Newsroom

Newsroom

Αποχαιρετισμός στον Λεωνίδα Κύρκο

-Τον στερνό αντίο δόθηκε την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο «Φεύγω. Ζήσαμε μια συναρπαστική περιπέτεια κι έβαλα κι εγώ το λιθαράκι…

kirkos

-Τον στερνό αντίο δόθηκε την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο
«Φεύγω. Ζήσαμε μια συναρπαστική περιπέτεια κι έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου στον αγώνα για το δίκιο και την ανθρωπιά. Να συνεχίσετε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος». Αυτή είναι η φράση-αποχαιρετισμός του ίδιου του Λεωνίδα Κύρκου, ένα σημείωμα που είχε αφήσει στην οικογένειά του ήταν το δικό του “αντίο”.

Το μήνυμα- αποχαιρετισμό το είχε γράψει το 2006. Και ο γιος του, ο Μίλτος, το διάβασε κατά τη διάρκεια της πολιτικής κηδείας του πατέρα του. Ο Λεωνίδας Κύρκος έγραφε επίσης στο σημείωμα: «Ένα έχω να σας πω – μπείτε στη σύγκρουση ιδεών, αλλά όχι στη βία και τη μισαλλοδοξία».

Μια φυσαρμόνικα έπαιζε το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη “Δρόμοι Παλιοί” και ο κόσμος που είχε μαζευτεί στο Α΄Νεκροταφείο το απόγευμα της Τετάρτης αποχαιρετούσε τον Λεωνίδα Κύρκο ψιθυρίζοντας τους στίχους του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη “και προχωρούσα μέσα στη νύχτα…”. Ένα βιολί συνόδευσε στην τελευταία κατοικία του τον ιστορικό ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς ηχώντας την “Ωδή στη Χαρά” από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Άγημα απέδωσε τιμές.

Για τη ζωή, την πολιτική διαδρομή και τις ιδέες του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ομιλητής στην κηδεία, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο Λεωνίδας Κύρκος.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Λεωνίδα Κύρκο. Τον αγωνιστή της αριστεράς, τον οραματικό πολιτικό, τον ξεχωριστό άνθρωπο, τον αγαπημένο μας σύντροφο, τον δικό μας Λεωνίδα. Ο Λ. Κύρκος υπήρξε μια φωτεινή, πολυεπίπεδη προσωπικότητα, σφυρηλατημένη μέσα στο καμίνι των αγώνων της αριστεράς», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Φ. Κουβέλης. Για να συνεχίσει αναφερόμενος στα νεανικά χρόνια του Λεωνίδα Κύρκου- ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, μέλος ΚΚΕ μετά το 1943, φυλακίσεις, εξορίες, καταδίκη σε θάνατο το ΄49 – και αργότερα στα μεταπολεμικά χρόνια ηγετικό στέλεχος της ΕΔΑ, συντάκτης, διευθυντής, εκδότης της “ΑΥΓΗΣ”, βουλευτής το ΄61.

Και μετά οι διώξεις της Χούντας, αργότερα το ρήγμα στο κομμουνιστικό κίνημα, η διάσπαση του ΚΚΕ το ΄68 και η συγκρότηση του ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα της ΕΑΡ, φτάνοντας ως το 1989 όταν «ο Λεωνίδας Κύρκος συγκρότησε μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη τον Ενιαίο Συνασπισμό, φέρνοντας νέες ελπίδες στους Έλληνες αριστερούς, πάλι τελικά δεν τα κατάφερε, πάλι δεν τα καταφέραμε», σημείωσε ο Φ. Κουβέλης. Και τόνισε: «Ο Λεωνίδας Κύρκος έριξε ιδέες και τις έσπειρε για να καρπίσουν: Η ανανέωση της σχέσης της αριστεράς με τη δημοκρατία, η Ενωμένη Ευρώπη, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, η καταδίκη της ρητορικής πλειοδοσίας, η εγκατάλειψη των φανατισμών, η απόλυτη απόρριψη της βίας, ο πολιτικός πολιτισμός».

Παρόντες στον τελευταίο αποχαιρετισμό ήταν οικείοι, σύντροφοι από τα χρόνια της Αντίστασης, πολιτικοί , άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και απλός κόσμος που αγάπησε τον Λεωνίδα Κύρκο.

Το “παρών” έδωσε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου – υπήρξαν μικρής έκτασης αποδοκιμασίες κατά την είσοδό του στο χώρο της πολιτικής κηδείας. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο Μανώλης Γλέζος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, Γ. Μπανιάς, Αλ. Αλαβάνος .

Ήταν αισθητή η παρουσία στελεχών του ΣΥΝ από όλες τις τάσεις (Δ. Παπαδημούλης, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Μπαλάφας, Π. Λαφαζάνης, Τ. Κουράκης, Στ. Λεουτσάκος, Π. Σκουρλέτης, Γ. Δραγασάκης κ.ά), και βέβαια παρέστησαν πάμπολλα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς (κ.κ. Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης, Σπ. Λυκούδης, Στ. Μπαγεώργος κ.ά.), που ήταν το κόμμα το οποίο ο Λεωνίδας Κύρκος στήριξε μετά τη διάσπαση του ΣΥΝ .

Με την παρουσία τους τίμησαν τον Λ. Κύρκο πλήθος και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, οι υπουργοί Ηλ. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Χρ. Παπουτσής, Ν. Σηφουνάκης, Φ. Σαχινίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, οι βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Γείτονας, Σπ. Βούγιας, Δ. Λιντζέρης, Π. Κουρουμπλής, Δ. Καρύδης, ενώ επίσης ήταν παρούσες οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τίνα Μπιρμπίλη, Αννα Νταλάρα, Μιλένα Αποστολάκη, Αννυ Ποδυματά.

Την ΝΔ εκπροσώπησε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κ. Κ. Τασούλας, ενώ παρευρέθησαν και οι κ.κ. Κων. Μητσοτάκης, Ιωαν. Βαρβιτσιώτης, Δ. Σιούφας και η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Τον Λεωνίδα Κύρκο αποχαιρέτησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο κ. Στεφ. Μάνος, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής, ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης, πολλές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων.

Ήδη από το μεσημέρι, πλήθος κόσμος πέρασε από το χώρο των πολιτικών κηδειών, όπου ήταν η σορός του Λ. Κύρκου, για να τον τιμήσουν- ανάμεσά τους και ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης.

«Σήμερα αποχαιρετίσαμε μια σπουδαία προσωπικότητα όχι μόνο για την αριστερά, αλλά και για τον τόπο. Έναν ακούραστο μαχητή των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έδωσε όλο του το είναι στον αγώνα για την κοινωνική προκοπή και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε μετά την κηδεία ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Για όσους, όμως, είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά αποχαιρετίσαμε και έναν άνθρωπο επίμονο μεν, αλλά γλυκύτατο συνάμα που ανεξάρτητα αν συμφωνούσε ή διαφωνούσε μαζί σου η κάθε επαφή μαζί του ήταν κέρδος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Μπίτσικα, Παναγιώτα, Νίκος Χασαπόπουλος
http://www.tovima.gr

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…