Newsroom

Newsroom

Αποχωρεί το "Barbaros" αλλά η Τουρκία ετοιμάζει το "Τουρκουάζ"

Στην Τουρκία επιστρέφει το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» αποχωρώντας από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα είχε εκδώσει οδηγία NAVTEX, που δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

1 713

Στην Τουρκία επιστρέφει το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» αποχωρώντας από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα είχε εκδώσει οδηγία NAVTEX, που δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι τα ξημερώματα το «Μπαρμπαρός» έπλεε με κατεύθυνση προς την Τουρκία.
Το τελευταίο λιμάνι, στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της Αμμοχώστου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εκδώσει νέα NAVTEX και το «Μπαρμπαρός» μείνει μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ».
Ο Κύπριος αξιωματούχος απέρριψε τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Οζντίλ Ναμί, ότι το «Μπαρμπαρός» επιστρέφει στην Τουρκία, επειδή έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ και διαβεβαίωσε ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σταματά με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο».
Η Τουρκία ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες και δεύτερο πλοίο αντίστοιχο του «Μπαρμπαρός» με την επονομασία «Τουρκουάζ».
«Σήμερα με την κατασκευή του Τουρκουάζ έχει επιτευχθεί ένα έπος», είπε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, προσθέτοντας ότι πλέον η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τέτοιου είδους πλοία τα οποία κοστίζουν 300 εκατομύρια δολάρια.
Το Τουρκουάζ κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και είναι το πρώτο ερευνητικό πλοίο τουρκικής κατασκευής. Θα έχει την δυνατότητα να κάνει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και έρευνες αρχαιολογικές. Θα έχει την δυνατότητα να «βγάζει ακτινογραφία» κάτω από την θάλασσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον τουρκικό τύπο. Το μήκος του είναι 86 μέτρα και το πλάτος του 23 μέτρα και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από το Μπαρμπαρός στον τομέα της έρευνας.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…