αντιπρόεδρο της Βουλής μετά την ομιλία του κ. Βενιζέλου. Δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε. 

Ο Γ. Δραγασάκης επέστρεψε για να πάρει το λόγο επί προσωπικού και είπε ότι ήταν μια άτυχη στιγμή νωρίτερα για τον Γ. Τραγάκη. Αναφορικά με τα λεγόμενα του Ευ. Μεϊμαράκη, ότι απέκρυψε την ώρα που θα μιλούσε την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είχε υπάρξει συζήτηση και ο Ευ. Μεϊμαράκης ανέφερε ανακρίβεια. Αφού έκανε λόγο για “ανακρίβειες” του προέδρου της Βουλής, είπε ότι επιφυλάσσεται για το αν θα μπορεί να συνεργαστεί με τον Ευ. Μεϊμαράκη μετά τα όσα είπε περί «διπλής ταυτότητας». Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης συναίνεσης στον τρόπο άσκησης της αντιπαράθεσης. Ο Ευ. Μεϊμαράκης υπεραμύνθηκε του διπλού ρόλου των προέδρων, αφού και ο Γ. Δραγασάκης λειτουργεί ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Δραγασάκης ξαναπήρε το λόγο για να αναφέρει ότι δεν καταλαβαίνει την πόλωση που προκαλεί η αντίπαλη παράταξη.

«Αφού δεν με αφορά προσωπικά η πρόταση δυσπιστίας, θα απαντήσω κι εγώ πολιτικά», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λαμβάνοντας τον λόγο και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι ΝΔ, την τιμώ, έχω εκλεγεί με την ΝΔ και με αυτή θα εκλεγώ ξανά» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης. 

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα είπε: «Εσείς αρνείστε το Σύνταγμα» και εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που παρουσίασε.

«Ο πολιτικός πολιτισμός έχει ήδη πληγεί με την πρόταση μομφής που καταθέσατε κατά του προέδρου της Βουλής» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Εσείς με βάναυσο τρόπο παραβιάσατε τον κανονισμό της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε έκτακτες περιστάσεις. «Βρισκόμαστε σε έκτακτες περιστάσεις και δεν ξέρουμε για πόσο. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι υιοθετούνται καθ’ υπερβολή. Είμαι σίγουρος όμως ότι ούτε η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο κι ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να συζητούνται τα νομοσχέδια περισσότερες μέρες».

Ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε, δε, να υπάρξει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, που να προβλέπει ότι οι προτάσεις μομφής θα συζητώνται μετά το κατεπείγον νομοσχέδιο – πρόταση που αργότερα στήριξε και ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά παιχνίδια και είσπραξη μικροκομματικού οφέλους από τις δύο προτάσεις μομφής.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «έκανε μια τρύπα στο νερό χθες, κι έπεσε μέσα», ενώ έκανε λόγο για «λυσσαλέες προσπαθείς και αβυσσαλέες προσδοκίες».

Να μας συγχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον διευκολύναμε να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα και να μην έχει κυβέρνηση η χώρα την ώρα που θα συνεδριάζει στην Αθήνα το Eurogroup.

Tην ώρα που η χώρα αγωνίζεται και καταφέρνει να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να επανέλθει στην ομαλότητα, κάποιοι λυπούνται, είπε.

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όλο απειλεί, ότι θα ακυρώσει τις συμβάσεις, θα ακυρώσει τις επενδύσεις, θα μας βάλει φυλακή, θα μας βάλει περισσότερο ακόμη στη φυλακή, εκβιάζοντας και με  ψευτοεισαγγελικό ύφος».

Αναλυτικά η συζήτηση στη Βουλή. 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…